DESIGN

Στα Χανιά, σε μια ανακαινισμένη κατοικία του μεσοπολέμου, που διατηρεί τη μοναδικότητά της

Ας μεταφερθούμε για λίγο στα Χανιά, την πρωτεύουσα του πιο δυτικού νομού της Κρήτης, που εκτός από τις παραλίες της με τα καταγάλανα νερά, φημίζεται και για την τόσο ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Η παλιά της πόλη, είναι ένα χωνευτήρι του Ενετικού, του Οθωμανικού και του Εβραϊκού αρχιτεκτονικού ρυθμού, ενώ δεν είναι λίγες και οι κατοικίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα που στέκουν αγέρωχες, αλλά και εκείνες του μεσοπολέμου, του διαστήματος δηλαδή από τα τέλη του 1918 έως τα τέλη του 1939.

Μια τέτοια κατοικία 100τμ και χτισμένη το 1938 ανέλαβε να ανακαινίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Κονταξάκη.

Το σπίτι, του οποίου ο αρχικός αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα, βρίσκεται στο κέντρο της νέας πόλης των Χανίων και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την αρχική του αίγλη. Εδώ οι λιτές προσόψεις συνδυάζονται με Art Deco στοιχεία και σφυρήλατο διάκοσμο, τα ταβάνια είναι ψηλά και από τα μεγάλα παράθυρα μπαίνει άπλετο το φυσικό φως.

Στην αρχική του μορφή το σπίτι αποτελούνταν από αλληλουχίες χώρων διακριτών χρήσεων, ενώ στο κέντρο της οργάνωσης βρισκόταν η τραπεζαρία, κάτι συχνό στις μεσοαστικές κατοικίες της εποχής. Μετά την ανακαίνιση προέκυψαν τρεις νέες ενότητες, χωρίς όμως να χαθεί η μοναδικότητα που χαρακτήριζε την κατοικία. Έτσι, υπάρχουν πια οι χώροι διημερεύσεις, δηλαδή το χωλ, το καθιστικό και η τραπεζαρία, δυο υπνοδωμάτια με ιδιωτικά μπάνια, καθώς και οι εξωτερικοί χώροι, το αίθριο και η αυλή δηλαδή.

Το χωλ και το καθιστικό ενώνονται πια με ένα τοξωτό άνοιγμα, ενώ τα υλικά που χρησιμοποίησε το γραφείο του Γιώργου Κονταξάκη είναι τα γνήσια αποκατεστημένα, ή μοντέρνα, στο ίδιο πνεύμα, ώστε να μην δημιουργείται παραφωνία. Έτσι, βλέπουμε σε πολλά από τα δωμάτια πατώματα με περίτεχνα διακοσμητικά πλακίδια από τσιμέντο, με διαφορετικά μοτίβα, ενώ έχουν διατηρηθεί τα περβάζια από χυτό μωσαϊκό και η περίτεχνη τετράφυλλη μεσόπορτα. 

Προκειμένου ο χώρος να μοιάζει μεγαλύτερος, χρησιμοποιήθηκε προοπτική, ενώ οι αντιθέσεις των χρωμάτων και των υφών, επιτρέπουν μια ομαλή και συνάμα ενδιαφέρουσα μετάβαση ανάμεσα στους διάφορους χώρους. Στους τοίχους έχουν επιλέγει διχρωμίες σε φυσικούς τόνους, με το πάνω μέρος να είναι σε αποχρώσεις του λευκού, που επίσης βοηθά στο να μοιάζουν τα δωμάτια μεγαλύτερα. Το ίδιο έχει γίνει και μετά πλακάκια στα δύο λουτρά, αλλά και την κουζίνα, όπου τα κάτω ντουλάπια είναι σε έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ τα πάνω είναι λευκά. 

Εδώ η επίπλωση είναι λιτή, για να μην κλέβει από τα περίτεχνα στοιχεία της κατοικίας. Υπάρχει έντονο το στοιχείο του ξύλου, ενώ οι αποχρώσεις που έχουν επιλέγει είναι γήινες. 

Σε μια εποχή που όλα μοιάζουν να τρέχουν γρήγορα, μια κατοικία στα Χανιά καταφέρνει να κάνει τους ενοίκους της να ρίχνουν ρυθμούς, ενώ παράλληλα σέβεται το παρελθόν της, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα. 

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι