Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Casa Magda: Μια νέα μονοκατοικία συνδυάζει την κοινωνικοποίηση με την ιδιωτικότητα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture σχεδίασε μία μονοκατοικία στην Κηφισιά με ιδιαίτερη πρόσοψη, κήπο και μία εντυπωσιακή σπειροειδή μεταλλική σκάλα που αποτελεί σημείο αναφοράς του σπιτιού.
Φωτογραφίες: Γαβριήλ Παπαδιώτης

Στα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Κηφισιά, βρίσκεται μια νέα μονοκατοικία με το όνομα Casa Magda.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokosalaki Architecture ανέλαβε εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμού του σπιτιού, ο οποίος αποτέλεσε μια συνειδητή άσκηση για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού οικιακού περιβάλλοντος σε σχέση με τις γύρω μονοκατοικίες αυτής της ιδιαίτερης γειτονιάς. 

Το σπίτι σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να φέρνει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως και να συγχωνεύει τους εξωτερικούς χώρους με το εσωτερικό. Το laser cut και τα υαλοστάσια των δύο βασικών όψεων αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πρόκληση, ώστε να βρεθεί μια λύση που να σέβεται στο έπακρο αυτό που το γραφείο είχε οραματιστεί, αλλά παράλληλα να είναι λειτουργικό και να διαθέτει μια πρακτική υπόσταση – πέραν του αισθητικού κομματιού και του λεγόμενου formal design.

Casa Magda - Μονοκατοικία Κηφισιά

Εξωτερικά, δύο μεγάλοι παράλληλοι τοίχοι παρέχουν οπτική προστασία από τα γειτονικά σπίτια.

Ένα βασικό σημείο εκκίνησης για τους αρχιτέκτονες, ήταν η διάτρητη μεταλλική πρόσοψη που εκτείνεται στα μπροστινά παράθυρα και παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ιδιωτικότητας. Η μεταβαλλόμενη κλίμακα των γεωμετρικών διατρήσεων επιτρέπει μια ημιδιαφανή ανάγνωση του κτιρίου που διαφέρει κάτω από τις διαφορετικές συνθήκες φωτός, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, από μέσα και έξω.

Ανάμεσα στα διάτρητα πανέλα, μια γιγάντια πόρτα εισόδου παίζει με την αίσθηση της κλίμακας της πρόσοψης και προσκαλεί τους επισκέπτες προς τη σπειροειδή μεταλλική σκάλα, ένα σημείο αναφοράς της κατοικίας.

Ο σχεδιασμός του εσωτερικού, καταφέρνει να ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση και τη σύνδεση, παρέχοντας παράλληλα ήσυχους χώρους, σωστή εκμετάλλευση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενώ διατηρεί την απλότητα, τόσο στην κατασκευή, όσο και τη λειτουργία και τη συντήρηση της κατοικίας.

Ένας αποθηκευτικός τοίχος διπλής όψης που διασχίζει την κάτοψη και δεσπόζει στο εσωτερικό, περικλείει το ασανσέρ, τα ντουλάπια, το μίνι μπαρ και την ντουλάπα της εισόδου. Αυτά τα τρία συμπαγή επιβλητικά τοιχώματα παρέχουν αντίθεση με τη διαφάνεια του υπόλοιπου περιβλήματος.

Στην πίσω όψη, τα μεγάλα ανοίγματα προς την πισίνα επιτρέπουν τη συνέχεια του δαπέδου προς τα έξω, 

Στον επάνω όροφο λειτουργικοί φεγγίτες παρέχουν φως και αερισμό στα μπάνια, και μια κεντρική αυλή ανοίγεται προς τον ουρανό λειτουργώντας ως ασφαλής και ιδιωτική «πίσω αυλή» για τα υπνοδωμάτια.

Ομάδα μελέτης (αρχιτέκτονες): Nαταλία Κοκοσαλάκη, Χριστίνα Καραβασίλη, Jason Vayanos
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.