Categories: DIGITAL STORIES

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας;

Κακά τα ψέματα, το messaging έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Μεγάλο μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας γίνεται πια διά μέσω πληκτρολογίου, είτε αυτό είναι smartphone, είτε tablet, είτε laptop, είτε ακόμα και χειριστηρίου κονσόλας! Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει εξοικειωθεί για τα καλά με υπηρεσίες που μερικά χρόνια πριν ήταν «για τη νεολαία και τους ψαγμένους» με αποτέλεσμα μανάδες να θυμίζουν στους κανακάρηδές τους να πάρουν ζακέτα με τη βοήθεια του Viber, συζύγους να αγγαρεύουν ο ένας η μία τον άλλο μέσω WhatsApp και γιαγιάδες να βλέπουν τα εγγόνια τους χάρη στο Skype.

Όλα καλά με τα παραπάνω, όμως αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο ασφαλείς είναι οι συνομιλίες μας μέσα από όλες αυτές τις πλατφόρμες; Θυμάστε τι είχε γίνει προ ετών με το Snapchat ας πούμε που διατεινόταν ότι διέγραφε τις φωτογραφίες που έστελναν οι χρήστες ώστε αυτοί να νιώθουν ασφαλείς, έτσι; Η Διεθνής Αμνηστία λοιπόν, μελέτησε ενδελεχώς τους όρους χρήσης και λειτουργίας των δημοφιλέστερων εφαρμογών επικοινωνίας και τις κατέταξε σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την πολιτική τους ως προς την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι αν η αποστολή πληροφοριών γίνεται με κρυπτογράφηση, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν κάποιος παρεμβληθεί μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη, δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τη φύση των δεδομένων που μεταδίδονται –τουλάχιστον όχι εύκολα.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας;

Σύμφωνα πάντα με τη Διεθνή Αμνηστία, η εταιρεία με την υψηλότερη βαθμολογία (αφορά όλα της τα apps) ως προς την κρυπτογράφηση και την ασφάλεια στη μεταφορά των δεδομένων, είναι το Facebook με βαθμολογία 73% με τις Apple και Telegram να ακολουθούν με 67%. Εντύπωση –αρνητική προφανώς- προκαλεί το ολοστρόγγυλο μηδενικό που απέσπασε η Tencent η οποία, ευτυχώς για εμάς, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα και μόνο με τα WeChat και QQ –δυστυχώς ωστόσο, το πρώτο αποτελεί παράδειγμα για αρκετές δυτικές εταιρείες. Περισσότερα για την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείτε να διαβάσετε και στο θεματάκι που είχαμε δημοσιεύσει προ ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με ποια apps όμως μπορούμε να έχουμε, εν κατακλείδι το κεφάλι μας ήσυχο; Ευτυχώς εδώ η κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένη. Το Facebook, όσο κι αν το αναθεματίζει ο μισός πλανήτης (ο άλλος μισός, βλέπετε, το χρησιμοποιεί), έχει κάνει καλή δουλειά και, εδώ που τα λέμε, με 2 δισ. χρήστες σε Messenger και WhatsApp, δεν το έπαιρνε να κάνει κι αλλιώς. Το δεύτερο μάλιστα σας προειδοποιεί όταν η κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη (end-to-end) δεν είναι ενεργοποιημένη σε κάποια συνομιλία, εν αντιθέσει με το πρώτο που δεν έχει προεπιλεγμένη τη σχετική λειτουργία.

Στην ίδια, top κατηγορία με το WhatsApp είναι και τα δύο apps της Apple, iMessage και Facetime: η εταιρεία από το Κουπερτίνο άλλωστε είναι γνωστή για το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών, ακόμα κι όταν το ίδιο το FBI της ζητά να το παραβιάσει! Μοναδικό ψεγάδι των πλατφορμών της, το γεγονός ότι ο κάτοχος μιας iΣυσκευής δεν ενημερώνεται ξεκάθαρα για το πότε οι πληροφορίες του είναι κρυπτογραφημένες και πότε όχι (στην περίπτωση π.χ. που στείλει γραπτό μήνυμα στον κάτοχο ενός Android ή Windows smartphone).

Σε ό,τι αφορά τα της Google τώρα, το λιγότερο δημοφιλές app της, το Duo, είναι και το ασφαλέστερο, καθώς προσφέρει εξ αρχής κρυπτογράφηση στα δεδομένα των χρηστών. Το Allo που παρουσιάσαμε πρόσφατα διαθέτει μεν τη σχετική δυνατότητα όμως θα πρέπει ο χρήστης να μεριμνήσει για την ενεργοποίησή της ενώ το Hangouts που τόσος κόσμος χρησιμοποιεί (;) δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο με αποτέλεσμα τα μηνύματα, οι κουβέντες και τα βίντεο των χρηστών να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς την παραμικρή δικλείδα ασφαλείας!

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τώρα, το Viber ναι μεν προσφέρει κρυπτογράφηση στα δεδομένα που αποστέλλουν οι χρήστες χωρίς όμως την παραμικρή πληροφόρηση για το είδος της, το Skype βασίζεται σε ξεπερασμένα πρότυπα (έχει εμπλακεί δε και σε μια σειρά σκανδάλων παρακολούθησης παγκοσμίως) ενώ το Snapchatαχ αυτό το Snapchat! Ούτε κρυπτογράφηση δεδομένων χρησιμοποιεί, ενώ το γεγονός πως διαγράφει (;) τα φωτομηνύματα των χρηστών δίνει στους τελευταίους μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κατά βάση είναι μάλλον ανύπαρκτη. Αν λοιπόν οι επικοινωνίες σας περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που υποψιάζεστε ότι κόσμος και κοσμάκης θα κάνει το παν για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά, ίσως να θέλετε να αποφύγετε τις εφαρμογές της τρέχουσας παραγράφου. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί. Αμαρτία δεν είναι να τρέχετε;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος