Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Το Cepolia είναι ένα βιομηχανικό κτίριο συνδεδεμένο με έναν έρωτα που έληξε ξαφνικά

Τουλάχιστον αύτη είναι η ιστορία που έχτισε γύρω του το Studiomateriality κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του χώρου που αφηγείται το παρελθόν και συνδέεται αρμονικά με το παρόν μιας συνοικίας της ΑΘήνας.

Το Cepolia με “C” είναι ένας μοναδικός χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ρούχων και αξεσουάρ Phoenix Distribution.

Βρίσκεται στα Σεπόλια, στη συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης και είναι γνωστή για την αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα της στη δεκαετία του 1960 και αργότερα. Τα καταστήματα στη γειτονιά ειδικεύονται στην ένδυση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, αυτό το κτίριο ήταν το αρχείο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρόλο που οι πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου σταματούν εκεί, χάριν του σχεδιασμού, έπρεπε να βρεθεί ένας νέος τρόπος σκέψης. Ένα νέο backstory γράφεται, υπογραμμίζοντας την παλιά βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής και την επανασύνδεσή της με τη νέα χρήση του κτιρίου.

Το Studiomateriality προσπάθησε να αποκαλύψει τον αυθεντικό χαρακτήρα αυτού του ενδιαφέροντος χώρου, μετατρέποντάς το σε κάτι νέο, συναρπαστικό και σύγχρονο.

Με ανοιχτή διαρρύθμιση, με λιτή σχεδίαση του χώρου, έγιναν μόνο απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να συνυπάρχει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν του κτιρίου.

Το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιήθηκαν για τις βαρύτερες κατασκευές και οι εκτυπωμένες πινακίδες με το ύφος και τη χαρακτηριστική γραμματοσειρά του Studiomateriality εμφανίζονται σε μεγάλες επιφάνειες δίπλα σε κεντρικά σημεία του κτιρίου.

Καθώς όλες οι λεπτομέρειες έχουν σημασία για την ομάδα σχεδιασμού, τα εστιακά σημεία είναι ορατά, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό δίκτυο και το δίκτυο εξαερισμού, διατηρώντας και ενισχύοντας τον βιομηχανικό χαρακτήρα του εσωτερικού χώρου.

Μια αποθήκη, ένα lounge με κήπο, εκθεσιακοί χώροι και ένα γραφείο διοίκησης απλώνονται στα πατώματα και συνοδεύονται από σειρές ρούχων, από παπούτσια τοποθετημένα πάνω σε κύβους και διάφορες συλλογές που αλλάζουν σύμφωνα με τις σεζόν.

 

Δύο πόρτες σηματοδοτούν την αναγέννηση του κτιρίου. Ο κύρια είναι σχεδιασμένη με ένα μεταλλικό πλαίσιο που προεξέχει από τον τοίχο και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Επίσης, μια τεράστια συρόμενη πόρτα γκαράζ ενημερώνει τόσο τους επισκέπτες όσο και τους περαστικούς για τον ορισμό της λέξης «πόρτα».

Όσο για την ιστορία που έπλασε το Studiomateriality γύρω από το παρελθόν του κτιρίου αυτή είναι η εξής:

«Το κτίριο αυτό ήταν μια μικρή βιομηχανία αθλητικών ειδών για τις τοπικές ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Το “RGB Athleisure” ιδρύθηκε από τον Βαγγέλη Σιγάλα και την Angela Tollioni το 1953 και έκλεισε το 1995.

Ο Βαγγέλης Σιγάλας γεννήθηκε το 1928 στη Σύρο. Συναντήθηκε με την Angela Tollioni, μια ιταλίδα μοδίστρα που επισκέφθηκε την Αθήνα το καλοκαίρι του 1952, στην κορυφή της Ακρόπολης. Ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν. Το Φεβρουάριο του 1953 ίδρυσαν το “RGB Athleisure” και η Angela σχεδίαζε όλη τους την παραγωγή.

Το 1997, ένα ηλιόλουστο πρωί Δευτέρας εκείνη έφυγε για να αγοράσει ένα πακέτο τσιγάρων και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Βάγγος καταστράφηκε εξαιτίας της αιφνίδιας απόδρασης της! Έκλεισε το “RGB Athleisure” και αποφάσισε να μετατρέψει αυτό το κτίριο στο σπίτι του».

Περισσότερες πληροφορίες για το Studiomateriality θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.