Όταν ανακοίνωσα την εγκυμοσύνη μου δεν ήταν λίγοι αυτοί που με ρώτησαν αν θα συνεχίσω να είμαι vegan. Αν και σε εμένα η ερώτηση αυτή μου χτυπούσε ελαφρώς άσχημα στα αυτιά μου, παρόλα αυτά καταλαβαίνω την απορία τους δεδομένου της έλλειψης πληροφόρησης και την παραπληροφόρηση από ανθρώπους που είναι απλά…αδιάβαστοι.

Σύμφωνα με το American Dietetic Association, αλλά και το British Dietetic Association (μιλάμε δηλαδή για πάνω από 100 χιλιάδες επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα διατροφής) μια σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι υγιεινή, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες και μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην υγεία, όσο αφορά στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Μία καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι κατάλληλη για άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της νηπιακής ηλικίας, της παιδική ηλικίας και την εφηβείας, ακόμα και για τους αθλητές. 

Οπότε αμέσως-αμέσως απάντησα στο ερώτημα αν γίνεται να είσαι έγκυος και vegan.

Ποια είναι τα πράγματα στα οποία δίνω ιδιαίτερη σημασία ως vegan εγκυμονούσα:

  1. Αν και λόγο εγκυμοσύνης παίρνω συμπλήρωμα σιδήρου, παρόλα αυτά φροντίζω να καταναλώνω και αρκετές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο (φασόλια, τόφου, ρεβίθια, σπόρους τσία, λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, κολοκυθόσπορους, κινόα), ενώ τις συνδυάζω με βιταμίνη C (φράουλες, ανανά, πορτοκαλάδα, μπρόκολο) για καλύτερη απορρόφηση και δεν πίνω καθόλου καφέ ή τσάι με καφεϊνη, γιατί μπλοκάρει την απορρόφηση.
  2. Για να ενισχύσω την πρόληψη ασβεστίου, προτιμώ να παίρνω ροφήματα που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, όπως ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας με ασβέστιο.
Διαβάστε τη συνέχεια στο ladypapaya.com