5683155524_1819d0fb29_o

Όλοι ξέρουν ότι το Deree προσφέρει προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό (αλλά χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον χώρο της τέχνης) είναι ότι στο Deree λειτουργεί η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich που φέτος εγκαινιάζει, μετά από μελέτη δύο ετών, το προπτυχιακό πρόγραμμα Graphic Design.

Η Σχολή ιδρύθηκε το 2011 και οφείλει το όνομά της στην αμερικανίδα γλύπτρια Frances Rich, που θήτευσε δίπλα στην Malvina Hoffman στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30 και δούλεψε με τον σουηδό γλύπτη Carl Milles για 18 ολόκληρα χρόνια. Φίλη του Diego Rivera και της Katharine Hepburn, κατάφερε να αποτυπώσει τις μορφές τους σε εξαιρετικά γλυπτά που σήμερα ανήκουν στη συλλογή έργων τέχνης του Κολλεγίου. Η Frances Rich, αναγνωρίζοντας το έργο του Κολλεγίου, κληροδότησε υποτροφίες για σπουδές Καλών και Παραστατικών Τεχνών στο DEREE, καθώς και έργα τέχνης δικά της, αλλά και από τη συλλογή της.

Μέχρι σήμερα, η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich πρόσφερε προγράμματα σε Ιστορία Τέχνης, Εικαστικές Τέχνες, Μουσικές Σπουδές και Θεατρικές Σπουδές. Από φέτος όμως θα προσφέρεται ακόμη ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το θεωρητικό κομμάτι της τέχνης με τη σύγχρονη εφαρμογή της σε πλήθος σύγχρονων επαγγελμάτων: το πρόγραμμα Graphic Design.

DSC_2496 (1280x853)

Το Deree δεν είναι το πρώτο ίδρυμα που εισάγει σπουδές Γραφιστικής στα προγράμματά του. To συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους σπουδαστές του: είναι ευέλικτο και συνδυάζει κατάρτιση από πολλά προγράμματα για να προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση πάνω στο αντικείμενο. Έτσι, μαθήματα Management, Επικοινωνίας και Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών, παρέχοντας ευρύτερη και συνδυασμένη γνώση. Εξάλλου, το Graphic Design δεν είναι μόνο καλός σχεδιασμός η τεχνική γνώση: είναι επίσης στρατηγική σκέψη, ανάλυση και σύνθεση, δημιουργικότητα, δηλαδή πολλά από όσα πρεσβεύει το αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης που ακολουθείται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Επιπλέον, σπουδάζοντας κανείς Graphic Design στο Deree, απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η φοίτηση σε έναν διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό:

– Τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πρακτικής εξάσκησης σε διεθνείς εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδας, που βοηθούν τον σπουδαστή να εκτεθεί πολιτιστικά και εκπαιδευτικά σε ένα διαφορετικό  περιβάλλον.

– Την ευκαιρία συμμετοχής στο πρόγραμμα International Honors, ένα πρόγραμμα υψηλών ακαδημαϊκών απαιτήσεων διεπιστημονικής φύσης που διευρύνει τους ορίζοντες γνώσης και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα.

– Τη δυνατότητα για τον σπουδαστή να κάνει ένα Minor σε άλλες σχολές του DEREE και να συνδυάσει ακαδημαϊκούς τομείς, ώστε να σπουδάσει ακριβώς αυτό που θα τον φέρει πιο κοντά στην καριέρα των ονείρων του: ένα πτυχίο Graphic Design με minor στην Ιστορία μπορεί να είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι για να δουλέψεις στο gaming industry και να σχεδιάσεις το επόμενο Game of Thrones! 

– Φοίτηση σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Τα art studios, το studio γλυπτικής, η βιβλιοθήκη με τους εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους και ένα campus εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και εγκαταστάσεων, είναι ο ιδανικός καμβάς για δημιουργική έκφραση και ομαδική εργασία.  Εξάλλου, η γκαλερί ACG είναι ο κατάλληλος τόπος έκθεσης και ανάδειξης της φοιτητικής δουλειάς.

–  Υποτροφίες. Το Deree προσφέρει φέτος υποτροφίες (ακαδημαϊκές και οικονομικής ενίσχυσης) ύψους 3 εκ. ευρώ, ενώ προσφέρονται και υποτροφίες ειδικά για τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich.

IMG_9401OK (1280x853)

«Και τι θα γίνω όταν αποφοιτήσω;»

Αποφοιτώντας κανείς από το τμήμα Graphic Design του Deree, παίρνει δύο πτυχία: ένα αμερικανικό κι ένα βρετανικό, με αποτέλεσμα να μπορεί να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές σε Ευρώπη και Αμερική χωρίς κανένα πρόβλημα αναγνώρισης. Το πτυχίο είναι αναγνωρισμένο από τον NEASC, τον οργανισμό που πιστοποιεί το Harvard, το Yale, το Boston University και άλλα κορυφαία ιδρύματα των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, το πτυχίο πιστοποιεί το Open University, UK.

Εκτός από τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, και οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν έχουν σύνορα μετά την αποφοίτηση. Η πολύπλευρη φύση του προγράμματος Graphic Design στο Deree και το διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει τυπογραφία, εικονογράφηση, packaging και branding, επικοινωνία, αλλά και web design εγγυάται ένα πλήθος επαγγελματικών επιλογών: Οι απόφοιτοι μπορούν να δουλέψουν στο δημιουργικό τμήμα εταιρειών επικοινωνίας και διαφήμισης, σε τμήματα marketing εταιρειών, σε εταιρείες branding, σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, στον τύπο και τα online media ή ακόμη και να στήσουν το δικό τους δημιουργικό γραφείο. Πιθανές επαγγελματικές κατευθύνσεις; Όλες αυτές που ζητά η σύγχρονη αγορά: Communication designer, corporate designer, brand designer, digital designer, web designer, UX/UI designer, information graphics designer, environmental graphic designer, editorial designer, exhibition designer, book designer και πολλές ακόμη συνδυαστικές επιλογές.

www.acg.edu