Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaLARIZONA DREAM

Wisedog: Ένα πανέξυπνο δημιουργικό σκυλί στη Λάρισα

Ένας σοφός σκύλος. 7 μόντουλα / συντελεστές. 100μ² εργασίας / συνεργασίας. 100μ² έρευνας και έκθεσης.6 τομείς δημιουργικής δραστηριότητας. 1 πολυαρθρωτός μηχανισμός.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης / www.gsfak.com
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
LARIZONA DREAM
Η Στεφανία Τσουμάνη ανακαλύπτει θησαυρούς στη λαρισαϊκή "έρημο".
Wisedog-16

Τον τελευταίο χρόνο, η οδός Σκυλοσόφου, δίπλα στο Αρχαίο θέατρο της Λάρισας, απέκτησε ζωή. Στη μοναδική ανηφόρα της πόλης -πλέον πεζοδρομημένη- δημιουργήθηκε από μια ομάδα φίλων το Wisedog. O Δημήτρης, o Γιώργος, η Μαρία, η Χρύσα, o Κωνσταντίνος, ο Γιώργος και ο Αχιλλέας, συνεργάτες τα τελευταία χρόνια, πήραν ένα παλιό μεταλλουργείο και το μετέτρεψαν σε ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο. Μέσα σε αυτόν κατάφεραν να συστεγάσουν τις δουλειές τους, τα ενδιαφέροντά τους αλλά και την ανάγκη τους για δημιουργία. Έτσι οι τρεις μηχανικοί της παρέας, ο Γιώργος ο Αχιλλέας και ο Κωνσταντίνος, συνιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου Mock, μαζί με το Γιώργο και τον Δημήτρη, προγραματιστές/web designers, συνιδιοκτήτες της Smalls, εγκαταστάθηκαν στον ισόγειο χώρο των γραφείων, ενώ η Μαρία με τη Χρύσα διαχειρίζονται το καφέ του Wisedog. Στον υπόγειο χώρο, που χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες και σαν χώρος εργασίας/συνεργασίας, οργανώνουν εκθέσεις, σεμινάρια, workshops και διάφορα άλλα projects, που είτε σχετίζονται με τη δουλειά τους είτε με τα γενικότερα ενδιαφέροντα και ανησυχίες τους. Δείγμα της συνεργασίας τους αποτελεί το Wisedog αφού όλοι συμμετείχαν εξίσου στην κατασκευή, στο στήσιμο και στη δημιουργία της ταυτότητάς του.

Wisedog-18
Wisedog-19

Πώς προέκυψε η ιδέα του Wisedog;
Πριν δύο καλοκαίρια εντοπίσαμε το συγκεκριμένο χώρο και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Wisedog. Ο χώρος αυτός μας ενέπνευσε πολύ γιατί ήταν ένα ανεκμετάλλευτο ακίνητο με πολλές δυνατότητες που ταίριαζε στην αισθητική μας. Βεβαίως σκεφτόμασταν ήδη ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι όλοι μαζί, αφού συνεργαζόμασταν κατά καιρούς, και να εξελίξουμε τις ασχολίες μας. Στην ουσία, θέλαμε να δώσουμε ένα άλλο νόημα στην καθημερινότητά μας και να υλοποιήσουμε και κάποιες άλλες ιδέες που είχαμε, πέρα από τα καθιερωμένα. Η σκέψη μας ήταν ότι η δημιουργικότητά μας με κάποιο τρόπο έπρεπε να μετουσιωθεί και αυτό να αποτελέσει τον πυρήνα των σχεδίων μας. Το κτήριο λοιπόν είχε ό,τι ο καθένας είχε φανταστεί από τη δική του σκοπιά και λειτούργησε καταλυτικά στο να πάρουμε την απόφαση της συνεργασίας. Μετά ο καθένας άρχισε να προσδίδει σ’ αυτό το εγχείρημα τη δική του πινελιά, στη συνέχεια προσθέσαμε τις λειτουργίες και προέκυψε και η ιδέα της εστίασης. Όλα αυτά κράτησαν ένα χρόνο, γιατί ψάχναμε τον τρόπο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα και έτσι οδηγηθήκαμε στη μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

Στη συνέχεια;
Προχωρήσαμε βασιζόμενοι στην αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής και  χωρίσαμε τους χώρους ανάλογα με τις ανάγκες των δραστηριοτήτων. Κατανείμαμε τα σημεία των δράσεων στο χώρο με τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσουμε το κάθε τετραγωνικό στο μέγιστο βαθμό. Στην ουσία στεγάσαμε σε έναν κοινό χώρο  ο καθένας τη δραστηριότητά του. Ξεχωριστά αλλά και μαζί, η αρχιτεκτονική, η γραφιστική, ο σχεδιασμός και το καφέ. Θέλαμε να υπάρχει ένας χώρος για να συζητάμε τις ιδέες μας όταν βρισκόμαστε το πρωί πίνοντας ένα καφέ και μετά στο διπλανό χώρο των γραφείων να τις οργανώνουμε ώστε να υλοποιηθούν. Ο χώρος του καφέ για μας αποτελεί μια κυψέλη και γίνεται ο  πυρήνας των δράσεών μας. Πιστεύουμε ότι είναι ένας σύγχρονος τρόπος να συλλειτουργήσουν κάποιες επιχειρήσεις κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί.

Wisedog-10
Wisedog-1

 

Διατηρήσατε στοιχεία του παλαιού κτηρίου;
Τα υλικά δόμησης του Wisedog επιλέχθηκαν με σεβασμό ώστε να εναρμονίζονται με την ιδιαιτερότητα της περιοχής του Φρουρίου αλλά και των παλαιότερων χρήσεων του κτηρίου.  Το μεταλλουργείο και η μετέπειτα βιοτεχνία υφασμάτων αποτέλεσαν εξ αρχής βασικά στοιχεία έμπνευσης για την επιλογή του σιδήρου ως βασικό υλικό των κατασκευών και την τελική διαμόρφωση του ύφους του χώρου. Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού διατηρήθηκε η αρχική όψη, αποκαταστάθηκε το μωσαϊκό δάπεδο και  συντηρήθηκαν τα κουφώματα με τα προστατευτικά τους ρολά.

Πώς υποδέχτηκε το κοινό της πόλης έναν τόσο ιδιαίτερο χώρο;
Στην αρχή ο περισσότερος κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει την πολλαπλή υπόσταση του χώρου, κάποιοι νόμιζαν ότι μπορούν να έρχονται και να δουλεύουν στα γραφεία μας επειδή έβλεπαν τους υπολογιστές. Ο χώρος του υπογείου σαφώς προσφέρεται για να έρθει κάποιος να διαβάσει,  να κάνει επαγγελματικά ραντεβού ή να πραγματοποιήσει ένα δικό του πρότζεκτ με τη βοήθειά μας ή αυτόνομα. Το κοινό μας είναι όλων των ηλικιών και για αυτό θα θέλαμε ο χώρος του υπογείου να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς όπου θα υπάρχει κινητικότητα, συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με σκοπό τη δημιουργία δυναμικών καταστάσεων.

Wisedog-4
Wisedog-15

Είναι δύσκολη η συνεργασία;
Η συνεργασία έχει πάντα δυσκολίες γιατί υπάρχει πληθώρα απόψεων, στη λήψη όμως των αποφάσεων η πλειοψηφία είναι μονόδρομος. Υπάρχει βέβαια κατανόηση, ανοχή και φυσικά γίνονται πολλές υποχωρήσεις. Η συζήτηση μας βοηθάει γιατί με την ανταλλαγή απόψεων μπορεί να προκύψουν και ιδέες που δεν είχαμε έως εκείνη τη στιγμή σκεφτεί. Και αυτό είναι το πιο ωραίο όταν συνεργάζεσαι. Σίγουρα ευνοεί την ισότητα, νοηματοδοτεί διαφορετικά τις δράσεις – οι οποίες δεν θέλουμε να είναι αυτοαναφορικές και να περιορίζονται μόνο στην προώθηση της δουλειάς  μας. Άλλωστε η μορφή της Κοιν.Σ.Επ. σου δίνει μια άλλη υπόσταση και μπορείς να απευθυνθείς με άλλο τρόπο τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και σε άλλους οργανισμούς. Είναι ένα εργαλείο για να κάνουμε όλες τις συλλογικές δράσεις που φανταζόμαστε. Στην όλη διαδικασία συμμετέχουν περιστασιακά και διάφοροι φίλοι -ανάλογα με τον τομέα- των οποίων η στήριξη είναι πολύ σημαντική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Έχουμε ήδη κάνει δύο εκθέσεις, η πρώτη ήταν η παρουσίαση του εγχειρήματός μας  και η δεύτερη το showcase της Granny Records με τα γραφιστικά που επιμελείται το studio OPORA. Η επόμενη έκθεσή μας θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη και θα παρουσιαστεί μέρος του έργου του Αλέξη Μάρκου.  Στόχος μας είναι ο υπόγειος εκθεσιακός χώρος να λειτουργεί συστηματικά φιλοξενώντας ποικίλα project και εκθέσεις σε συνεργασία και με άτομα από άλλες πόλεις, κυρίως στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή  στη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και τη γραφιστική, χωρίς βέβαια να περιορίζεται σε αυτά γιατί είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις. Επίσης επιθυμούμε να συμμετέχουμε και σε εξωτερικές δράσεις σε συνεργασία και με άλλες ομάδες τηςς Λάρισας αλλά και με αντίστοιχες ομάδες από άλλες πόλεις γιατί όχι και από άλλες χώρες .

Wisedog, Σκυλοσόφου 3, Λάρισα, τηλ. 2410.25.86.26 
Wisedog // Mock // The Smalls

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.