Categories: WELLNESS

Νεαρές και νεαροί, σώστε την υγεία σας κάνοντας 8 απλές κινήσεις

Επιστημονικές έρευνες φαίνεται να αποδεικνύουν πως ακολουθώντας κάποιες συμβουλές υγείας κατά τη διάρκεια των 20 μας αυτό μας βοηθάει στη μετέπειτα πορεία της υγείας μας, μας βοηθάει να «μεγαλώσουμε» καλά. Σύμφωνα, με έρευνα του Northenrn University διατηρώντας μια καλή φυσική κατάσταση στην ηλικία των 20 βοηθάει το άτομο να αποφύγει καρδιακά προβλήματα. Η έρευνα απέδειξε πως ακολουθώντας κανείς 5 απλές συμβουλές υγείας – τη διατήρηση ενός άπαχου δείκτη μάζας σώματος, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, την αποφυγή του καπνίσματος και την ύπαρξη υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης – καταφέρνει να γίνει ένας υγιής μεσήλικας.

Ένα δυσανάλογο ποσοστό του βάρους που κερδίζουμε σε όλη τη ζωή μας είναι συσσωρευμένο από τη δεκαετία των 20. Μια μέση γυναίκα στην Αμερική ζυγίζει στα 19 της χρόνια 68 κιλά, ενώ δέκα χρόνια αργότερα στα 29 φτάνει να ζυγίζει 80 κιλά – έχει κερδίσει σε μια δεκαετία 12 κιλά. Ένας άντρα από την άλλη κατά μέσο όρο ζυγίζει στα 19 του 79 κιλά ενώ μια δεκαετία αργότερα πλησιάζει τα 85. 

Είναι, όμως, πολύ δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να δώσει βάση στο κομμάτι της υγείας του. Οι πολλές ώρες δουλειάς δεν επιτρέπουν τη σωστή διατροφή και μας αποτρέπουν λόγω έλλειψης χρόνου από την άσκηση. Είναι μια δεκαετία με επαγγελματικές πιέσεις, οικονομικά άγχη, συναισθηματικά προβλήματα και οικογενειακών μεταβάσεων. Ποιός έχει τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτεί μακροπρόθεσμα την υγεία του;

Για αυτό οι ειδικοί δίνουν τις παρακάτω συμβουλές σε όλους όσους διανύουν την δεκαετία των 20, ώστε να βγουν από αυτήν κερδισμένοι κι όχι με προβλήματα υγείας!

Να ζυγίσεσαι συχνά

Η Susan Roberts, καθηγήτρια διατροφολογίας  στο Tufts University προτείνει να την αγορά μιας νέας ζυγαριάς με την οποία θα ελέγχει κανείς το βάρος του σε πολύ συχνή βάση. Γιατί είναι πιο εύκολο να «ξεφορτωθείς» δυο-τρία κιλά πάρα 20!

Να μάθεις να μαγειρεύεις

Η Barbara J. Rolls, καθηγήτρια στο Penn State προτείνει τη μαγειρική ως μια λύση που συμφέρει τόσο την υγεία, όσο και τη τσέπη! Έτσι, λοιπόν όταν ξέρεις να μαγειρεύεις φροντίζεις να συνδυάσεις γεύματα που θα είναι γευστικά και φυσικά υγιεινά, μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον λαχανικά και φρούτα! Με τον τρόπο αυτόν μπορείς να έχει τον έλεγχο της υγείας και φυσικά του βάρους σου. 

Να κόψεις τη ζάχαρη

Ο καθηγητής Steven E. Nissen προτείνει οι νέοι να απομακρυνθούν από τη ζάχαρη, και προτείνει για αυτόν τον σκοπό τρεις τρία πράγματα που πρέπει να φύγουν από το διατροφικό μας πρόγραμμα.

  1. Τα ζαχαρώδη ποτά
  2. Τα δημητριακά με ζάχαρη
  3. Η επιτραπέζια ζάχαρη που προσθέτουμε στα φαγητά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι συνδεδεμένη με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, που προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. 

Να έχεις μια ενεργητική ζωή

Είναι λογικό να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για γυμναστική στην καθημερινότητα, αλλά είναι απαραίτητο να βρίσκουμε 20 με 30 λεπτά καθημερινά για να εξασκούμαστε, απλώς περπατώντας στη δουλειά επί παραδείγματι.

Να τρως τα λαχανικά σου

Το να υιοθετήσουμε τα λαχανικά στην καθημερινότητάς μας είναι μια συνήθεια αναγκαία που έχει όμως τα καλύτερα αποτελέσματα στη φυσική μας κατάσταση.

Να ελέγχεις τις μερίδες που καταναλώνεις

Το μυστικό είναι να μοιράσεις σωστά τις μερίδες! Πρέπει να τρώμε μικρές ποσότητες από πρόχειρα και παχυντικά φαγητά αλλά μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε σε φρούτα και λαχανικά! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πεινάσουμε ποτέ αλλά παράλληλα θα διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση σε άριστα επίπεδα.

Υιοθέτησε την πρακτική της άσκησης μετά από ένα πάρτι

Έρευνες έχουν δείξει πως οι νεαροί ενήλικες από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή παίρνουν 115 θερμίδες οι οποίες προέρχονται από την κατανάλωση λιπών και φυσικά αλκοόλ. Η λύση είναι λοιπόν, εκείνες τις ώρες της Κυριακής που καθόμαστε χωρίς να κάνουμε κάτι ουσιαστικό να τις αντικαταστήσουμε με ένα χαλαρό πρόγραμμα άσκησης. 

Βρες μια δουλειά που να αγαπάς

Ερευνητές έχουν αποδείξει πως η εργασιακή ζωή της δεκαετίας των 20 είναι ικανή να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία ως μεσήλικες. Όσοι έκαναν μια δουλειά που δεν τους άρεσε και δεν τους ικανοποιούσε κατέληξαν αργότερα να έχουν κατάθλιψη, άγχος και προβλήματα ύπνου, όλα αυτά συνηγορούν στο να δημιουργηθούν πολλά επιπλέον προβλήματα υγείας. Έτσι, λοιπόν οι ειδικοί προτείνουν όσο γίνεται οι νέοι να βρίσκουν δουλειές που τους παθιάζουν, για το καλό της υγείας τους!

Πηγή: The New York Times

Μαρία Νετζίπι

Share
Published by
Μαρία Νετζίπι