DESIGN

Μέσα σε ένα εντυπωσιακό loft στον Βοτανικό, εμπνευσμένο από τη βιομηχανική αισθητική

Στην καρδιά της μεταβιομηχανικής Αθήνας, μία νέα αστική κατοικία απέκτησε ζωή παίρνοντας τη μορφή ενός εύχρηστου ρετιρέ με μίνιμαλ και βιομηχανική διάθεση. Το βραβευμένο γραφείο Studiolav ολοκλήρωσε τον επανασχεδιασμό του “Blue Loft” όπως είναι το όνομά του, με γνώμονα τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής του νεαρού ενοίκου του.

Μια ευέλικτη, σύγχρονη διάταξη που απλώνεται σε δύο ορόφους, έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει ένα ομαλό σενάριο ζωντανής εργασίας με σαφώς καθορισμένους ιδιωτικούς και κοινωνικούς χώρους. Ένας απαιτητικός χώρος, λόγω του μακρόστενου σχήματός του, έχει μετατραπεί σε λειτουργικό περιβάλλον που παραμένει σε συνομιλία με όσα συμβαίνουν γύρω του.

Λουσμένος στο φυσικό φως που έρχεται από τα μπροστινά και πίσω παράθυρα και με ανεμπόδιστη πρόσβαση από τη μια πλευρά στην άλλη, ο χώρος αντανακλά μια αισθητική εμπνευσμένη από loft. Εκλεπτυσμένες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και στοιχεία σχεδιασμού με αφηρημένες βιομηχανικές αναφορές έχουν εφαρμοστεί με γνώμονα την αναλογία, ενώ φωτεινά χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να μαλακώσουν τις σκληρότερες επιφάνειες.

Ο κάτω όροφος είναι ένας ενιαίος χώρος, που φιλοξενεί μια επιβλητική κουζίνα, μια μινιμαλιστική αλλά άνετη τραπεζαρία και έναν ευρύχωρο, φωτεινό και ευέλικτο χώρο διαβίωσης. Τα φωτεινό μπλε, το ζεστό πράσινο και η φυσική βελανιδιά συνυπάρχουν αρμονικά με τα τσιμεντένια στοιχεία του κυρίως καθιστικού. Η προσθήκη ενός τζακιού δημιουργεί μια δευτερεύουσα χαλαρωτική γωνιά ανάγνωσης που φέρνει ζεστασιά και άνεση στο κυρίως σαλόνι.

Η ειδικού σχεδιασμού σκάλα, που οδηγεί στο επάνω επίπεδο, λειτουργεί ως κομβικό σημείο με την αρχιτεκτονική της απλότητα και τις σχολαστικές λεπτομέρειες της κατασκευής της. Ο κάτω όροφος ολοκληρώνεται με μια γενναιόδωρη βεράντα, με διακριτικά χαρακτηριστικά φωτισμού και δάπεδο από μπετόν, ιδανικό για υπαίθρια τραπεζαρία και χαλάρωση κατά τους θερινούς μήνες.

Στον επάνω όροφο, η πρόσφατα δημιουργηθείσα προέκταση ημιώροφου πρόσθεσε περισσότερη επιφάνεια στο υπάρχον αποτύπωμα του ακινήτου που δίνει μια αίσθηση ευρυχωρίας. Φιλοξενεί ένα φωτεινό και ευάερο γραφείο που απολαμβάνει τη θέα στο αθηναϊκό αστικό τοπίο.

Τοποθετημένο στο πίσω μέρος, το ευρύχωρο, φωτεινό υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο συνδέεται με το γραφείο στον ημιώροφο μέσω ενός διαδρόμου γκαρνταρόμπας. Τα παράθυρα από τοίχο σε τοίχο φωτίζουν το υπνοδωμάτιο και δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας και άνεσης. Εκεί παρατηρούνται απαλές αποχρώσεις του πράσινου με λεπτομέρειες από μασίφ δρυ ανοιχτό στον χώρο αποθήκευσης. 

Το ιδιωτικό μπάνιο, που είναι προσβάσιμο τόσο από το εσωτερικό του υπνοδωματίου όσο και από το ανοιχτό γραφείο για περισσότερη ευκολία, χωρίζεται οπτικά με διαφορετικά φινιρίσματα που κατανέμονται εκατέρωθεν του μπάνιου. Η off black παλέτα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το πιο παιχνιδιάρικο λευκό terrazzo του μπάνιου.

Ο μονοκόμματος διπλός νιπτήρας και ο καθρέφτης από τοίχο σε τοίχο, κάνουν τον χώρο να φαίνεται άνετος και φωτεινός. Τα μαύρα φωτιστικά και αξεσουάρ στο ματ λευκό terrazzo αντανακλούν δημιουργούν μία τολμηρή αντίθεση. Ο τοίχος από υαλότουβλα επιτρέπει στο φυσικό φως να μπει στο μπάνιο από τα μεγάλα παράθυρα του υπνοδωματίου.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στο blue loft, ο τοίχος από τούβλα από γυαλί καλωσορίζει το φως της ημέρας για να μπει στο μπάνιο προερχόμενο από τα μεγάλα παράθυρα της κύριας κρεβατοκάμαρας. Όλη η παλέτα των υλικών αλληλοσυμπληρώνονται κομψά, ενώ αναδύουν μια σύγχρονη αίσθηση παρόμοια με τους χώρους φιλοξενίας υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για ένα σπίτι που συνδέεται με τους ιδιοκτήτες του και την πόλη στην οποία κατοικούν.

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο μπορείτε να βρείτε εδώ

POPAGANDA