Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης τελείωσε στις 12 Σεπτεμβρίου. Εφτά ημέρες που καθορίζουν τα χρώματα, τα σχέδια και το ύφος που θα κουμπώσουμε την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2014. Εφτά ημέρες λέει το ημερολόγιο στην επίσημη ιστοσελίδα (mbfashionweek.com/home) αλλά αν μετρήσεις θαυμαστικά, hashtags και κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πιστέψεις ότι κράτησε πολλές περισσότερες περιστροφές της γης γύρω από τον εαυτό της.

marc-jacobs-spring-new-york-fashion-week

Τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα μετριούνται σε στιγμές. Η Χάρπερ Μπέκαμ καταφέρνει ν’ αποσπάσει ένα χαμόγελο από την Άννα Γουίντουρ. Η Man Repeller βάζει σταυροπόδι στην πρώτη πρώτη σειρά κι ποστάρει λεπτομέρειες των επιδείξεων με σαρκαστικά σχόλια. Η Κέλι Όσμπορν και τα μοβ μαλλιά της είναι παντού. Η Ναόμι Κάμπελ καλπάζει στην πασαρέλα της DVF. Η Νίνα Γκαρσία ποζάρει με τα γυαλιά της Google. Και όλοι οι άλλοι με ογκώδη γυαλιά ηλίου.

Με παραδειγματική συνέπεια, όπως κάθε Σεπτέμβριο, όποιος έχει σχέση με τη μόδα ή το σόου μπίζνες ανεβαίνει τα σκαλιά του Λίνκολν Σέντερ με βιαστικά βήματα. Οι μπλόγκερς θα ρίξουν ένα χαμόγελο στους παπαράτσι απ’ έξω, οι σταρ θ’ αγκαλιαστούν για την έτοιμη φωτογράφιση στην είσοδο. Οι περαστικοί θα συνεχίσουν λίγο πιο σκυφτοί προς το επόμενο ραντεβού τους.

Μέσα στο lounge, δίσκοι με νερό και κρασί αιωρούνται πάνω από τους κότσους και τα ομπρέ, γκρίνια για τα goody bags κυκλοφορεί σε σύννεφα κόμικ πάνω από τις παρέες, η νοσταλγία για τις μέρες του Bryant Park κυκλοφορεί γενικώς. Παγωμένος καφές illy στο ψυγείο δεξιά όπως μπαίνεις. Τσιριχτός ενθουσιασμός για λεπτομέρειες, κοσμήματα, την μπάντα που έφερε η Ρεμπέκα Μίνκοφ να παίξει ζωντανά. Αχ, κι εκείνα τα φλατ παπούτσια στην άμμο!

Audience members watch a model during the J. Mendel Spring/Summer 2013 show at New York Fashion Week

Διαγωνισμοί name dropping και ψιλοκουβέντα με τα κορίτσια της Maybeline που περιφέρουν κι αυτές δίσκους με σκιές ματιών. Κόκκινα κραγιόν στις άκρες των ποτηριών, η τέχνη της πόζας στα 3/4, τα ρούχα κι εκτός πασαρέλας είναι εξίσου σημαντικά για όσους θέλουν να μαντέψουν επόμενες τάσεις, εσένα πόσο σου πήρε μέχρι ν’ αποφασίσεις τι στο διάολο θα φορέσεις;

Έξω η ζωή συνεχίζεται, τα δέντρα κοκκινίζουν στο Central Park, ο κόσμος περιμένει στην ουρά κάποιου Starbucks. Κίνηση, σπρώξιμο στις διαβάσεις και άπειρα κλικ των iPhone πάνω από νεοϋρκέζικες σκηνές αντιθέσεων. Τα έμαθες ότι η Diesel Black Gold έκλεισε τον Grand Central; Οι συντάκτες μόδας βγαίνουν για λίγο στους δρόμους, ανεβάζουν φωτογραφίες, κριτικές, τους κόβεται η ανάσα μπροστά στο μπλε μπουφάν του Μπιλ Κάνινγκαμ.

runway_fashion_magazine_Marchesa Spring_Summer 2013 collection during New York Fashion Week-9

Αν στρίψεις στη γωνία, θα δεις πως δίπλα στους μικροπωλητές λουλουδιών έχουν ξετρυπώσει και οι πρώτες κολοκύθες του Halloween, τώρα που το λες σαν να κρύωσε λίγο ο καιρός, φθινόπωρο και μια υποψία βροχής, σφίξε το σακάκι πάνω σου, σταύρωσε και τα χέρια αμυντικά στο στήθος, τώρα είσαι πραγματικά ντόπιος.

Και όταν βραδιάσει, λίγο πριν μπεις στο μετρό, με την μουσική από την τελευταία επίδειξη ακόμα στ’ αυτιά σου, θα δεις κορίτσια που το σκάνε από τα πάρτι και αλλάζουν τα τακούνια-γλυπτά με μαλακές μπαλαρίνες, αγόρια που ξεκλειδώνουν ποδήλατα από τις κρυψώνες τους, μοντέλα του catwalk που ξεχωρίζουν στο πλήθος, λίγο πιο ψηλά και αέρινα από τους υπόλοιπους, ξεβάφονται διστακτικά, οι σκάλες του σταθμού τους καταπίνουν όλους, δεν μπορείς παρά να κουνήσεις το κεφάλι σου συμφωνώντας: σίγουρα η Εβδομάδα Μόδας είναι πιο λαμπερή στο Instagram.