Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

H έκθεση «mateЯeality | 25 under 25» επιχειρεί να καταγράψει τις τάσεις στην αρχιτεκτονική και το design του σήμερα

Η ομάδα archstudies.gr που συμμετείχε στην διοργάνωση του διαγωνισμού από τον οποίο προέκυψε η έκθεση, μιλά στην Popaganda λίγο πριν το Design Lab Athens 2015.
Μακέτα - Γεώργιος-Αρσένης-Ζαχαριάδης-Γιώργος-Χουσσέν.

Μακέτα – Γεώργιος-Αρσένης-Ζαχαριάδης-Γιώργος-Χουσσέν.

Το archstudies.gr ξεκίνησε το 2011 ως ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και ανάδειξης ιδεών γύρω από την αρχιτεκτονική και το design, «από φοιτητές για φοιτητές». Σήμερα, είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων σε διαφορετικές πόλεις, αλλά με βάση τη Θεσσαλονίκη. Το  archstudies.gr  σε συνεργασία με το Archisearch, υλοποίησαν μια από τις πρώτες σκέψεις τους στα πλαίσια του φετινού  DesignLab Athens 2015 , δηλαδή τη διενέργεια ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διπλωματικών εργασιών αρχιτεκτονικής και design. Έτσι, σε συνεργασία και με το Σταύρο Μαρτίνο, ορίσν το πλαίσιο του διαγωνισμού που περιγράφεται από τον τίτλο «mateЯeality | 25 under 25». Η θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι ο τουρισμός ιδωμένος ως ένας άξονας παραγωγής αρχιτεκτονικής, διαμόρφωσης του χώρου και της ταυτότητας του εκάστοτε τόπου/τοπίου.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα και τις δράσεις σας; Το archstudies.gr ξεκίνησε το 2011 ως ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και ανάδειξης ιδεών γύρω από την αρχιτεκτονική και το design, «από φοιτητές για φοιτητές». Σήμερα, είμαστε μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων σε διαφορετικές πόλεις (του κόσμου!) αλλά με κοινή αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που σπουδάσαμε και μας έφερε κοντά. Μέσω της δράσης μας επιχειρούμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο στην ενημέρωση και διάδοση της κουλτούρας γύρω από την παραγωγή του χώρου, την αρχιτεκτονική και το design. Το εγχείρημα μας ξεκίνησε ως ένας ανοιχτός ιστότοπος που δίνει βήμα σε νέους σχεδιαστές και δημιουργούς και σύντομα επεκτάθηκε σε μία γενικότερη καταγραφή των τεκταινόμενων του ευρύτερου δημιουργικού χώρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μέσω του ψηφιακού μας αρχείου και της δραστηριότητας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτυγχάνεται η προβολή και αλληλεπίδραση των διαφορετικών αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων και διαφαινομένων τάσεων, όπως αυτές διαμορφώνονται στα πλαίσια των διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

01.ομάδα

Η ομάδα του archstudies.gr

Σε όλο αυτό το διάστημα, εκτός της ψηφιακής μας δραστηριότητας, έχουμε συμμετάσχει στην οργάνωση εκθέσεων στο πλαίσιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης αλλά και εκτός, στην οργάνωση διαλέξεων με αφορμή την αρχιτεκτονική επικαιρότητα, όπως η διάλεξη «Thessaloniki rethinks Athens», ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεργαζόμαστε με θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς και άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα με το περιοδικό «Εξώστης», την πλατφόρμα ctrl space lab κ.α. Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις με αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις (installations) αλλά και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε τη νέα στήλη “What’s next”, μια σειρά μικρών συνεντεύξεων, μέσω της οποίας αναδεικνύουμε νέους αρχιτέκτονες και δημιουργούς, που εν μέσω κρίσης και παρά τις δυσκολίες, αποφάσισαν να «ακολουθήσουν το όνειρό τους» και κατάφεραν να επιτύχουν ο καθένας στον τομέα του.

Τι ετοιμάζεται στην Τεχνόπολη για το φετινό DesignLab του 2015 στις 15-17 Μαΐου; Το DesignLab Athens 2015 αποτελεί τη συνέχεια του γνωστού θεσμού των εκθέσεων Designlab, με ανανεωμένο προφίλ και δυνατές νέες συνεργασίες. Το ψηφιακό περιοδικό Archisearch.gr, του καταξιωμένου επιχειρηματία στο χώρο του Design και της Αρχιτεκτονικής  Βασίλη Μπαρτζώκα στηρίζει από φέτος το θεσμό ενώ ο Σταύρος Μαρτίνος, ανέλαβε την επιμέλεια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Εδώ και λίγο καιρό, ανακοινώσαμε τη στρατηγική συνεργασία των δυο φορέων, του archstudies.gr και του Archisearch, με άξονα την κοινή μας πρόθεση για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ design, αρχιτεκτονικής, οικολογίας και κοινωνίας!

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουμε την ευκαιρία στο φετινό DesignLab Athens 2015 να υλοποιήσουμε μια από τις πρώτες μας σκέψεις ως ομάδα, τη διενέργεια ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διπλωματικών εργασιών αρχιτεκτονικής και design. Έτσι, σε συνεργασία με το Σταύρο Μαρτίνο ορίσαμε το πλαίσιο του διαγωνισμού που περιγράφεται από τον τίτλο «mateЯeality | 25 under 25». Η θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι ο τουρισμός ιδωμένος ως ένας άξονας παραγωγής αρχιτεκτονικής, διαμόρφωσης του χώρου και της ταυτότητας του εκάστοτε τόπου/τοπίου. Προσπαθήσαμε ουσιαστικά να προσεγγίσουμε το θέμα με τρόπο ώστε να εμπεριέχεται ένα εκτεταμένο σύνολο χώρων που «γοητεύουν» τον επισκέπτη, περιλαμβάνοντας διαμορφώσεις του δημόσιου χώρου, επεμβάσεις σε οργανωμένες παραλίες, μουσεία, καταλύματα καθώς και αστικούς χώρους ψυχαγωγίας ή ακόμα και χώρους εμπορίου.

Μακέτα - Πλιάκος Αχιλλέας

Μακέτα – Πλιάκος Αχιλλέας


Μακέτα-Κωσταντίνος-Σταθόπουλος

Μακέτα-Κωσταντίνος-Σταθόπουλος

Πείτε μας λίγα λόγια για τον διαγωνισμό. Τι θα δούμε στην έκθεση και τι την κάνει τόσο ξεχωριστή; Το «mateЯeality | 25 under 25» αποτελεί μια απόπειρα καταγραφής των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην αρχιτεκτονική και το design. Με τον όρο «mateЯeality» θέλαμε να αποδώσουμε την έννοια της υλικότητας (materiality) σε συνδυασμό με αυτή της σύγχρονης πραγματικότητας(Reality), ενώ το «25 under 25» περιγράφει τον αριθμό και την ηλικία των συμμετεχόντων.

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν 60 διπλωματικές εργασίες που είχαν εκπονηθεί σε Σχολές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, στην Αγγλία, στην Ολλανδία ακόμα και στη Ρουμανία! Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Κωσταντίνο Πουλόπουλο, τον επίκουρο καθηγητή του Α.Π.Θ Αναστάσιο Τέλλιο, τον ιστορικό αρχιτεκτονικής και αρχισυντάκτη του Archisearch Σταύρο Μαρτίνο και την ομάδα του archstudies.gr, επέλεξε τις 25 προτάσεις που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «25under25» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια του DesignLab Show 2015. Η σύγκλιση των διαφορετικών οπτικών και αντικειμένων ενασχόλησης των κριτών,  παράλληλα με τη συνεχή εκπαιδευτική τους δραστηριότητα και παρουσία στο χώρο της αρχιτεκτονικής, αποτέλεσε εχέγγυο για την επιτυχία τόσο της ίδιας της διαδικασίας αξιολόγησης όσο και της εξασφάλισης του αναγκαίου πλουραλισμού των αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων. Τελικώς, το σύνολο των 25 εργασιών που επιλέχθηκαν εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ποικιλομορφία του αρχιτεκτονικού έργου, το οποίο διαμορφώνεται σήμερα υπό την επίδραση τόσο των νέων τεχνολογιών, όσο και των κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων.

Ένα συνεδριακό κέντρο, επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, μια υπαίθρια κατασκήνωση, ένα σχολείο μαθητείας της πέτρας, ακόμη και μια ξύλινη πολυκατοικία, είναι μόνο μερικά από τα 25 εξαιρετικά ενδιαφέροντα projects που θα δείτε το σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη. Μέσω της έκθεσης επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σύνδεση της αρχικής ιδέας, της υλικότητάς και της κατασκευής πρωτοτύπων, σε μία προσπάθεια μετάβασης από την έννοια του ά-κτιστου, χαρακτηριστικό των φοιτητικών εργασιών, στο πραγματικό κατασκευασμένο έργο.

Οι 25 προτάσεις-ομάδες που διακρίθηκαν είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με εταιρίες οικοδομικών υλικών ή άλλων οικοδομικών ή διακοσμητικών κατασκευών, να ενημερωθούν πάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δόμηση και την κατασκευή και να κατασκευάσουν τελικώς δείγμα της εργασίας τους σε πραγματικές συνθήκες. Τα πρωτότυπα δείγματα υλικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών θα εκτεθούν μαζί με μακέτες και τις αφίσες παρουσίασης των προτάσεων στην αίθουσα, στο πατάρι των Φούρνων στην Τεχνόπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του designlab 15-17 Μαΐου, ενώ το Σαββάτο 16 Μάιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή τόσο της κριτικής επιτροπής και των συμμετεχόντων όσο και άλλων αρχιτεκτόνων. 

Εγκατάσταση-εργαστήριο "unfold-art-is-hard"

Εγκατάσταση-εργαστήριο “unfold-art-is-hard”


Μακέτα - Ελίνα Χριστοδουλάκη

Μακέτα – Ελίνα Χριστοδουλάκη

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον; Θα συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία μας και τις δράσεις της πλατφόρμας μας παρόλο που οι γεωγραφικές αποστάσεις μεταξύ μας φαίνεται πως θα μεγαλώσουν στο άμεσο μέλλον. Συνεχίζουμε να προωθούμε τις πρωτότυπες δουλειές των νέων δημιουργών και παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ενώ επιχειρούμε να δυναμώσουμε το δίκτυο μας κοιτώντας ακόμα πιο αποφασιστικά το κοινό του εξωτερικού. Παράλληλα θέλουμε να εμπλουτίζουμε συνεχώς τη στήλη μας “what’s next” ώστε να γνωρίζουμε και να σας συστήνουμε ανθρώπους που μας εμπνέουν, αλλά και να επεκτείνουμε διαρκώς την ψηφιακή μας βιβλιοθήκη με ερευνητικές εργασίες και δοκίμια. Σύντομα πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να οργανώσουμε κάποιο εργαστήριο, το οποίο αποτελεί και διακαή πόθο της ομάδας από την πρώτη στιγμή. Νομίζουμε πως είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως θέλουμε να βρισκόμαστε κοντά στους νέους σχεδιαστές και την ακαδημαϊκή κοινότητα και τι καλύτερο από το να συμμετέχουμε και οι ίδιοι ενεργά στη νέα παραγωγή μέσα από την συνεργασία στα πλαίσια σχεδιαστικών και κατασκευαστικών εργαστηρίων. Ήδη κανονίζουμε ένα πλάνο με εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα αποκαλύψουμε όμως παραπάνω πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Σας καλούμε να μας παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας από την σελίδα μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά περιμένουμε να σας γνωρίσουμε από κοντά στο Design Lab Show.

05.exhibition

Design Lab Athens 2015

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 11.00-22.00

Σάββατο 16 Μαΐου 2015 11.00-22.00

Κυριακή 17 Μαΐου 2015 11.00-22.00

Πληροφορίες: 210 9408714

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.