popaganda_android

To Android 4.4 (γνωστό για λόγους marketing και ως Kit Kat) κυκλοφόρησε και φέρνει αλλαγές στο πως το λειτουργικό αναβαθμίζεται και αλληλεπιδρά με τις εφαρμογές της Google. Το Kit Kat φέρνει καλοδεχούμενες αισθητικές αλλαγές – έναν τομέα που η Google γενικώς δεν το έχει και πολύ –  όπως το ότι καθαρίζει τη home screen από την τόση βαβούρα που είχαν οι προηγούμενες εκδόσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως για πρώτη φορά η Google δίνει σημασία στις φθηνές παλαιότερες συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό και στο πως αυτές θα γίνουν πιο συμβατές και σχετικές με το σήμερα. Είναι λογικό καθώς αυτές οι συσκευές έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό του λειτουργικού στην αγορά και τρέχουν μια έκδοση του προ δυο χρόνων. Κάτι ελαφρώς ντροπιαστικό.

Μια από τις μεγαλύτερες όμως αλλαγές ήταν πως με το 4.4 το Google Hangouts λειτουργεί πια σαν το default messaging app της πλατφόρμας. Φυσικά, μιας και μιλάμε για το Android, μπορείς να το αλλάξεις, όμως δεν υπάρχει λόγος. Το  Hangouts ανταλλάσσει μηνύματα αλλά μπορεί να το γυρίσει σε video chat που υποστηρίζει έως 10 άτομα!

Ένα άλλο χρήσιμο feature είναι το Caller ID. Κάθε φορά που δέχεσαι κλήση από έναν αριθμό που δεν είναι στις επαφές σου, το Phone app της συσκευής θα συνεργαστεί με το Google Maps για να δει αν το νούμερο είναι καταγεγραμμένο σε κάποια επιχείρηση, άρα αν το τηλεφώνημα είναι επαγγελματικό (ή στη δική μας περίπτωση σε ψάχνει κάποια τράπεζα). Σε περίπτωση που όντως πρόκειται για επαγγελματικό τηλεφώνημα, η συσκευή θα αναγράψει την επωνυμία της εταιρίας αντί για το άγνωστο νούμερο.

To κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του Kit Kat είναι πως η Google θέλει να προσφέρει updates και νέα features σε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές μπορεί. Παλιές και νέες. Το λειτουργικό είναι πιο συμβατό κατά 13% περισσότερο από ότι ήταν το Jelly Bean και χρησιμοποιεί 16% λιγότερο από το RAM της συσκευής για να τρέξει σε αυτή. Επειδή η Google αποφάσισε να δίνει τα apps που φτιάχνει μέσω του Play store, ακόμα περισσότερα συσκευές θα είναι συμβατές με τα Hangouts, Maps και Google + καθώς και τα updates που θα βγαίνουν γι’ αυτά. Επιπλέον ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2014 θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να αποφασίζουν να θέλουν η συσκευή τους να τρέχει μια συγκεκριμένη έκδοση του Android, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος, ή έστω να μειώσουν, το fragmentation.