Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Μέσα σε ένα «υπόσκαφο» διαμέρισμα στην Ηλιούπολη

Οι Point Supreme έδωσαν νέα ζωή στο υπόγειο μια τριώροφης πολυκατοικίας, ώστε να ταιριάζει στον ευχάριστο χαρακτήρα των ενοίκων του και να μοιάζει μεγαλύτερο από 56 τ.μ., διατηρώντας παράλληλα τα προϋπάρχοντα στοιχεία του χώρου.
Φωτογραφίες: Yiannis Hadjiaslanis

«Πρόκειται για μια μικρή ανάθεση σχετικά με το ημιτελές ημιυπόγειο μιας τυπικής πολυκατοικίας. Ο προϋπολογισμός ήταν μικρός, αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν ένα υπέροχο ζευγάρι. Εκτιμούσαν την δουλειά μας και αποφάσισαν να μας ζητήσουν να σχεδιάσουμε τον χώρο, περιμένοντας την άρνηση μας λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων για αλλαγές και του μικρού προϋπολογισμού. Παρά αυτούς τους περιορισμούς, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στην ανάληψη της πρόκλησης αφού είδαμε την έντονη, συνειδητή επιθυμία των ιδιοκτητών να συνεργαστούν μαζί μας», είχαν δηλώσει στο Wallpaper η Μαριάννα Ρέντζου και ο Κωνσταντίνος Πανταζής, το αρχιτεκτονικό δίδυμο των Point Supreme δηλαδή, όταν ρωτήθηκαν για το διαμέρισμα που ανακαίνισαν το 2019 στην ήσυχη γειτονιά της Ηλιούπολης. 

Πριν πάρει τη σημερινή του μορφή, το διαμέρισμα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη για τους ένοικους της πολυκατοικίας και σε συνδυασμό με τη βύθιση του χώρου σε σχέση με το επίπεδο του δρόμου, δημιουργούνταν αρκετές δημιουργικές προκλήσεις, τις οποίες οι Point Supreme ήταν έτοιμοι να ξεπεράσουν. Κύριος στόχος των δύο αρχιτεκτόνων ήταν να εκμεταλευτούν το φως που ερχόταν από την μια μόνο μεριά του διαμερίσματος, εντείνοντας ταυτόχρονα την αρχική αίσθηση «σπηλιάς» που είχε ο χώρος. Έτσι, και για να κρατηθεί χαμηλό το κόστος, διατηρήθηκαν τα υπάρχοντα σιδερένια παράθυρα και η εξώπορτα, καθώς και η υπάρχουσα μικρή τουαλέτα στην οποία προστέθηκε χώρος ντους και βάφτηκε γαλάζια. 

Point Supreme
Point Supreme

Όσο για το μέγεθος του διαμερίσματος, προκειμένου να μην ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω η αίσθηση του μικρού μεγέθους, οι Point Supreme επέλεξαν να μην προσθέσουν καθόλου εωτερικούς τοίχους. «Αντ’ ‘αυτού, τα διάφορα λειτουργικά στοιχεία πήραν τη μορφή επίπλων που σε συνδυασμό με επιπλέον οπτικά και χωρικά φίλτρα όπως συρόμενα χωρίσματα, κουρτίνες και κρεμαστά ράφια οριοθετούν επαρκώς τις επιμέρους χωρικές ενότητες», λένε οι ίδιοι.  «Η ποικιλία και οι διαφορετικοί τύποι κατασκευών, λεπτομερειών και αισθητικών επιλογών κάνει τον χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος και οι διάφορες διατρήσεις στις κατασκευές αφήνουν το βλέμμα να κινηθεί και  δημιουργούν την ψευδαίσθηση βάθους». Έτσι, το οπτικό και χωρικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αναπάντεχο και πλούσιο.

Point Supreme

Στον ημιυπόγειο χώρο που ήδη κυριαρχούσε το μπετόν, το οποίο οι Point Supreme διατήρησαν σχεδόν σε μεγάλο μέρος του, προστέθηκαν και κατασκευές από ξύλο, σίδερο και ύφασμα.

Όλα τα παραπάνω επιλέγησαν σε ζεστές αποχρώσεις προκειμένου να μην χαθεί η φυσική ατμόσφαιρα του χώρου. Από τα πιο ιδιαίτερα ίσως, κατασκευαστικά στοιχεία του μικρού αλλά φωτεινού διαμερίσματος στην Ηλιούπολη, είναι τα πλακάκια cotto που καλύπτουν το δάπεδο και τα οποία το σχεδιαστικό δίδυμο βρήκε ξεχασμένα σε μια αποθήκη με δομικά υλικά. 

Point Supreme

Ξεκινώντας την ανακαίνιση, οι Point Supreme ήθελαν να σιγουρευτούν πως θα διατηρηθεί η ακατέργαστη ατμόσφαιρα του χώρου όπως ήταν. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να μην καταφύγουν σε «τυπικές λύσεις σχεδιασμού που θα εξομαλύναν την εμπειρία και θα σκότωναν την υπάρχουσα μαγεία».

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.