Η αδράνεια είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη, αυτή που επιβάλλει τη στασιμότητα και την ακινησία. Και αν έχει να επιδείξει κάτι η ιστορία, είναι ότι με την αδράνεια έρχεται η παρακμή και σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί και ο αφανισμός. Αυτό ισχύει σε κάθε έκφανση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στις μέρες μας ζούμε την εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που πολλές φορές είναι δύσκολο να τις αφομοιώσει ο ανθρώπινος νους. Και αν για τον άνθρωπο υπάρχει κάποια μικρή πίστωση χρόνου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Ολόκληροι κλάδοι μετασχηματίζονται χάρη στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ – Artificial Intelligence) είναι ήδη εδώ, ενώ νέες ιδέες, σχηματισμοί και τάσεις κυριαρχούν ακόμη και στα παραδοσιακά «προπύργια» των εγχρήματων συναλλαγών. Νεοφυείς επιχειρήσεις, οι λεγόμενες startups, με εργαλείο τις νέες ιδέες και τις ψηφιακές τεχνολογίες, έχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο «σύμπαν» με αυτό τον τραπεζών, το Financial Technology (Fintech) ή χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ποιος είναι ο ρόλος μιας εταιρικής οντότητας, μια τράπεζας, που έχει ήδη συμπληρώσει ήδη 140 χρόνια ζωής; Καταρχάς, η λέξη αδράνεια δεν υπάρχει στη φιλοσοφία της, αλλά αντίθετα, δείχνει εξαιρετικά αντανακλαστικά εξέλιξης, ικανότητες μετασχηματισμού και προσαρμογής στις τεχνολογικές εξελίξεις και επενδύει στο μέλλον. Αυτή είναι η Alpha Bank, η οποία όχι μόνο έχει προσαρμόσει τη δομή και τις λειτουργίες της στις σύγχρονες ψηφιακές απαιτήσεις, αλλά έχει αγκαλιάσει και την Fintech κοινότητα, επιλέγοντας να αναπτύξει συνέργειες εν τη γενέσει τους. Για το λόγο αυτό η Τράπεζα διοργανώνει τον 1ο ετήσιο διαγωνισμό ψηφιακής καινοτομίας FinQuest by Alpha Bank και καλεί τους νέους να σχεδιάσουν το αύριο του τραπεζικού κλάδου, με τη συνδρομή της υψηλής τεχνολογίας.

Το FinQuest αναζητά καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της νέας εποχής. Για το πετύχει αυτό, δίνει πρόσβαση σε παραγωγικά APIs της Alpha Bank, ώστε οι λύσεις που θα σχεδιαστούν να προσομοιάζουν στο μέγιστο με εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα. Μάλιστα, υπάρχει η προοπτική της υιοθέτησης κάποιας εκ των ιδεών ή εφαρμογών που θα διακριθούν από την ίδια την Τράπεζα, ενώ η διαδικασία είναι ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις και από το εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός, που θα διαρκέσει συνολικά 3 μήνες, βασίζεται σε μία πραγματική πρόκληση (Quest) του τραπεζικού τομέα, την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν ομάδες ή startup/Fintech εταιρείες, που συνδυάζουν ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών. Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής συμμετοχής, οι ομάδες που προεπιλέγησαν εντάσσονται πλέον σε ένα πρόγραμμα Επιταχυντή (Accelerator) διάρκειας 6 εβδομάδων, μέσα από τα διαθέσιμα APIs της Alpha Bank και με τη συνδρομή μιας ομάδας από έμπειρους μέντορες υψηλής κατάρτισης. Στόχος είναι να καταστήσουν τις ιδέες τους περισσότερο ώριμες και εφαρμόσιμες στις πραγματικές απαιτήσεις του τραπεζικού κλάδου και άρα να διεκδικήσουν μια συνεργασία με την Alpha Bank.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2019 οι ιδέες των ομάδων θα παρουσιασθούν σε ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία και θα αναδειχθούν οι τρεις καλύτερες από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτελούν τόσο στελέχη της Alpha Bank, όσο και στελέχη επενδυτικών ή συμβουλευτικών εταιρειών με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κ.ά.