ΜΟΔΑ

Τα ρούχα της Iris Van Herpen μοιάζουν φτιαγμένα για το metaverse

«Όλα τα σχέδια που αποτυπώνουμε μέσω 3D τεχνολογίας, έχουν πρώτα σχεδιαστεί ψηφιακά, πράγμα που σημαίνει πως όλα τα look που θα δείτε στην πασαρέλα είναι έτοιμα για το metaverse», είπε η πρωτοπόρα σχεδιάστρια μόδας Iris Van Herpen λίγο πριν δείξει τις δημιουργίες της για την σεζόν 2022/23 στην εβδομάδα μόδας του Παρισίου. «Η καρδιά μου ανήκει στην υψηλή ραπτική. Για εμένα η τεχνολογία είναι και αυτή ένα εργαλείο που βοηθά στην εξέλιξη της τέχνης μας».

Η σχεδιάστρια από την Ολλανδία φροντίζει εδώ και πολλά χρόνια να αφήνει άφωνους τους λάτρεις της μόδας με τις δημιουργίες της, οι οποίες παντρεύονται ιδανικά με την τεχνολογία, παράγοντας ένα φουτουριστικό και παραμυθώδες παράλληλα αποτέλεσμα. Η ίδια άρχισε να πειραματίζεται με την 3D τεχνολογία από το 2009, κάτι που για την εποχή έμοιαζε «άπιαστο». Παρόλο που αυτή η συλλογή σηματοδοτεί την 15η επέτειο από τότε που η Van Herpen ανέβασε για πρώτη φορά της δημιουργίες της σε μια πασαρέλα, εκείνη δεν κατέφυγε στην εύκολη λύση του επανασχεδιασμού των κλασικών κομματιών της, αλλά αποφάσισε να κοιτάξει για άλλη μια φορά προς το μέλλον. 

«Θέλω να κοιτάζω μπροστά. Πάντα αυτό έκανα. Η συλλογή αυτή είναι πολύ προσανατολισμένη στο μέλλον, εμπνευσμένη από τον μετα-ανθρωπισμό, από ταυτότητες που μεταμορφώνονται, από το μετασύμπαν, αλλά και την υπερπραγματικότητα, όπου η ψηφιακή πραγματικότητα και η φυσική πραγματικότητα γίνονται πια δυσδιάκριτες». Αντλώντας έμπνευση από την Μεταμόρφωση του Οβιδίου, η Iris Van Herpen σχεδίασε 16 κομμάτια που θα φορούσαν τα μοντέλα πάνω στην πασαρέλα, αλλά και τρία ψηφιακά κομμάτια που θα μπορούσαν να φορεθούν από avatars στο metaverse. 

Τα περίπλοκα κατασκευασμένα κομμάτια της Van Herpen, πολλά από τα οποία συνδυάζουν χειροποίητες τεχνικές υψηλής ραπτικής με τρισδιάστατα εκτυπωμένα πάνελ και καινοτόμα βιώσιμα υλικά, ήταν εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, το look που άνοιξε την επίδειξη περιλάμβανε ένα βιοδιασπώμενο ύφασμα από φύλλο μπανάνας αναμεμειγμένο με ακατέργαστο μετάξι. Ακόμα, μια σοκολατί καφέ ολόσωμη φόρμα που κυμάτιζε καθώς περπατούσε το μοντέλο Cindy Bruna, κατασκευάστηκε από μια τρισδιάστατη εκτυπωμένη ίνα, βασισμένη στα κελύφη των κόκκων του κακάο και συνδυάστηκε με ανακυκλωμένη οργάντζα.

Η Van Herpen δηλώνει ενθουσιασμένη με την προοπτική της μικτής πραγματικότητας, όπου το ψηφιακό και το φυσικό μπορούν να συμβαδίσουν. «Δεν πιστεύω στην αντικατάσταση της φυσικής ομορφιάς που δημιουργούμε – γι’ αυτό θέλω τα ψηφιακά looks να είναι μια επέκταση των πραγματικών. Χρειάζονται την ίδια ψυχή, την ίδια περιπλοκότητα, την ίδια δεξιοτεχνία. Όλοι οι πελάτες μου είναι βασικά αγοραστές τέχνης. Όσο περισσότερο χρόνο θα περνά ο κόσμος στο metaverse και όσο περισσότερο θα πηγαίνουν σε ψηφιακά εγκαίνια και εκδηλώσεις, τόσο περισσότερο θα θέλουν να φορέσουν και κάτι όμορφο. Είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά έρχεται».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι