DESIGN

Το aphe architecture studio ανακαίνισε ένα διαμέρισμα, ενσωματώνοντας στον χώρο στοιχεία που ανασύρουν μνήμες

Οι αρχιτέκτονες που απαρτίζουν το aphe architecture studio αποφάσισαν να σκεφτούν έξω από τα συνηθισμένα όταν ανέλαβαν την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Το σχεδιαστικό δίδυμο που αποτελείται από τον Βαγγέλη Παπανδρέου και την Κατερίνα Τσακμάκη, βάσισε μεγάλο μέρος του πρότζεκτ γύρω από ένα κινούμενο έπιπλο, το οποίο ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεται, μπορεί να του αποδοθεί και η ανάλογη χρήση. Το κινούμενο τραπέζι διαμορφώνει και επηρεάζει τον χώρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ελεύθερη κίνηση σε αυτόν. 

Η αρχική διαρρύθμιση στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου ήταν αυτή που συναντάμε στα περισσότερα σπίτια που χτίστηκαν εκείνη την εποχή. Είσοδος – Χωλ – Καθιστικό – Διάδρομος – Λουτρό – Κουζίνα – Υπνοδωμάτιο – Εξώστης.

Όταν όμως ανέλαβε το aphe architecture studio, οι θέσεις άλλαξαν, προκειμένου να υιοθετηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος κατοίκισης του χώρου. Έτσι, η κουζίνα έδωσε την θέση της στο λουτρό και ενοποιήθηκε με με το χωλ και το καθιστικό, ενεργοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες του χώρου σε επίπεδο κίνησης και θέασης.

Όσο αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση, το aphe architecture studio διατήρησει τα δαπέδα, το μωσαϊκό και το ξύλινο παρκέ, ενώ πρόσθεσε τμήματα μωσαϊκών αλλά και μαρμάρινων στοιχείων προκειμένου να αναδείξει την αρχική υλικότητα του δαπέδου, μέσα από την τεχνική του κολλάζ των υλικών, των μοτίβων και των χρωμάτων.

Ταυτόχρονα οι επιλογές της χρωματικής παλέτας στις ξύλινες επιφάνειες, οι διαστάσεις και το χρώμα των πλακιδίων του λουτρού καθώς και ο εξοπλισμός των χώρων επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν την υλικότητά πέρα από την κατασκευαστική επάρκεια, έχοντας ως στόχο την ποιητική διάσταση του χώρου. Τα χρώματα αυτά άλλωστε, είναι που δίνουν και μια αίσθηση ζεστασιάς και καλωσορίσματος στο ανακαινισμένο διαμέρισμα.

«Να ξαναδώσουμε αξία σε πράγματα ξεχασμένα, στοιχεία που ανασύρουν μνήμες, ενσωματώνοντάς τα στο χώρο», λένε ο Βαγγέλης Παπανδρέου και η Κατερίνα Τσακμάκη και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. 

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι