10002906_274515969378494_1978535823_n

Πριν από περίπου 12 μήνες o Mark Zuckerburg ανέβηκε στη σκηνή και παρουσίασε το νέο σχεδιασμό για το μέρος του Facebook μέσα στο οποίο περνάμε την περισσότερη ώρα ως χρήστες: το News Feed. Μετά από τόσους μήνες που η ομάδα του social media προσπαθούσε να κάνει όλο και καλύτερο, αυτό άρχισε να βγαίνει στις οθόνες κάποιων χρηστών όταν αυτοί πληκτρολογούν τη διεύθυνσή του.

Το στήσιμο είναι πιο απλό. Πιο καθαρό. Με πιο όμορφες γραμματοσειρές και μεγαλύτερες στιγμές. Είναι το όραμα του Facebook για το News Feed και είναι αρκετά αλλαγμένο, προς το καλύτερο, σε σχέση με την αρχική απόπειρα που είδαμε ένα χρόνο πριν.

Κοιτάζοντας το, καταλαβαίνεις αμέσως πως το έχουν επανασχεδιάσει σκεπτόμενοι τις mobile συσκευές. Ειδικότερα τα tablets. Μεγάλες εικόνες που μπορούν να πιάσουν σχεδόν όλη την οθόνη.  Πολλά άσπρα κενά. Μεγάλα καθαρά γράμματα. Η post-PC εποχή για την οποία μίλησε ο Steve Jobs παρουσιάζοντας το iPad to 2010 είναι εδώ για τα καλά. Το Facebook ετοιμάζεται γι’ αυτή τόσο με το στυλ του, όσο και τις εξαγορές του. Γνωρίζει πως σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κανείς δεν θα το χρησιμοποιεί σε PC.

Τέλος στη βαβούρα του στησίματος. Τις δεκάδες λεπτομέρειες. Τα τόσα εικονίδια. Καθαρό περιεχόμενο μπροστά σου, αγγίζοντας το. Αν αυτό που περιγράφω κάτι σου θυμίζει είναι γιατί ναι, σε πολλά σημεία θα αισθανθείς πως έχεις μπει στο Tumblr. Το Facebook επιστρέφει στα βασικά και απολύτως απαραίτητα.

Στις επόμενες βδομάδες το Facebook θα δώσει σε όλους και περισσότερους χρήστες το νέο lay-out. Δυστυχώς οι αρχικές αντιδράσεις δεν θα είναι καλές. Όπως δεν είναι ποτέ όταν αλλάζει τόσο κάτι που χρησιμοποιείς τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρες. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, όπως όταν αλλάζεις τα έπιπλα μέσα στο σπίτι. Οι μυς έχουν μνήμη και κάνουν κινήσεις αυτόματα, αλλά αυτό που πας να πάρεις από το συρτάρι δεν είναι πια εκεί. Ή χτυπάς στο νέο έπιπλο που έβαλες δίπλα στον καναπέ. Είναι επώδυνο και εκνευριστικό. Μετά το συνηθίζεις και κάπου εκεί αρχίζεις να το εκτιμάς για την καθαρότητα και την απλότητα του. Αν εξαιρέσεις πως έως τώρα δεν έχω βρει που στο καλό είναι το ticker, όλα καλά. Καλώς μας ήρθες!