Categories: PETS

Ποιές είναι οι απαγορευμένες τροφές για τους τετράποδους φίλους μας;

Όλοι όσοι έχουμε κατοικίδια, έχουμε συχνά μπει στον πειρασμό να τους δώσουμε κάποια λιχουδιά που κανονικά δεν θα έπρεπε να φάνε. Είτε ξεμείναμε από τροφή κι είναι κλειστά τα καταστήματα, είτε γιατί δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε αυτό το χαριτωμένο ζητιάνικο ύφος τους, είτε για εκπαίδευση, είτε έτσι, χωρίς λόγο, όλοι έχουμε δώσει στα ζώα μας να φάνε κάποια «ανθρώπινη» τροφή. Γνωρίζουμε όμως πως κάποιες από αυτές τις τροφές, ενώ είναι εντελώς ακίνδυνες για εμάς, μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες για τα ζώα μας;

Παρακάτω αναφέρουμε τις πιο επικίνδυνες τροφές που βρίσκονται συχνά στα σπίτια μας και με τις οποίες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην καταναλωθούν από τα κατοικίδιά μας.

Ξυλιτόλη

Είναι φυσικό γλυκαντικό που εμπεριέχεται στις τσίχλες, στις οδοντόκρεμες και σε αρκετά γλυκά εμπορίου. Είναι ιδιαίτερα τοξική  αφού ανάλογα την   ποσότητα μπορεί να  προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα υπογλυκαιμία, επιληπτικές κρίσεις, βλάβες στο συκώτι κι άλλες θανατηφόρες παρενέργειες.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει την ουσία περσίνη η οποία, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στα ζώα.

Αλκοόλ

Ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό, το αναπνευστικό αλλά και το καρδιακό σύστημα καταλήγοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε θάνατο.

Κρεμμύδια & σκόρδα

Η μεγάλη ή συχνή κατανάλωσή τους σε οποιαδήποτε μορφή (ωμά, μαγειρεμένα, σε σκόνη) μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία.

Σταφύλια & σταφίδες

Από τις πιο επικίνδυνες τροφές αφού μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.  Εάν και υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για σκυλιά που έφαγαν μεγάλες ποσότητες από σταφύλια και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα, καλό είναι να κρατάμε τα ζώα μας μακριά από αυτήν την τροφή.

Σοκολάτα

Η λατρεμένη για τους ανθρώπους σοκολάτα, δυστυχώς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα αγαπημένα μας ζώα. Η σοκολάτα περιέχει μια διεγερτική ουσία, τη θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση  και σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες. Γενικώς, ισχύει πως όσο πιο μαύρη η σοκολάτα τόσο πιο τοξική.

Καφεΐνη

Προκαλεί προβλήματα στο κεντρικό νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα και σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία. Η καφεΐνη βρίσκεται επίσης στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα και στα energy drinks.

Γλυκά & ζάχαρη

Όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια αλλά και διαβήτη.

Μacadamia nuts

Ακόμα και μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου καρπού μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση  με συμπτώματα όπως μυική αδυναμία, δυσκαμψία και παράλυση των άκρων, κατάπτωση κι εμετό.

Αλάτι

Τροφές πλούσιες σε αλάτι είναι απαγορευτικές εφόσον ενδέχεται να οδηγήσουν σε  υπερκατανάλωση νερού, προβλήματα στα νεφρά, ακόμα και δηλητηρίαση.

Κόκαλα

Μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, τραυματισμό του οισοφάγου και  του εντέρου κι εσωτερική αιμορραγία. Αν και παλαιότερα θεωρούσαμε επικίνδυνα μόνο τα κόκαλα του κοτόπουλου, πλέον οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τα κόκαλα κάθε είδους.

Κουκούτσια

Σπόροι και κουκούτσια φρούτων όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, λωτοί, μήλα. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνοι για απόφραξη εντέρου, πολλοί από αυτούς τους καρπούς είναι τοξικοί για τα ζώα και μπορεί να προκαλέσουν από στομαχικές διαταραχές, δύσπνοια, ταχυκαρδία  έως και θάνατο.

Γαλακτοκομικά

Οι σκύλοι και οι γάτες σε μεγάλο ποσοστό, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γάλακτος, παγωτού, τυριών μπορεί να τους προκαλέσει δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές και διάρροιες. Το μόνο γαλακτοκομικό προϊόν που μπορείτε να δίνετε στο μικρό σας φίλο, σποραδικά και σε μικρές ποσότητες, είναι το γιαούρτι.

Σκυλοτροφή/Γατοτροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε γατοτροφή και οι γάτες δεν πρέπει να τρώνε σκυλοτροφή. Αυτό ισχύει επειδή ο σκύλος και η γάτα ως διαφορετικά ζώα, έχουν και διαφορετικές ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες κι άλλα θρεπτικά συστατικά επομένως η κατανάλωση λάθος τροφής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ή υπερβολική πρόσληψη αυτών. 

Πέρα από τις τροφές που αναφέρουμε παραπάνω πολλά ζώα μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία ή αλλεργίες και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε πως το κάθε ζώο ανάλογα την ηλικία του, τα κιλά του και τη φυσική του κατάσταση έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Καλό θα ήταν λοιπόν, να επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή για το κατοικίδιό μας και να παραμένουμε πιστοί σε αυτήν, να παρακολουθούμε τακτικά την πορεία της υγείας του και να συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρό μας κι όχι το διαδίκτυο.

Τέλος, όσοι ταΐζουμε αδέσποτα οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί στο τι τους δίνουμε να φάνε. Το αδέσποτο, δυστυχώς, δεν έχει τον άνθρωπό του ο οποίος αμέσως θα παρατηρήσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το ζώο του και θα του προσφέρει βοήθεια. Το πιο πιθανό είναι, σε περίπτωση που καταναλώσει κάποια επικίνδυνη τροφή, να ταλαιπωρείται αρκετό καιρό και σε αρκετές περιπτώσεις ίσως δεν μπορέσει καν να επιβιώσει. Η ζωή των αδέσποτων είναι ήδη δύσκολη. Είναι κρίμα, από άγνοια, να τους την κάνουμε ακόμα δυσκολότερη, ενώ αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να τα βοηθήσουμε.

Λίνα Θεολογίτου