Categories: ΠΟΛΗ

Τo Third Place ήρθε για να μείνει ως ο πιο οικείος χώρος στην Αθήνα. Το λένε και οι κοινωνιολόγοι…

Το τρίτο κύμα του καφέ έχει αδιαμφισβήτητα ταρακουνήσει την Αθήνα. Τα μαγαζιά που το ακολουθούν (και το διαμορφώνουν) όλο και πληθαίνουν, μαζί και οι πρωταθλητές του καφέ με τα βραβεία τους. Ως καταναλωτές έχουμε αρχίσει να μιλάμε όλο και πιο έντονα για φάρμες, ποικιλίες, για την τέχνη του καβουρδίσματος και την καταγωγή των σκουρόχρωμων κόκκων.

Και καθώς η ποιότητα γίνεται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας από τους απαιτητικούς του καφέ, ανεβάζοντας τον μέσο όρο, το ζήτημα για έναν νέο χώρο είναι πως μπορεί να διαφοροποιηθεί. Η τελευταία άφιξη στην κατηγορία, το Third Place της οδού Απόλλωνος, έχει ήδη διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα: πρόκειται για ένα μέρος που θέλει να είναι το σπίτι έξω από το σπίτι μας.

Η νέα άφιξη της Αθήνας με ποιοτικό καφέ βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Ρέι Όλντενμπεργκ, μοιράζουμε τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων – του σπιτιού, του εργασιακού περιβάλλοντος και του μέρους που η απόλαυση μιας εποικοδομητικής συζήτησης με φίλους συνοδεία καφέ και καλής μουσικής ορίζουν τον τρίτο μας χώρο. Στα λεξικά του καφέ η έννοια του «τρίτου χώρου» είναι ταυτισμένη με τα coffee shops, αυτός είναι και ο στόχος του Third Place της Αθήνας που ήδη εξελίσσεται σε οικείο χώρο όσων το επισκέπτονται.

Με έμπνευση από την παραπάνω κοινωνιολογική ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 1989, o Μιχάλης Τσουμάνης και η Κατερίνα Παπαποστόλου επέλεξαν την οδό Απόλλωνος στο ιστορικό κέντρο και δημιούργησαν στον αριθμό 23 Β το δικό τους “third place”. Εκείνος βρίσκεται χρόνια στον χώρο του καφέ, εκείνη στον χώρο της μόδας (ως fashion editor) και της επικοινωνίας και καθώς είναι ζευγάρι στη ζωή αποφάσισαν για πρώτη φορά να εργαστούν μαζί, να ενώσουν τις πολύπλευρες γνώσεις τους και τις εικόνες τους από ταξίδια προκειμένου να δημιουργήσουν έναν χώρο που αποδείχθηκε άκρως ινσταγκραμικός, που έχει ήδη συγκεντρώσει τον hip κόσμο εκτός από εκείνους που απολαμβάνουν τα αρώματα που αναδίδει το φλιτζάνι τους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Ρέι Όλντενμπεργκ, μοιράζουμε τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων…

Μεταξύ του σπιτιού, του εργασιακού περιβάλλοντος και του μέρους…

…όπου η απόλαυση μιας εποικοδομητικής συζήτησης με φίλους συνοδεία καφέ και καλής μουσικής ορίζουν τον τρίτο μας χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο χώρο κυριαρχούν τα γυμνά χαρακτηριστικά, με τραχιές χτενισμένες κολόνες, φανερές σωληνώσεις, μέταλλα που γυαλίζουν, γκρι τόνους που κυριαρχούν και pop χρωματισμούς σε καρέκλες και λεπτομέρειες (με αποκορύφωμα το πολυφωτογραφημένο ροζ genderless μπάνιο στο οποίο οι επισκέπτες του καφέ φαίνεται να κάθονται κυριολεκτικά με τις ώρες) που δίνουν τον urban χαρακτήρα στο χώρο. Αν και με μια πρώτη εικόνα οι επιρροές των ιδιοκτητών φαίνεται να είναι αποκλειστικά από βορειοευρωπαϊκά καφέ, ο χώρος της Απόλλωνος είναι μια σύνθεση ύφους και αναφορών από το Μιλάνο, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Σεούλ, το Τόκιο.

Στόχος των ιδιοκτητών του ήταν τα όρια εξωτερικού και εσωτερικού χώρου να είναι δυσδιάκριτα σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν κανόνες εκτός από τον δικό τους, σύμφωνα με τον οποίο «το Third Place είναι ένα καταφύγιο, ένα σπίτι μακριά από το πραγματικό σπίτι των ανθρώπων που δεν γνωρίζει από κοινωνικά στερεότυπα». Ο επισκέπτης του Third Place επιλέγει τη γωνιά του σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του: Μπορεί να βρει μια θέση στην τραπεζαρία οχτώ ατόμων ιδανική για πολυπληθείς φιλικές συναντήσεις κι ομαδικό co-working, στο σημείο που φέρνει κοντά ακόμα κι εκείνους που δεν έχουν μάθει να μοιράζονται το τραπέζι τους όταν βγαίνουν έξω. Υπάρχει επίσης ένα ζευγάρι ροζ πολυθρόνες, τετ-α-τετ τραπέζια ενώ το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του χώρου είναι η τσιμεντένια κατασκευή κερκίδων που εκτείνεται σε τρία επίπεδα φέρνοντας το έξω-μέσα και κάνοντας μας να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε κάποια πολυσύχναστη πλατεία ή σε ένα skate park.

Το Third Place μπορεί με το όνομα του να παραπέμπει στο τρίτο κύμα καφέ…

…αλλά στοχεύει στο να γίνει το σπίτι

…έξω από το σπίτι μας.

Τόσο για τον espresso που προτιμούν οι μύστες τους είδους όσο και για τις υπόλοιπες εξειδικευμένες παρασκευές καφέ, το third place δουλεύει με specialty single origin καφέδες από τους Έλληνες roasters Ofellia Coffees, με φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους από τη Βραζιλία, guest origins από την Αιθιοπία, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα μεταξύ άλλων, αλλά και με την περίφημη ποικιλία Geisha.

Εκτός των κλασικών επιλογών, ο νέος χώρος της Αθήνας μας προτείνει να απολαύσουμε flat white, drip coffee ζεστής εκχύλισης, coffee tonic, caffè latte με φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών αλλά και γάλα σόγιας ή αμυγδάλου. Παράλληλα διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από πράσινο, μαύρο, λευκό και κόκκινο τσάι, φρεσκοστημένoυς φυσικούς χυμούς, smoothies, αντιοξειδωτικά ροφήματα όπως το matcha latte και golden latte από κουρκουμά. Ο καφές (από 2,80 ευρώ) και τα ροφήματα συνοδεύονται ιδανικά από χειροποίητα cookies, μπάρες και γλυκά όπως cheesecake και σουφλέ σοκολάτας, ενώ σύντομα θα προσφέρονται και αλμυρές συνταγές για όλη τη μέρα.

Σερβίρει specialty single origin καφέδες…

…και πολύ νόστιμα γλυκά.

Κατεβαίνοντας τις σκάλες…

…θα βρεθείτε στο πιο ινσταγκραμικό μπάνιο της πόλης.

Καθώς το Τhird Place λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ  (Σάββατο από τις 10 το πρωί) προσφέρεται και για early drinks, για aperitivo και perfect match ποτά που φτιάχνουμε μόνοι μας συνδυάζοντας την αγαπημένη μας premium αλκοολούχα βάση με αναψυκτικά Thomas Henry, για βιολογικό κρασί και ελληνικές μπύρες από μικροζυθοποιίες. Τις Κυριακές, ο νέος χώρος της Απόλλωνος κλείνει τις πόρτες του για τη διεξαγωγή events, meet-up εταιρειών και φωτογραφίσεων.

Third Place, Απόλλωνος 23 Β, Αθήνα. Τηλ: 2111824014
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.