Categories: LIFE

Η Ανακύκλωση Συσκευασιών και όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι αυτήν

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η Ανακύκλωση φοράει τα καλά της, δυναμώνει τη φωνή της και μας θυμίζει πόσο επίκαιρη ανάγκη είναι ως καθημερινή πρακτική.

Έχουμε καταλάβει όλοι πλέον ότι η αλόγιστη χρήση υλικών και η διάθεσή τους ως κοινά σκουπίδια στο περιβάλλον βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όλων των ζωντανών οργανισμών στον Πλανήτη.

Η πρόληψη, δηλαδή, η αποφυγή δημιουργίας αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση όσων περισσότερων υλικών είναι εφικτό να επαναχρησιμοποιηθούν και φυσικά η Ανακύκλωση είναι τα τρία βήματα τα οποία οφείλουμε στον Πλανήτη και στα παιδιά μας.

Όταν μιλάμε για Συσκευασίες, η Ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει το Σύστημά της: Μια εταιρεία που φροντίζει όλα να γίνονται όπως πρέπει, με ένα γνώμονα: τo καλό για το Περιβάλλον και χρήσιμο για τους πολίτες. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν συσκευασίες, με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ποια είναι η ΕΕΑΑ;

Η ΕΕΑΑ σύμφωνα με το Νόμο οργανώνει το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), το γνωστό Σύστημα των Μπλε Κάδων. Το εθνικό νομικό πλαίσιο είναι απόρροια της ευρωπαϊκής οδηγίας 94/62 και υποχρεώνει τους παραγωγούς συσκευασίας, δηλαδή τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, να μεριμνήσουν για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους. Ήδη, σχεδόν 3.000 επιχειρήσεις, από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, συνεργάζονται σήμερα με την ΕΕΑΑ, εκπληρώνοντας τη νομική τους υποχρέωση και ταυτόχρονα δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη χώρα.

Από όλες τις δραστηριότητες του Συστήματος των Μπλε Κάδων το 2020 ανακυκλώθηκαν περίπου 532.000 τόνοι συσκευασιών και χαρτιού εντύπων. Οι Μπλε Κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές μας έφτασαν τους 180 χιλιάδες, ενώ παράλληλα τα οχήματα που η ΕΕΑΑ παραχώρησε μέχρι και σήμερα στους ΟΤΑ για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έφτασαν συνολικά τα 530. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 32 Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) με την οικονομική στήριξη της ΕΕΑΑ. Επίσης, με 306 ΟΤΑ να έχουν συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, τα έργα Ανακύκλωσης Συσκευασιών εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού της χώρας δίνοντας τη δυνατότητα σε 10,4 εκατομμύρια κατοίκους να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον Μπλε Κάδο.

Παράλληλα, το 2020 δόθηκε έμφαση στην Ανακύκλωση και μέσω του Μπλε Κώδωνα. Οι Μπλε Κώδωνες είναι φτιαγμένοι ειδικά για να υποδέχονται τις γυάλινες συσκευασίες και καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες των σημείων με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία (π.χ. εστιατόρια, μπαρ, καφέ κτλ).10.200 μπλε κώδωνες έχουν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση σχεδόν 22.000 επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει πάνω από 364 εκατ. ευρώ σε υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. κάδοι, οχήματα, Κέντρα Διαλογής) και δαπάνες λειτουργίας, ενώ με την δραστηριότητά της συνδέεται η στήριξη 2.600 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Σημαντική στήριξη παρέχουν όμως και όλοι οι πολίτες που ευαισθητοποιούνται καθημερινά, σέβονται το περιβάλλον και μαθαίνουν να ανακυκλώνουν σωστά. Έτσι, με τη δική τους συμμετοχή, τα έργα του Μπλε Κάδου θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή για την ανακύκλωση συσκευασιών στην χώρα μας.

Η Ανακύκλωση μας αφορά όλες και όλους. Είναι μία απλή καθημερινή συνήθεια που προϋποθέτει τη συνειδητοποίησή μας. Είναι μία δράση στην οποία είναι εύκολο να συμμετέχουμε και να βελτιωνόμαστε σταθερά.

Να μερικά πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ποτέ:

Το Σύστημα των Mπλε Kάδων εξυπηρετεί Συσκευασίες. Οι συσκευασίες (υλικά στόχοι) που εξυπηρετεί είναι:

  • αλουμινένιες: όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες κ.α.
  • λευκοσιδηρές: όπως κουτάκια από κονσέρβες κ.α.
  • πλαστικές: όπως μπουκάλια από νερό, λάδι, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, συσκευασίες από γιαούρτια, σακούλες μίας χρήσης, συσκευασίες delivery και takeaway κ.α.
  • γυάλινες: όπως μπουκάλια από αναψυκτικά, αλκοολούχα κ.α.
  • χάρτινες: κουτιά από γάλα, χυμούς, χαρτόκουτα κ.α.

Για τη σωστή Ανακύκλωση στον μπλε κάδο, ακολουθούμε 5 απλά βήματα:

  1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο από τα υπόλοιπα απορρίμματα
  2. Αδειάζουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα.
  3. Διπλώνουμε τα  χαρτοκιβώτια
  4. Ρίχνουμε χύμα τα υλικά στον Μπλε Κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
  5. Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στους μπλε κάδους

Δείτε αναλυτικά τι μπορούμε να πετάμε και τι όχι στους Μπλε Κάδους εδώ.

Και να θυμάστε: Υπεύθυνη Ανακύκλωση σημαίνει Προστασία του Περιβάλλοντος, της Ζωής  και των παιδιών μας που ζουν σε αυτό!

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA