Categories: ΕΞΟΔΟΣΠΟΛΗ

17 λόγοι που το φθινόπωρο μυρίζει αθηναϊκό κέντρο

Η γειτονιά της Αθήνας υποδέχεται και φέτος το φθινόπωρο με συνοικιακά μαγαζιά, στέκια, όμορφα μέρη, cafe-restaurant και μερικά από τα καλύτερα μπαρ της Ευρώπης και του κόσμου που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Ας μην χάνουμε λοιπόν χρόνο. Ξεκινάμε!

Pairidaeza 
Παρνασσού 3, Πλατεία Καρύτση, τηλ: 2103210233

Όμορφο και ζεστό all-day cocktail bar στην πλατεία Καρύτση, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Η νέα cocktail list με συστατικά από την ελληνική φύση και η στροφή της κουζίνας τους σε Asian bar food έρχονται και παντρεύονται ιδανικά για μια εμπειρία γεύσης και ποιότητας που πρέπει να δοκιμάσεις. Για cocktail, καφέ, τσάι και νόστιμα finger food στην πιο όμορφη μπάρα του κέντρου που είναι must μετά από μια βόλτα στο φθινοπωρινό κέντρο της Αθήνας!


Key Bar 
Πραξιτέλους 37, τηλ: 2103230380

Καλή μουσική, ωραία ποτά και χαμηλός φωτισμός, όταν πέφτει η νύχτα είναι το κατάλληλο μέρος για χορό. Στα συν η hot Key pizza και το Mai Tai που προτείνουν, ταιριάζει ιδανικά με τα χρώματα του φθινοπώρου. Αξίζει να έρθει κάποιος για να γνωρίσει το μέρος και τους ανθρώπους του και να μοιραστεί μαζί του όμορφες ιστορίες.


Αμπάριζα
Λέκκα 14, τηλ: 2103257644

Ο ορισμός του κλασικού μπαρ, με μια αισθητική που σέβεται το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μοιάζει ότι είναι εκεί από πάντα. Σερβίρει εξαιρετικά αποστάγματα και ποικιλίες καφέ. Αξίζει επίσης να την επισκεφτούν οι λάτρεις του καλού ουίσκι και όχι μόνο, αφού διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες κάβες της Αθήνας αλλά και μια σειρά από κοκτέιλ και long drinks. Για αυτούς που αγαπάνε το κέντρο της Αθήνας το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να το επισκεφτούν μιας και σίγουρα θα τους έχει λείψει από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά είναι και πιο ανθρώπινο από την κοσμοσυρροή  των Χριστουγέννων, τα καταστήματα είναι ανανεωμένα και υπάρχει αυτή η αίσθηση της «νέας σχολικής χρονιάς».


Tall’s Toy
Καρύτση 10, τηλ: 2130448864

Ένα μπαρ αφιερωμένο στην καλή παρέα και το καλό ποτό. Αυτά τα δύο απλά αλλά τόσο σημαντικά συστατικά είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας του. Συνεχίζει με συνέπεια την fine drinking παράδοση του ιστορικού Toy Café θέλοντας παράλληλα να ξαναστήσει στην πλατεία Καρύτση εκείνη την αραχτή, ανέμελη κατάσταση που την έκανε hotspot της αθηναϊκής νύχτας πριν μερικά χρόνια.

Στο Tall’s Toy αξίζει να έρθεις για να περάσεις καλά και να πιεις ακόμα καλύτερα. Να δοκιμάσεις spicy serves, Spicy Tommy’s για τους λάτρεις της τεκίλας, Hot Toddy για τους ορκισμένους ουισκάδες και τις κρύες μέρες που έρχονται. Nα παραγγείλεις το κλασσικό signature G&C, τζιν με αγγούρι και μαύρο πιπέρι σε κάποια φθινοπωρινή αναλαμπή του καλοκαιριού. Να αράξεις για μπίρες και ωραίες μουσικές που μπορεί από το πουθενά να εξελιχτούν σε ξέφρενο πάρτι μέχρι το πρωί. Να σβήσεις με Sangrita shots – σφηνάκια σπεσιαλιτέ εναλλακτικού Bloody Marry. Να συναντήσεις φίλους ή να νιώσεις μεταξύ φίλων ακόμα κι αν έρθεις μόνος. Είναι το πολύχρωμο μαγαζί μιας παρέας που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να γίνει στέκι της δικιάς σου παρέας.

Το φθινόπωρο στην Αθήνα είναι όμορφο γιατί τη βλέπεις με μάτια φρέσκα και ξεκούραστα. Θέλεις να παρατείνεις το καλοκαίρι σου, δεν έχει προλάβει να σε κουράσει, είναι πιο εύκολο να της πεις «σ’ αγαπάω». Μπορείς ακόμη να κάτσεις στα τραπεζάκια έξω. Να τη βγάλεις όλη μέρα με μια ζακέτα. Να περπατήσεις χωρίς να ζεσταίνεσαι και χωρίς να κρυώνεις. Μια ιδανική εποχή για να ανακαλύψεις από την αρχή το κέντρο της πόλης. Και μαζί του το Tall’’s Toy.


Dizzy Mo
Αθηναΐδος 16 & Αγίας Ειρήνης, τηλ: 2103315416

Ένα μέρος στην καρδιά της πόλης, στο κέντρο της αγοράς, σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Αθήνας. Με συνταγές cocktail και προτάσεις γεύσεων που καλύπτουν κάθε επιθυμία και τις απολαμβάνετε σε ένα χώρο που ενώνει το μέσα με το έξω με τον πιο άμεσο τρόπο. Είναι μια επιλογή για το φθινόπωρο, όταν η ζωή στην πόλη ανακάμπτει, που θα σας μείνει απλά αξέχαστη. Γευστικά cocktail που καλύπτουν πολλά γούστα, club sandwich και  καλός καφές πρωταγωνιστούν στο μενού, αλλά και μια κάβα με αρκετές προτάσεις σε αποστάγματα και καλό ποτό. Στόχος του η επικοινωνία με τον κόσμο και οι καλές στιγμές.


Oven Sesame 
Αιόλου 17Α, τηλ: 2103230038

Εναλλακτικό, ελαφρύ και υγιεινό, το ΣΟΥΚΟΥ (ΣΟΥσαμένιο ΚΟΥλούρι) είναι το νέο σάντουιτς. Σε σχήμα τσαντάκι ή χαμόγελο, ανάλογα πώς το βλέπει κάποιος, γεμιστό με φρέσκα, προσεγμένα, ελληνικά υλικά και σάλτσες που παρασκευάζονται καθημερινά από τους ίδιους. Οι προτάσεις στον κατάλογο για τη γέμιση του ΣΟΥΚΟΥ είναι πολλές, είτε θέλει κάποιος κάτι πολύ ελαφρύ χωρίς κρέας είτε κάτι πιο χορταστικό και πικάντικο, ο καθένας μπορεί να διαλέξει τον αγαπημένο του συνδυασμό.  Εκτός από το ΣΟΥΚΟΥ, υπάρχει και η σουσαμένια Τυρόπιτα, φτιαγμένη από την ίδια ζύμη και γεμιστή με διάφορους συνδυασμούς τυριών.

 Τα Σουσαμίνια (το κομμάτι που λείπει από το ΣΟΥΚΟΥ) αποτελούν, από την άλλη, μια ελαφριά πρόταση για γλυκό. Γεμιστά με σοκολάτα ή κρέμα τυριού, συνοδεύονται από διάφορες γαρνιτούρες και προσφέρουν πολλά χαμόγελα! Όλα σερβίρονται ζεστά, τραγανά και μυρωδάτα, μέσα σε 3′, αφού ψήνονται μπροστά στα μάτια σου στον ειδικό φούρνο. Με έδρα την Αιόλου, το Oven Sesame βρίσκεται σε έναν από τους πιο «νόστιμους» δρόμους της Αθήνας. Προμηθεύσου λοιπόν τα ξεχωριστά κουλούρια και κάνε τη βόλτα σου κάτω από την Ακρόπολη. Γιατί, όπως κάθε street food, έτσι και αυτό είναι ακόμα πιο νόστιμο όταν το απολαμβάνεις ενώ περπατάς με την παρέα σου ή και μόνος. Και ας τρέξει και λίγη σαλτσούλα στο χέρι. Δεν πειράζει, αξίζει!



Lukumades 
Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, τηλ: 2103210880 

Οι LUKUMAΔΕΣ της Αιόλου, ένα νοσταλγικό και ταυτόχρονα μοντέρνο μαγαζί, μας έχει κερδίσει όλους ισορροπώντας άψογα την απλότητα των παραδοσιακών λουκουμάδων με πολλές άλλες άκρως δελεαστικές προτάσεις.

Φέτος το φθινόπωρο μας προσκαλούν να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις. Φρέσκους και ζεστούς λουκουμάδες με σως φέτας και μαύρο πιπέρι, γεμιστούς με μυζήθρα, μέλι και σουσάμι ή για πικάντικα γούστα γεμιστούς με τυροκαυτερή, σως απο πετιμέζι και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Διατηρώντας πάντα την ποιότητα των υλικών με δικές τους συνταγές που παρασκευάζονται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Ελληνική φέτα και Κρητική μυζήθρα ΠΟΠ στους LUKUMAΔΕΣ τώρα λέμε “Say Cheeeeeese!”. 


Bartesera
Κολοκοτρώνη 25, τηλ: 2103229805

Στη στοά Πραξιτέλους βρίσκεται το Bartesera, ένα μαγαζί που μετράει 12 χρόνια λειτουργίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια, πιο ενεργό από ποτέ, έχει μετατρέψει την εσωτερική αυλή του σε μια εξωτική όαση που σε προσκαλεί από το πρωί έως το βράδυ. Καλοφτιαγμένος καφές, σοκολάτες και ροφήματα με ιδιαίτερη προτίμηση στις σπιτικές λεμονάδες σε περιμένουν από το πρωί, ενώ ενδιαφέρουσες επιλογές σε μπύρα και κρασί μπορούν να συνοδεύσουν μια σαλάτα ή μια μπρουσκέτα που θα βρεις στον κατάλογο. Όσο για το βράδυ, μια μεγάλη γκάμα σε ετικέτες και επιλογές ποτών θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο, σε συνδυασμό με την καλοδουλεμένη λίστα των κοκτέιλ. Το πολύ φιλόξενο προσωπικό σε συνδυασμό με τις μουσικές επιλογές των DJs, «ντύνουν» την όλη προσπάθεια.


six d.o.g.s.
Αβραμιώτου 6-8, τηλ: 2103210510

Πολιτιστικό κέντρο πρωινής και νυχτερινής διασκέδασης, τόσο για καφέ όσο και για ποτό, είναι ένας επαναστατικός χώρος που αγαπάει την μουσική και το αποδεικνύει εδώ και 8 χρόνια. Διαθέτει έναν κλασσικό κατάλογο για κοκτέιλ, ενώ μία φορά τον χρόνο φιγουράρει και ένας θεματικός. Τώρα τρέχει ο ‘Φαντασία’, με αφρούς καρύδας, superfood σφήνες, και ιδιαίτερα σπιτικά infusions. Πρόσφατα άλλαξε και το ηχοσύστημα του Gig Space, αλλά και τα φώτα, με αποτέλεσμα τα (σχεδόν καθημερινά), events να υπόσχονται αξέχαστες νύχτες με συναυλίες, DJ sets, εγχώρια και μη. Club Nights, Live, καλλιτέχνες από το εξωτερικό, stand-up comedians και εκθέσεις συνθέτουν και ολοκληρώνουν την ψυχαγωγική πλευρά του μαγαζιού, που ανοίγει από το πρωί έως το βράδυ για να υποδεχτεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Μην κάθεσαι. Πετάξου μια βόλτα!


Φωτογραφία: Ίσσαρη Δανάη.

Feyrouz

Καρόρη 23 & Αιόλου, τηλ: 2130318060

Μια μικρή γωνιά στο κέντρο της πόλης μας συστήνει την γαστρονομική κληρονομιά της οικογένειας με καταβολές από την Αντιόχεια και την Κωνσταντινούπολη. Ένας χώρος με πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα που προσφέρει γνήσιες και εκλεπτυσμένες γεύσεις από την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, φρέσκα και αυστηρώς χειροποίητα, φαγητό από σπίτι, στον δρόμο. Ένα πάντρεμα εστιατορίου και φούρνου σε αστικό τοπίο, πάντα όμως με την φιλοξενία του σπιτιού. Η παραδοσιακή σούπα μαχλούτα (η Ανάκατη) με βάση την κόκκινη φακή και διάφορα δημητριακά, ο κρασάτος κόκορας σε πεϊνιρλί, το ρύζι Βοσπόρου με κοτόπουλο και βουτυρωμένα ρεβίθια αλλά και μια σειρά από νέα προϊόντα που ετοιμάζουν είναι μόνο λίγες από τις προτάσεις τους. Αξίζει να κάνεις την βόλτα σου στην Αιόλου για να γευτείς ένα από τα καλύτερα street food της πόλης.


Black Duck
Χρήστου Λαδά 9Α, τηλ: 2103234760 

Ένα 10ετές all-day & night φιλότεχνο στέκι στην καρδιά της πόλης. Ιδανικό μέρος για να έρθεις με ένα βιβλίο ή να κάνεις μια εργασία, απολαμβάνοντας ένα ρόφημα, κάποιο σνακ ή και το μεσημεριανό σου. Με καφέ, bar, εστιατόριο και γκαλερί, το Black Duck είναι ένας πολύχωρος τεχνών που φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικές βραδιές, performig arts ενώ διαθέτει και υπόγειο με έργα τέχνης. Σερβίρει αρωματικό καφέ, εκλεκτό κρασί και ποτά, νόστιμα φαγητά και γλυκά. Το μενού ανανεώνεται συχνά αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική, μεσογειακή τους κουζίνα στηρίζει ντόπιους μικροπαραγωγούς και παρά το γεγονός ότι δεν είναι wine bar, υπάρχουν άφθονες επιλογές κρασιού σε ποτήρι. Το φιλικό περιβάλλον και το διάχυτο στοιχείο της τέχνης με τους πίνακες να αποτελούν μια μόνιμη γκαλερί, κοσμώντας τον χώρο, η κλασική μουσική που παίζει τις πρωινές ώρες και η κεφάτη ατμόσφαιρα που επικρατεί το απόγευμα και το βράδυ προσφέρουν σίγουρα μια ανάσα τέχνης και αισθητικής στην καθημερινότητα του κέντρου της Αθήνας.


Booze Cooperativa 
Κολοκοτρώνη 57, τηλ: 2114053733

Ο πρώτος εναλλακτικός καλλιτεχνικός συνασπισμός της Αθήνας. Απροσδιόριστος και χωρίς κανόνες. Λειτουργεί από το 1989 σε ένα πολυώροφο νεοκλασικό στην Κολοκοτρώνη, ως ζωντανός χώρος συνάντησης, τέχνης και δημιουργίας. Τόπος εφαρμοσμένης αισθητικής. Φιλοξενεί εκθέσεις, παραστάσεις χορού και performances, συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων. Με ιδιαίτερη αγάπη στο σκάκι, τη μουσική, τη συναναστροφή, την τέχνη, το διαφορετικό και μασκότ τη Τζουτζούκα, ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι, είναι το ιδανικό μέρος για εμπνευσμένες συναντήσεις.


art nouveau
Καλαμιώτου 12, 1ος όροφος, τηλ: 2130415930

Ένας χώρος που παρουσιάζει μεταλλικά έπιπλα, κατά κύριο λόγο custom-made. Η φράση που αρμόζει απόλυτα στο art nouveau είναι: “You say it, We make it.” Όλα τα έπιπλα είναι χειροποίητα, γι’ αυτό και υπάρχει μια αίσθηση μοναδικότητας σε κάθε ένα απ’ αυτά. Το στυλ διαφέρει ανάλογα με την προτίμηση, από art nouveau style μέχρι minimal/scandinavian. Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες καθώς καλύπτουν τις οικιακές ή τις επαγγελματικές σας ανάγκες. Είτε λοιπόν πρόκειται για μια απλή γωνιά του σπιτιού σας είτε για μια ολοκληρωμένη κατασκευή στον επαγγελματικό σας χώρο, στο art nouveau η ιδέα σας γίνεται πραγματικότητα. Η δημιουργία άλλωστε ήταν ανέκαθεν διασκεδαστική. 


Baba au Rum 
Κλειτίου 6, τηλ: 2117109140

Ζεστό φιλικό ρούμι και cocktail bar. Το πρώτο new age cocktail bar της Ελλάδας. Από εδώ ξεκίνησε όλη η cocktail σκηνή της Αθήνας 9 χρόνια πριν. Supremus No56 και The Modernist είναι τα δύο νέα ποτά της post-tiki era που μας προτείνουν ενώ το Baba’s Zombie είναι πάντα μια classic exotic επιλογή. Ξέρουν από φιλοξενία και αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Μετά το τέλος της έντονης παρουσίας τουριστών, είναι η τέλεια ευκαιρία να γνωριστούν οι local με τους αγνούς ταξιδιώτες. Μην το σκέφτεστε.. Πηγαίνετε!


The Clumsies
Πραξιτέλους 30, τηλ: 2103232682

Το The Clumsies είναι ένα all day bar, σκοπός του οποίου τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια είναι να κάνει adapt στα «θέλω» του κοινού, συνδυάζοντας καινοτόμες τεχνικές και γεύσεις που έρχονται από όλο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη γκάμα των προϊόντων που σερβίρουν. Από τον καφέ και τα πρωινά.. το comfort food στη διάρκεια της μέρας μέχρι τα signature cocktails που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το βράδυ. Το signature menu τους έχει αρκετές επιλογές που κάποιος μπορεί να δοκιμάσει, με κορυφή το Echo Don julio blanco tequila, νερό από αγγούρι και κολοκυθάκι, πράσινο ταμπάσκο και σπιτικό tincture από ούζο και τσίλι και το υποσχόμενο Anarchy Blend από παλαιωμένα ρούμια, σιρόπι από μπανάνα και ζυμωμένο ανανά με φρέσκο λάιμ. Το Clumsies είναι ένα κατ εξοχήν μαγαζί που θα επισκεφτεί κάποιος κυρίως το χειμώνα και το φθινόπωρο, όταν όλα τα καινούργια concept που θα τρέξουν κατά τη διάρκεια της εποχής ξεκινούν. Άρα μια πολλή καλή περίοδος για να γευτεί κανείς νέα πράγματα που φτιάχνονται στο «σπίτι τους».



Blue Bird
Ηπίτου 4, τηλ: 2103249616

Καθώς το φθινόπωρο η Αθήνα είναι πιο ήρεμη και όμορφη από ποτέ, το Blue Bird έχει κάτι σπιτικό, κάτι οικείο, σαν να πηγαίνεις στο εξοχικό σου. Σερβίρει απίστευτα ποτά και ξεχωριστά ροφήματα. Για το καλοκαίρι η πρόταση είναι κοκτέϊλ Ginger Jo, τον χειμώνα θα βρεις την ζεστή τους σοκολάτα και όλες τις εποχές και τις ώρες το Bloody Mary τους! Μπορείς να έρθεις μόνος για ένα καφέ ή ένα ουίσκυ, το μεσημέρι ή το απόγευμα για να ακούσεις τζαζ και να χαλαρώσεις στον πεζόδρομο, ενώ το μέρος είναι ιδανικό για πρώτο ραντεβού. Να φλερτάρεις στο μικρό στρογγυλό πάσο με το κερί ή να έρθεις με τον κολλητό/κολλητή σου για ένα ποτό να τα πείτε, ξεφυλλίζοντας το εμβληματικό «πως να πετύχετε στον έρωτα» και κολλώντας για ώρες, φεύγοντας μεθυσμένοι! 


Just Made 33
Ευαγγελιστρίας 33, τηλ: 2155258062 

Ένα all day μαγαζί που μετρά διακρίσεις σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και αφιερώματα σε ευρωπαϊκά περιοδικά είναι η καλύτερη πρόταση του κέντρου στην ποιότητα. H επιμέλεια των πιάτων φέρει αδιαμφισβήτητη αξία και εντυπωσιακή εμφάνιση. Σερβίρει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ δημιουργίες που ετοιμάζονται με μεράκι από τους καλύτερους. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά από τα πιο διάσημα πιάτα του Just Made 33 είναι οι τάρτες, αλμυρές και γλυκές και φυσικά το burger. Θα βρεις επίσης μια ιδιαίτερη ποικιλία σε καφέ και διαφορετικά σάντουιτς με ψωμί που φτάνει καθημερινά από τον «Τάκη» στη Μισαραλιώτου, έναν από καλύτερους φούρνους του κέντρου. Το brunch της Κυριακής και η σαλάτα με κινόα, φακές και ρόδι είναι τα must που θες σίγουρα να δοκιμάσεις. Ενώ για ένα ελαφρύ γεύμα, μπορείς να επιλέξεις το φιλέτο σολωμού και να το συνοδεύσεις με ένα ποτήρι κρασί από την εξαιρετική τους λίστα. Με κεντρική ιδέα την ισότητα στην γεύση και την ποιότητα, καθώς όλα τα πιάτα είναι εφάμιλλα, χωρίς το ένα να υπερτερεί ή να υστερεί του άλλου, και το value for money είναι ό,τι πιο ιδανικό για την επόμενη στάση σου στο κέντρο το φθινόπωρο.  

Μάρθα Φύλλου