DESIGN

Σε αυτό το διαμέρισμα στην Εμπεδοκλέους πρωταγωνιστής είναι το φυσικό φως

Όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram ανέλαβε να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα 120 τμ στο Μετς, ήθελε να μείνει πιστό σε τρεις βασικές αρχές: τη συντήρηση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, τη λειτουργική αναβάθμιση του χώρου ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα ένα πιο σύγχρονο τρόπο ζωής και την εισαγωγή στον σχεδιασμό νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων, που συνάδουν με τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική αλλά έχουν, ταυτόχρονα, σύγχρονη αισθητική.

Το διαμέρισμα που σχεδιάστηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Κασσάνδρα, βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας τριώροφης κατοικίας δίπλα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και, ακόμα και μετά την ανακαίνιση, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του και να μην χάσει την γοητεία που προσφέρει η μεσοπολεμική αθηναϊκή αρχιτεκτονική. Για να το καταφέρουν αυτό, οι Polisgram διατήρησαν κάποια από τα αρχικά στοιχεία του χώρου, όπως είναι το χαρακτηριστικό μωσαϊκό δάπεδο που βλέπουμε στο χολ, αλλά και τα ξύλινα δάπεδα με τα ιδιαίτερα σχέδια που συντηρήθηκαν σχεδόν σε όλο το διαμέρισμα.

Εδώ το κεντρικό χολ λειτουργεί ως πυρήνας του διαμερίσματος και οι διάφοροι χώροι είναι τοποθετημένοι γύρω του.  Για να μπορέσει να γίνει ακόμα πιο χρηστικός όμως αυτό ο χώρος, οι Polisgram δημιούργησαν ένα νέο άνοιγμα που συνδέει την κουζίνα με το χολ καθώς και ένα πάσο φαγητού. Έτσι, η κουζίνα παύει πια να είναι απομονωμένη και αντ’ αυτού γίνεται κεντρικό στοιχείο του διαμερίσματος. Χώρος γραφείου, τραπεζαρία, σαλόνι και βεράντα, που είναι όλα παρεμφερή σε μέγεθος, δημιουργούν πια μια νοητή ευθεία για να υπάρχει η αίσθηση της συνέχειας, ενώ το φυσικό φως ρέει άφθονο σε όλο το σπίτι από τα μεγάλα παράθυρα. 

Στην κουζίνα κυριαρχεί το λευκό χρώμα που βλέπουμε στα επάνω ντουλάπια, αλλά και στις μαρμάρινες επιφάνειες, ενώ οι Polisgram προτίμησαν τα κάτω ντουλάπια να είναι στο χρώμα του φυσικού ξύλου. Και εδώ βλέπουμε πως το φυσικό φως είναι μπόλικο. Όσο αφορά στο μπάνιο και εδώ ακολουθήθηκαν παρεμφερείς γραμμές με αυτές της κουζίνας, καθώς τα ντουλάπια είναι σε καφέ χρώμα, ενώ οι υπόλοιπες επιφάνειες είναι λευκές. 

Οι Polisgram χρησιμοποίησαν σε όλο το σπίτι υλικά όπως μάρμαρο, φυσικό ξύλο, λακαριστές επιφάνειες και αποχρώσεις που παραπέμπουν στην μεσοπολεμική αρχιτεκτονική. Στην βεράντα προτίμησαν να αντικαταστήσουν το προϋπάρχον δάπεδο με νέα κεραμικά retro-style πλακίδια, καθώς τα αυθεντικά είχαν σχεδόν καταστραφεί. 

Σε όλους τους χώρους του διαμερίσματος έχει προτιμηθεί απλή επίπλωση σε ουδέτερες ή παλ αποχρώσεις, που λειτουργούν ως καμβάς και επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να βάλουν ακόμα περισσότερες δικές τους προσωπικές πινελιές, ενώ την παράσταση κλέβουν και τα φυτά που είναι διάσπαρτα σε όλους τους χώρους.  

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι