Categories: ΜΟΔΑ

Αυτές οι τσάντες φτιάχνονται με Meraki

Οι τσάντες έπαιζαν ανέκαθεν πρωταρχικό ρόλο στο στυλ μιας γυναίκας και αποτελούσαν κομμάτι που όχι μόνο λειτουργούσε σαν συνδετικός κρίκος ενός outfit, αλλά είχε και χρηστική σημασία, αφού σε μια τσάντα μπορεί να κουβαλάμε όλη μας την ζωή. Υπάρχουν όμως κάποιες τσάντες, που είναι παραπάνω από ένα απλό κομμάτι ενός συνόλου. Υπάρχουν κάποιες τσάντες που κεντρίζουν κατευθείαν το ενδιαφέρον με τον μοναδικό σχεδιασμό και το ύφος τους. Τέτοιες είναι και οι τσάντες Meraki, που σχεδιάζει η Άντυ Σκαράκη.

Καθαρές μίνιμαλ γραμμές και ξεχωριστά υλικά, δένουν άρτια πάνω στις τσάντες Meraki

Το brand έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2017. «Ο σχεδιασμός αντικειμένου υπήρχε πάντα στη ζωή μου με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά με την κατασκευή κοσμήματος και εξελίχθηκε στο Meraki μετά την επαφή μου με τη σπουδή της αρχιτεκτονικής», λέει η Άντυ Σκαράκη,. αναφερόμενη σε όλα αυτά που την έκαναν να σχεδιάζει τελικά τσάντες. 

Βλέποντας μια τσάντα Meraki, το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή είναι τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένες και πιο συγκεκριμένα το ξύλο, που κατέχει πρωταρχικό ρόλο πάνω τους. «Είναι προφανές πλέον ότι ένα προϊόν για να ξεχωρίσει και να διατηρήσει μια δυναμική παρουσία, οφείλει εκτός από άριστες πρώτες ύλες και άρτιο σχεδιασμό να κάνει και μια αισθητική πρόταση στο κοινό του. Να έχει δηλαδή ένα στοιχείο σταθερό και επαναλαμβανόμενο στα σχέδια του. Για μας αυτο το στοιχειο ειναι η γραμμη απο ξυλο μεσω της οποιας γινεται αναγνωρίσιμο το προϊόν. Η επιλογή του βέβαια δεν είναι τυχαία. Πάνω σε αυτήν την γραμμή “χτίζονται” τα σχέδια μας, τα οποία οφείλουν να την εντάσσουν ως λειτουργικό κομμάτι, αλλά και ως σφραγίδα του brand. Το υλικό, δηλαδή το ξυλο οξιάς που χρησιμοποιούμε, δίνει στο minimal μια νότα μεσογειακή, το οποίο μαζί με το δέρμα προσδίδουν στο Meraki το χαρακτηριστικό τους ύφος».

Η έμπνευση πίσω από τα σχέδια προκύπτει από διάφορες γωνιές. «Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική άλλα και η ίδια η ανθρώπινη φιγούρα έχουν αποτελέσει ισχυρά εφαλτήρια για τη δημιουργία νέων σχεδίων. Πολλές φορές πηγή έμπνευσης όμως μπορεί να είναι και ο τρόπος λειτουργίας ενός μηχανικού εξαρτήματος, όπως πχ. το γρανάζι που κατέληξε στο σχεδιασμό της νέας μας ζώνης».

Η λέξη μεράκι είναι μια από εκείνες τις ελληνικής λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται και άσε αυτό ίσως συνοψίζεται και όλη η φιλοσοφία του brand. Εμπνευσμένες απο αμετάφραστες λέξεις απ’ όλο τον κόσμο, οι τσάντες Meraki παίρνουν το ονομά τους από μοναδικές λέξεις που αναφέρονται σε ιδιαίτερες στιγμές ανθρώπων από διαφορετικές εθνικότητες. «Η χρήση αυτών των λέξεων που προέρχονται απο διάφορες χώρες του κόσμου είναι η απάντηση στην ανάγκη μας να εμπνεόμαστε μέσω διαφορετικών κουλτοώρων, να επικοινωνήσουμε την αίσθηση οτι όσο διαφορετικοί κι αν φαινόμαστε, όσο διαφορετικά κι αν ειναι τα μέρη από τα οποία προερχόμαστε, παρ’ όλο που η γλώσσα πάντα αποτελεί ένα εμποδιο, εν τέλει όλοι μας έχουμε παρόμοιες σκέψεις και συναισθήματα που προσπαθούμε να χωρέσουμε μέσα σε λέξεις. Πιστεύουμε στα δημιουργικά λάθη, στην απλοποίηση των πραγμάτων και ονειρευόμαστε την επιτυχία με τους δικοάς μας όρους. Αφιερώνουμε χρόνο σε μια προσπάθεια να είμαστε αυθεντικοί, θόλοντας να εκφράσουμε το δικό μας όραμα και να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο».

Οι τσάντες Meraki κατασκευάζονται στην Ελλάδα σε μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες, αφού όπως τονίζει και η σχεδιάστριά τους, σκοπός του brand είναι να παρέχει προϊόντα κατασκευασμένα και υγιή και θετικά περιβάλλοντα. «Αυτό είναι και ένα μέρος του όραματός μας για τη μόδα. Να σέβεται δηλαδή, τον άνθρωπο, είτε αυτός είναι πελάτης, είτε παραγωγός. Επιπλόον, με τα σχάδιά μας δίνουμε βάρος στην ποιότητα και στα υλικά θέλοντας να δημιουργήσουμε κομμάτια που προσαρμόζονται στον κάτοχο τους και γίνονται πιο ενδιαφέροντα όσο περνά ο χρόνος. Έτσι στοχεύουμε σε μια μόδα που θα προωθεί την ποιότητα έναντι στην ποσότητα».

Website: www.bymeraki.com
Facebook: Meraki
Instagram: meraki.bags
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι