Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Έι BMXάδες και σκεϊτάδες, στην Άνδρο υπάρχει το τέλειο ξενοδοχείο για τη φάση σας.

Το BluEnigma Hotel  βρίσκεται δίπλα στην πηγή Σάριζα και έχει όλα τα φόντα ώστε να αποτελέσει τον πλέον δημοφιλή προορισμό για όσους αγαπάνε το BMX, το MTB και το skateboarding, τον αθλητισμό, τη δημιουργία και τη φύση. Ο Νίκος Γαρύφαλλος, ο κατασκευαστής της πίστας και της ράμπας που κάνουν το ξενοδοχείο να αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του, όπως λένε, στην Ελλάδα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και τον τελευταίο καιρό ζει μόνιμα στην Άνδρο, όπου άλλωστε πέρασε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του πριν μετακομίσει στις αρχές του ’90 στο Μαρούσι. Εκεί έτυχε το σχολείο του αλλά και η ευρύτερη περιοχή, να έχει αρκετό κόσμο που ασχολούταν με ΒΜΧ και skate, οπότε μυήθηκε και ο ίδιος. Όταν αργότερα πήγε για σπουδές στην Αγγλία γνώρισε τους μέντορες του, μερικούς από τους καλύτερους αναβάτες παγκοσμίως.

Έχοντας το know how και ως μηχανικός, αλλά και ως αναβάτης, με την βοήθεια φίλων και οδηγό το ένστικτό του έφτιαξε στις εγκαταστάσεις τις οικογενειακής επιχειρήσης BluEnigma, το Enigma Bowl και τα Gratitude Trails (που ξεκίνησαν επίσημα την λειτουργεία τους στις  15 Ιουνίου) με συνολική έκταση 2500 τετραγωνικά μέτρα.

Μπορεί ένα γραφικό κυκλαδίτικο ξενοδοχείο να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του μια πίστα BMX, χωρίς να προκαλέσει αισθητική σύγχυση; «Το πρωταρχικό χαρακτηριστικό των εγκαταστάσεων είναι ότι είναι οργανικές, εμπεριέχοντας στοιχεία αρχαίας κυκλαδίτικης τέχνης, όπως η καμπυλότητα σε συνδυασμό με κυματοειδές μορφές, οπού όλο αυτό συνυπάρχει μέσα σε ένα μεσογειακό στιλ τύπου αρχιτεκτονικής Gaudi. Έχοντας όμως εδώ αποκτήσει τη δική του eλληνική κυκλαδίτικη ταυτότητα και μοναδικότητα.» Πώς είδαν την πρωτοβουλία αυτή οι κάτοικοι τις Άνδρου; Προκαλεί το ενδιαφέρον στους τουρίστες η νέα εποχή του BluEnigma; «Είναι λίγο δύσκολο να μιλήσω για ντόπιους στο σύνολο τους, διότι όπως σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν όλες οι αποχρώσεις. Έχω αντιμετωπίσει πάντως τεράστια προβλήματα από θέμα γραφειοκρατίας και κατά καιρούς μια υπόγεια απαξίωση για το όλο project που ούτε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας δε τα συναντάς. Τους τουρίστες όμως, τους διέπει ένα συνεχές συναίσθημα ενθουσιασμού και περιέργειας.»

Μια πίστα και μια ράμπα για BMX και skate σε ένα ξενοδοχείο ίσως να λειτουργούσε απέτρεπε κάποιον από το να μείνει εκεί αν δεν ασχολείται με τέτοιου είδους σπορ. Ο Νίκος γνωρίζει αυτή την πιθανότητα, όμως έχει πίστη στο εγχείρημά του. «Eίναι κάτι καινούργιο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους τέτοιους χώρους που να συνδυάζουν αγαπημένες δραστηριότητες των ανθρώπων με τη διαμονή τους σε ένα μέρος.»  Όσο για το αν αυτό είναι το μέλλον του τουρισμού, είναι σαφής: «Πιστεύω πως ναι, αλλά το πιο ουσιαστικό και σημαντικό είναι όλοι να προσπαθούν να ακολουθούν τα όνειρα τους και να αγαπούν αυτό που κάνουν στη καθημερινότητα τους.»

Ο παππούς του Νίκου δυστυχώς δεν κατάφερε να δει την ολοκλήρωση των Gratitude Trails και την πλήρη αναμόρφωση της οικογενειακής επιχείρησης που είναι πλέον στα χέρια του εγγονού του. Τα trails είναι αφιερωμένα σε εκείνον. «Με την πάροδο των χρόνων όλο το παγκόσμιο riding scene θα ευγνωμονεί τον παππού μου. Τον ευχαριστώ για αυτό το δώρο.» 

Δείτε πολλές ακόμη φωτογραφίες από τις πίστες του BluEnigma στην ακόλουθη gallery.


Blu Enigma, Σάριζα, Άνδρος, 6942453044, bluenigma.com
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη