popaganda_airport_1

Το ταξίδι με το αεροπλάνο το θεωρούμε πια δεδομένο. Τίποτα το ιδιαίτερο. Ίσως και μια βαρετή διαδικασία. Όμως το νέο terminal 3 του αεροδρομίου της Shenzhen στην Κίνα θα κάνει τους επισκέπτες του να αισθάνονται πως έχουν βουτήξει στο μέλλον.

popaganda_airport_3

Δεν είναι όλα τα αεροδρόμια του κόσμου ίδια. Άλλα είναι σαν βιομηχανικές αποθήκες, άλλα σαν έργα τέχνης. Τα περισσότερα πέφτουν ανάμεσα σε αυτά τα δυο άκρα. Το Terminal 3 όμως ανήκει σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία.

popaganda_airport_4

Σχεδιάστηκε από το αντρόγυνο Massimiliano και Doriana Fuksas του Studio Fuksas,  που για τους ανθρώπους της αρχιτεκτονικής ανήκουν στους ζωντανούς θρύλους.

popaganda_airport_2

Το κτίριο των αφίξεων/αναχωρήσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να μοιάζει με γιγαντιαίο σαλάχι, που εκτείνεται σχεδόν σε ενάμιση χιλιόμετρο δίπλα από τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης.

popaganda_airport_5

Φτιαγμένο από μέταλλο και γυαλί, έχει ένα μόνιμο γεωμετρικό μοτίβο εξωτερικά. Όμως το εσωτερικό του είναι αυτό που ακτινοβολεί καθώς το φυσικό φως διαχέεται από τη κατασκευή ομοιόμορφα και αντανακλάται από το δάπεδο που είναι ιδικά φτιαγμένο για αυτή τη δουλειά. Τα information points αλλά και το air conditioning του χώρου είναι γλυπτά σε σχήμα δέντρων και όπου και να κοιτάξεις κάτι θα βρεις να σε εντυπωσιάσει. Ένα project που κάνει το αεροδρόμιο προορισμό, αντί για ενδιάμεσο – αναγκαστικό -σταθμό.