DESIGN

Μία κατοικία εμπνευσμένη από τη βυζαντινή εποχή, στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς

Το αρχιτεκτονικό γραφείο NoDāta Architecture ολοκλήρωσε το έργο “Spolia House”, μια μινιμαλιστική κατοικία που βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας στην Πάρο.

Η γειτονική βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Μαρίνας, που βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδο του σπιτιού, αποτέλεσε βασική αναφορά της σύνθεσης. Αντλώντας αναφορές από την τυπολογία και την αρχιτεκτονική του ναού, η κατοικία φιλοξενεί αρκετά μαρμάρινα ένθετα στις εξωτερικές επιφάνειες.

Με ένα υπόλοιπο δόμησης 47 τ.μ., το οικόπεδο φιλοξενεί ένα κτιριολογικό πρόγραμμα ενός υπνοδωματίου και κοινόχρηστων χώρων, που μοιράζονται μια κοινόχρηστη αυλή με υφιστάμενα κτίσματα.

Αξιοποιώντας πλήρως τον εξωτερικό χώρο, η δομή σχηματίζει μια κάτοψη σχήματος Γ που ακουμπά στο όριο του οικοπέδου, οργανώνοντας ένα ανοιχτό αίθριο μεταξύ του νέου κτίσματος και του περιγράμματος που προσφέρει διαμπερή αερισμό και ηλιακό φως στους κοινόχρηστους χώρους.

Το σχήμα Γ της πρότασης οργανώνει επίσης την εσωτερική διάταξη, με τον χώρο της κουζίνας να βρίσκεται απέναντι από τη ζώνη καθιστικού και σαλονιού, σχηματίζοντας δύο αντίθετες γωνίες και έναν ζωντανό χώρο ενδιάμεσα.

Οι ροές κυκλοφορίας συνδέουν την αυλή, με την μπροστινή είσοδο του σπιτιού, με το αίθριο και οδηγούν στο τέλος του σπιτιού, όπου η κρεβατοκάμαρα συνδέεται με την αυλή δημιουργώντας μια συνεχή κίνηση μέσα και έξω από το κτίριο.

Με σχεδιαστική αναφορά από τη γειτονική εκκλησία της Αγ. Η Μαρίνας, τα βυζαντινά στοιχεία και τα μαρμάρινα ένθετα, το γραφείο κρατά τα μαρμάρινα τμήματα ως το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σύνθεσης σε όλο το εσωτερικό και εξωτερικό του σπιτιού.

Παράλληλα, τα μαρμάρινα στοιχεία στις ποδιές και τα υπέρθυρα των παραθύρων, μαζί με μια ειδικά κατασκευασμένη υδρορροή από μαρμάρινες πλάκες, κοσμούν την εξωτερική πρόσοψη.

Στο εσωτερικό, αρκετά παλιά έπιπλα επαναχρησιμοποιούνται, ενώ χρωματικά μια κυρίως ουδέτερη παλέτα λευκών και γκρι επικαλύπτει τις περισσότερες επιφάνειες και εξισορροπεί τις εντάσεις ανάμεσα στο σύγχρονο και ζωηρό μπλε χρώμα των λακαρισμένων ντουλαπιών της κουζίνας και το σκούρο χρώμα του ξύλου των παλιών επίπλων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατεύθυνση αυτή, δημιουργεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ των παραδοσιακών και σύγχρονων χαρακτηριστικών του σχεδιασμού.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POPAGANDA