Categories: POPTRIVIA

3 τρόποι για να κάνετε μεγάλη ζωή αλλά να ξοδεύετε λιγότερο

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ήταν αν είχατε πολλά, πολλά λεφτά και καθόλου έγνοιες; Σίγουρα το αναρωτηθήκατε και μπορεί να το αναρωτιέστε και τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Για να σας λύσουμε την απορία πάντως , όλοι έχουν έγνοιες και δεν ζουν όλοι οι ζάμπλουτοι σε επαύλεις, ούτε οδηγούν πανάκριβα αυτοκίνητα. Ο Γουόρεν Μπάφετ ζει στο ίδιο σπίτι από το 1958, το οποίο αγόρασε για μόνο 31,500 δολ κι ας είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, ενώ ο καθηγητής του Στάνφορντ, Ντέιβιντ Τσέριτον, ο οποίος «μυρίστηκε» τη δουλειά και αγόρασε μετοχές της GOOGLE από νωρίς, φημολογείται πως μέχρι και τώρα που ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει μηδενικά που χρειάζονται δυο χέρια για να τα μετρήσεις, κόβει μόνος του τα μαλλιά του.

Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι δεν οφείλουν την περιουσία τους αποκλειστικά στις έξυπνες επενδύσεις αλλά και στον τρόπο που χειρίστηκαν τα λεφτά τους. Δηλαδή; Έκαναν οικονομία. Αυτό τουλάχιστον λέει έρευνα του PNC Wealth Management.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως για να γίνεις πλούσιος πρέπει να ζεις ασκητική ζωή, απλά να φέρεσαι έξυπνα και να μην ξεφεύγεις. Εμείς σας έχουμε τρεις τρόπους που θα σας οδηγήσουν στα πλούτη:

Να βάζετε στην άκρη την μισή αύξηση σας: Κάθε φορά που ο μισθός σας θα μεγαλώνει (αν συμβεί ποτέ αυτό στην Ελλάδα) ή θα παίρνετε κάποιο μπόνους για την απόδοσή σας, θα βάζετε τα μισά στην τράπεζα και τα άλλα μισά θα τα χαίρεστε. Δεν είναι ανάγκη να πάτε στο άλλο άκρο καθώς είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν έχουμε εργαστεί σκληρά. Άλλωστε η υπερβολική οικονομία μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή θα κουραστείτε και θα τα φάτε όλα.

Ζήστε μεγαλοπρεπώς αλλά όχι σε μεγάλο σπίτι: Το ιδανικό είναι το ενοίκιο ή το δάνειο του σπιτιού να κοστίζει περίπου όσο το 28% του μισθού σας. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο. Κανείς δεν σας εμποδίζει να μείνετε κάπου που θα σας κοστίζει για παράδειγμα το 23% του μισθού. Επίσης καλό θα ήταν αν αποφασίσετε να πάρετε δάνειο να μην βάλετε μικρές δόσεις που θα τις πληρώνετε μέχρι να βγείτε στην σύνταξη. Καλύτερα η δόση σας να είναι λίγο πιο μεγάλη και να τελειώσουν πιο νωρίς οι πληρωμές. Θα γλιτώσετε χιλιάδες ευρώ σε τόκους. Τέλος, αντί να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο σπίτι μπορείτε να επενδύσετε στην ανακαίνιση αυτού που ήδη έχετε. Το κόστος θα είναι εγγυημένα μικρότερο και το αποτέλεσμα σχεδόν ίδιο. Ένα νέο σπίτι.


Όταν ξοδεύετε φροντίστε να το απολαμβάνετε στο έπακρο: Τα ωραία ρούχα και τα σπορ αμάξια είναι σίγουρα κάτι που σου φτιάχνει την διάθεση και σε ανεβάζει, είναι όμως κάτι παροδικό. Μια τελευταία μελέτη του Journal of Psychology έδειξε πως το να «αγοράσουμε εμπειρίες» μας προσφέρει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση από το να αγοράσουμε κάποιο αντικείμενο. Ο λόγος είναι ότι απολαμβάνουμε περισσότερο τα χρήματά μας όταν τα μοιραζόμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε. Άρα, το επόμενο μπόνους με την ξοδέψετε σε ένα καινούριο ζευγάρι πανάκριβες γόβες αλλά κλείστε εισιτήρια και πηγαίνετε με τις φίλες σας για βόλτες στην Ευρώπη.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι
Tags: poptrivia