Πριν από 54 περίπου χρόνια, ο Bob Dylan ως παρατηρητής μεγάλων αλλαγών στον πλανήτη μας, συγκέντρωσε όλη του την έμπνευση και αποφάσισε να αφυπνίσει τον κόσμο μέσα από την τέχνη του, γράφοντας το κομμάτι The Times They Are a-Changin’. Οι καιροί πράγματι αλλάζουν, τα χρόνια περνούν, και το 2018 το κομμάτι φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο Bob τα έλεγε, εμείς όμως δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, και σήμερα ο πλανήτης εκπέμπει “SOS”, καλώντας μας να αλλάξουμε συνήθειες

Και τώρα είναι που φαίνεται να ανταποκρινόμαστε σε αυτό το κάλεσμα και να ευαισθητοποιούμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αν η λέξη «ανακύκλωση» μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχε καταφέρει να κερδίσει την προσοχή μας, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, κάνοντας τα πράγματα να μοιάζουν λίγο πιο αισιόδοξα για το μέλλον.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, προσφέρει εδώ και 79 χρόνια στην ελληνική αγορά τροφίμων, το καλύτερο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, και βαδίζοντας προς μία οικολογική κατεύθυνση, γνωρίζει κι εκείνη πως έχει έρθει η ώρα να «Αλλάξουμε Συνήθειες». Η περιβαλλοντική ευαισθησία της ΑΒ Βασιλόπουλος, είναι εμφανής σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας ολόκληρης της ΑΒητικής οικογένειας. Η εταιρεία που πρωτοπορεί στην Ανακύκλωση, υιοθετεί πρωτοποριακές πολιτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ ενσωματώνει διαρκώς καινοτόμα συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Από το 2004 μάλιστα, διαθέτει στα ράφια της επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστική σακούλας, αλλά και εξελιγμένες υποδομές, παρακινώντας έτσι τους πολίτες να ανακυκλώνουν συσκευασίες από διάφορα υλικά, λάδι και λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Μέσα από το δικό της «ΑΒηταρι της αγάπης», σχεδιάζει και υλοποιεί οργανωμένα προγράμματα Κοινωνικής Υπευθυνότητας, που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Η ΑΒ Βασιλόπουλος με σύνθημα «Αλλάζουμε Συνήθειες», μας ενθαρρύνει να αλλάζουμε μικρές καθημερινές μας συνήθειες για ένα πιο «πράσινο» αύριο.

Το 2018 λοιπόν, οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας για το Περιβάλλον, επικεντρώνονται σε τρεις άξονες:

Τη δημιουργία του Κέντρου Ανακύκλωσης & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που θα γυρίσει τα επόμενα δύο χρόνια την Ελλάδα ώστε να εκπαιδεύσει τους μαθητές για την ανακύκλωση και τα οφέλη της.

Την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την μείωση της χρήση πλαστικής σακούλας αντικαθιστώντας την με την τσάντα πολλαπλών χρήσεων

Την ενημέρωση του κοινού για την ανακύκλωση και το πόσο σημαντικό είναι να την υιοθετήσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στο 2016 η εταιρεία ανακύκλωσε μέσω των 70 κέντρων ανακύκλωσης που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα 3.070.847 συσκευασίες (αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί), οι οποίες φτάνουν τα 15.887.457 κιλά.

Από τον Νοέμβριο του 2003, η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΕΧΑΝ, εφάρμοσε με επιτυχία το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, αποτελώντας την πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ και  τη μοναδική εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη που εφαρμόζει αυτό το σύστημα!

     
     

Εάν επισκεφτεί κανείς τα καταστήματα του ΑΒητικου δικτύου, θα παρατηρήσει πως σε αυτά βρίσκονται τοποθετημένα 70 κέντρα ανακύκλωσης σε ισάριθμα καταστήματα του ΑΒητικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Σε 40 από αυτά τα Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανακύκλωσης, μπορούν να ανακυκλωθούν έως και έξι υλικά: πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά, γυάλινες φιάλες, πλαστικές σακούλες, μεταλλικοί περιέκτες και πλαστικά δοχεία, ενώ σε 30 μικρότερα ανακυκλώνονται πλαστικά και μεταλλικά κουτιά. Για κάθε υλικό μάλιστα που ανακυκλώνεται, δίνεται χρηματικό αντίτιμο, το οποίο ο χρήστης μπορεί να δωρίσει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση το «Χαμόγελο του Παιδιού» ή να επιλέξει να αφαιρεθεί από τις αγορές του στα καταστήματα ΑΒ.

Οι ενέργειες της ΑΒ Βασιλόπουλος όμως, δε σταματούν εδώ. Μέσα από εξειδικευμένες πρακτικές της, παράγεται και να εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 40% σε σχέση με τα συμβατικά καταστήματα! Συγκεκριμένα το κατάστημα της Σταμάτας διαθέτει καρότσια από ειδικό ανακυκλωμένο πλαστικό και σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακόμη, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννήτριας, για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα ανοίγματα οροφής για φυσικό αερισμό, οι φωτοσωλήνες για φυσικό φωτισμό, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα ψυγεία, το σύστημα γεωθερμίας που αξιοποιεί τη θερμότητα του εδάφους για τη θέρμανση του κτιρίου το χειμώνα και αποβολή της θερμότητας το καλοκαίρι, το σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού και αξιοποίησης του είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας που κάνουν το AB Green Store ξεχωριστό από κάθε άποψη.

Και στο κατάστημα του Αγίου Δημητρίου όμως, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον κατά 30% καθώς τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά καταστήματα.

Το έργο της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν σταματά να εξαπλώνεται… Αυτή τη φορά, ταξιδεύει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αττική, μέσα από ένα σύγχρονο διώροφο λεωφορείο. Το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» αποτελεί ένα μοναδικό πρότυπο Κέντρο, τομή για τα ελληνικά δεδομένα και απευθύνεται σε μαθητές. Μία εξειδικευμένη εκπαιδευτική ομάδα συστήνει με βιωματικό τρόπο τις αρχές της ανακύκλωσης στους μικρούς μας φίλους, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και πλούσιο ειδικά σχεδιασμένο υλικό, ακολουθώντας δύο απλά βήματα!

1ο βήμα  – Κάνουμε την ανακύκλωση, πράξη!

Στο πρώτο επίπεδο του Κέντρου πραγματοποιείται η πρακτική περιβαλλοντική εκπαίδευση στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Αξιοποιώντας το Αυτόματο Μηχάνημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Μεταλλικών & Πλαστικών Συσκευασιών, οι μαθητές μαθαίνουν πρακτικά θέματα που αφορούν στην Ανακύκλωση.

2ο βήμα – Κάνουμε την ανακύκλωση, γνώση!

Στο δεύτερο επίπεδο (όροφος), υλοποιείται η θεωρητική περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με την Ανακύκλωση. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό, οι μικροί μας φίλοι αποκτούν σημαντικές και αξιόπιστες γνώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση.

     
     

Με σύμμαχο τις πρωτοβουλίες της ΑΒ Βασιλόπουλος #allazoumesinithies. Ανακάλυψε κι εσύ το πλησιέστερο στη γειτονιά σου κατάστημα ΑΒ, ενημερώσου, και ξεκίνα τη δράση για να προστατέψεις το περιβάλλον που μας φιλοξενεί!