ΠΟΛΗ

To νέο concept store της Κυψέλης λέγεται Santo Belto και είναι θεϊκό

Με ένα όνομα αφιερωμένο στον πεζόδρομο που το φιλοξενεί, την Αγίας Ζώνης, το Santo Belto είναι ένα all day cafe bar διαφορετικό, αφού λειτουργεί και ως κατάστημα με αντικείμενα που τραβούν αμέσως το μάτι όποιου το επισκέπτεται ή απλώς περνά απ΄έξω.

Άνοιξε μετά τον δεκαπενταύγουστο και πίσω από τη δημιουργία του αλλά και το ευφάνταστο όνομά του -που είναι παράφραση του Saint Belt (Αγία Ζώνη)- κρύβονται ο γραφίστας Σωτήρης Ανδρίτσος, η σχεδιάστρια επίπλων Έλλη Γιδάκου και η σεφ Μαρίνα Χρονά

Μιλώντας με την Έλλη ένα πρωί που καθίσαμε σε ένα από τα πολύχρωμα τραπεζάκια του κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων, μου αποκάλυψε ότι την απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους την πήραν κατά τη διάρκεια της καραντίνας: «Με αφορμή την αβεβαιότητα που προξένησε όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό, σε επαγγελματικό και όχι μόνο επίπεδο, νιώσαμε την ανάγκη για την αλλαγή και για το επόμενο βήμα. Έτσι, οι ετερόκλητες ιδιότητες του καθένα από εμάς συντέλεσαν στο να δημιουργήσουμε κάτι που ίσως θα είχε έναν μοναδικό και ενδεχομένως πρωτότυπο χαρακτήρα». 

Μέχρι τότε, οι τρεις τους είχαν άλλες δραστηριότητες, αλλά η ιδιότητα του καθενός ήταν και η αφορμή για αυτή την όμορφη σύμπραξη. Η Έλλη δούλευε ως σχεδιάστρια σε εταιρεία κατασκευής πολυτελών θαλαμηγών και κρουαζιερόπλοιων, ο Σωτήρης εργαζόταν σε έντυπα και εκδοτικούς οίκους τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παράλληλα πειραματιζόταν σε τέχνες όπως η κεραμική και τα διάφορα είδη χειροποίητης εκτύπωσης (block printing, μεταξοτυπία κ.ά.) και η Μαρίνα εργαζόταν 15 χρόνια στο χώρο της εστίασης σε διάφορα πόστα ενώ τα τελευταία 6 χρόνια με την ιδιότητα της μαγείρισσας σε εστιατόρια.

Είναι παιδιά της περιοχής, αυτό που λέμε γειτονάκια. «Είμαστε όλοι κάτοικοι της Κυψέλης και πιστέψαμε πολύ στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα είχαμε ένα όραμα για τον πεζόδρομο της Αγίας ζώνης. Πολύ παλιά το κατάστημα ήταν ραφείο, έπειτα έγινε ενεχυροδανειστήριο και τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστό. Δεν υπήρχε καν ενοικιαστήριο. Περιμέναμε με τη Μαρίνα καρτερικά στην είσοδο της πολυκατοικίας μήπως βρούμε κάποιον ιδιοκτήτη και μάθουμε πληροφορίες. Ευτυχώς βρέθηκε. Ήταν ο Νίκος με τη Λόρυ τη σκυλίτσα του, οι οποίοι έχουν γίνει αγαπημένοι θαμώνες του μαγαζιού». 

Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Μπάφης βασιζόμενος στις ιδέες των τριών συνεργατών, δημιούργησε έναν χώρο φωτεινό και απόλυτα λειτουργικό. Εσωτερικά κυριαρχεί το λευκό, το φυστικί, το σουηδικό ξύλο και τα χρώματα από τα αντικείμενα που στολίζουν τα ράφια. Στον εξωτερικό τοίχο το βλέμμα τραβάει μία μεγάλη κόκκινη κηλίδα από μπογιά, αποτέλεσμα δεύτερης συνεχόμενης επίθεσης από κάποιους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είναι κατά του gentrification και το συνηθίζουν σε νέα μαγαζιά της Κυψέλης. Αυτή η κηλίδα όμως ήρθε και έδεσε αρμονικά με το υπόλοιπο κόνσεπτ και πλέον είναι πρωταγωνιστικό στοιχείο στον χαρακτήρα του Santo Belto.

Από νωρίς το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, στην ήσυχη γειτονιά, μακριά από τον θόρυβο της Φωκίωνος Νέγρη, μπορείτε να απολαύσετε καφέ, φαγητό, γλυκά, brunch, ένα κρασί, μία μπύρα ή ένα spritz κοκτέιλ, βιολογικούς χυμούς, αναψυκτικά και ευωδιαστά αφεψήματα. 

Η Μαρίνα κρύβεται πίσω από όλες τις υπέροχες συνταγές οι οποίες ακολουθούν την εποχικότητα. Το brunch σερβίρεται από τις 11:00 έως τις 17:00 ενώ υπάρχουν και πιάτα ημέρας τα οποία σερβίρονται από τις 19:00 έως τις 23:00. 

Οι επιλογές είναι πραγματικά λαχταριστές. Από γλυκά, θα βρείτε American Cheesecake butterscotch miso, Carrot Cake με Mascarpone Frosting, Avocado Chocolate Cake (Vegan), Chocolate Brownie, Vanilla, Orange, Lemon Cake, Chocolate Chip Cookie, Kanelbullar, Τahini Bars αλλά και ημέρας. 

Αν πάτε την ώρα του brunch μπορείτε να δοκιμάσετε: Τραχανά με μέλι, ταχίνι, καφέ underdog και ξηρούς καρπούς (πιάτο που αν το ζητήσετε μπορεί να γίνει και σε vegan επιλογή), Στραπατσάδα με παστό Καλαμάτας και φρυγανισμένο ψωμί, Αυγά μάτια με σάλτσα Shakshuka, Flatbread, Σταμνοτύρι και φρέσκο κόλιανδρο, Pancakes μπομπότα με φέτα, φρέσκα φρούτα, μέλι βανίλια και κανέλα, Βουτυρένιο τοστ με μελάτα αυγά, κρέμα γιαούρτι, ταχίνι και πέστο μυρωδικών και Τοστάκι με ψωμί brioche, κασέρι, καπνιστό τυρί, και μουχαμάρα.

Μετά τις επτά το απόγευμα το μενού αλλάζει (εκτός από το Τοστάκι που παραμένει, μιας και είναι το best seller του μαγαζιού) και οι επιλογές αυτή την περίοδο είναι ανάμεσα σε: Φάβα Λήμνου με σκουμπρί, Αλμυρό Cheesecake με τοματίνια confit και μπισκότο χαρουπιού, Μπουράτα με ντούγια, λευκές βανίλιες και αμύγδαλο ψημένο, πλατό με γραβιέρα Νάξου 40μηνης ωρίμανσης, παστό Μακεδονίας, σταφύλια και οχτάσπορο κράκερ, Μπρουσκέτα με Κοπανιστή Χίου, αχλάδι και βασιλικό και το Ταμπουλέ σαν γεμιστά, με ψητά λαχανικά και βινεγκρέτ ψητής ντομάτας.

Οι επιλογές στον καφέ είναι επίσης πολλές και ιδιαίτερες. Από εσπρέσο τόνικ και ελληνικό, μέχρι iced latte και cold brew. Τα κρασιά -κατά βάση- είναι φυσικής οινοποίησης από Έλληνες παραγωγούς (υπό την επιμέλεια του “Τανίνη αγάπη μου”) και οι μπύρες από μικρές ελληνικές μικροζυθοποιίες. 

Αν θέλετε βιολογικά αναψυκτικά και χυμούς χωρίς ζάχαρη, είστε στο σωστό μέρος, ενώ στη λίστα με τα ελαφριά Spritz Κοκτέιλ θα βρείτε είτε σε ποτήρι, είτε σε κανάτα: Τσίπουρο με μαστίχα, λεμόνι και τσιτσιμπύρα, Aperol spritz, Campari spritz, Bloody Mary τσίπουρο και το The First Cold Brew που έχει ως βάση τον καφέ. 

Όλα τα αντικείμενα που είναι προς πώληση στα ράφια του μαγαζιού προέρχονται κυρίως από Έλληνες δημιουργούς και πολλοί από αυτοί είναι Κυψελιώτες. Αρωματικά κεριά, καδράκια, σουβέρ, πορτοφολάκια, όλα ξεχωριστά. Τα περισσότερα κεραμικά είναι του Άρη Σιχλιμίρη που έχει το στούντιο κεραμικής “Πηλός” στην οδό Κεφαλληνίας, ενώ κάποια έχουν δημιουργηθεί στο ίδιο στούντιο από τον Σωτήρη.

Στο Santo Belto θα βρείτε επίσης δημιουργίες της product designer Χριστίνας Σκουλούδη, της οποίας τα αντικείμενα βρίσκονται και στο μουσείο Μπενάκη, πλακίδια διαφόρων χρήσεων και άλλα αντικείμενα από τους βραβευμένους αρχιτέκτονες Contivo στη Χίο αλλά και τα vegan χειροποίητα σαπούνια της Κατερίνας από το Soap up project που πρόσφατα μάλιστα διοργάνωσε στο κατάστημα τη δράση “Καμιά μόνη” που είχε ως σκοπό την υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών. 

Santo Belto: Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη, τηλ. 211 715 1755, Ωράριο: 9.00 – 00.00. Instagram: @santobelto
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά