ΠΟΛΗ

Sealed Earth: Ένας μικρόκοσμος για όσους αγαπούν την τέχνη της κεραμικής

Η κεραμική είναι μια αρχέγονη τέχνη που είναι συνυφασμένη με τις κουλτούρες όλων των αρχαίων πολιτισμών. Για την Ελλάδα ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της και βαθιά συνδεδεμένη με την αγροτική ζωή και την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων. Τα κεραμικά ήταν πάντα και παραμένουν στην καθημερινή ζωή μας, αλλά τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται μόνο ως χρηστικά αντικείμενα και όχι έργα τέχνης. Γι’ αυτό ευθύνεται σε ένα βαθμό και η κουλτούρα του νεοπλουτισμού από τα 80s και μετά που στέρησε ένα κομμάτι από την αίγλη που είχε κάποτε η κεραμική ως χειροτεχνία και ως μέσο παραγωγής τέχνης και έστρεψε τους ανθρώπους σε υλικά που θεωρούνταν πιο πολυτελή.

Στα χρόνια όμως του post authenticity, που η αναζήτηση της αυθεντικότητας επηρεάζει το σύγχρονο lifestyle και επαναπροσδιορίζει τον όρο πολυτέλεια, η κεραμική γνωρίζει ξανά τεράστια άνθηση. Πρώτα παγκόσμια και μετά στην Ελλάδα έγινε ξανά hyped και όλοι ήθελαν να εγγραφούν σε ένα σεμινάριο ή μάθημα κεραμικής. 

Πολλοί εικαστικοί όπως ο Hope ή ο Soteur, καταπιάστηκαν με αυτή και διέπρεψαν, ενώ άλλοι καλλιτέχνες που χρόνια είχαν εικαστική παραγωγή στην κεραμική αναδείχθηκαν επιτέλους και αναγνωρίστηκε η δουλειά τους σε ευρύτερο κοινό.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή η Λουκία Θωμοπούλου αποφάσισε να ανοίξει κάτω από την Ακρόπολη το Sealed Earth με σκοπό να δημιουργήσει μια κεραμική κοινότητα καλλιτεχνών και ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη του πηλού.

Έχοντας περάσει χρόνια σε corporate δουλειές και αργότερα ως επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού, η Λουκία αποφάσισε να μάθει και να εξασκήσει την τέχνη της κεραμικής. «Άνοιξα το Sealed Earth επειδή ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο ευχάριστο και καθαρό, ώστε να μπορώ να εργάζομαι πολλές ώρες την ημέρα και να χαίρομαι που είμαι εκεί. Μου αρέσει η μοναξιά της δημιουργίας αλλά βρίσκω πολύ πιο δημιουργικό το να δουλεύω με παρέα. Κυρίως όταν αποτελείται από κεραμίστες και καλλιτέχνες που εισπράττουν, αλλά και προσφέρουν γνώση. Ήθελα το Sealed Earth να γίνει ένας χώρος έλξης καλλιτεχνών που θα ήθελαν να βάλουν το υλικό στην δουλειά και στα πρότζεκτ τους και να αναδείξω την εικαστική κεραμική τέχνη.

Η σύγχρονη κεραμική τέχνη έχει την δική της θέση σε ετήσιες και biannual διοργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά για κάποιο λόγο όταν εδώ πεις πως είσαι κεραμίστρια σου ζητάνε να τους φτιάξεις πιάτα. Για αυτό μέχρι τώρα πολλοί άξιοι κεραμίστες με σύγχρονο καλλιτεχνικό κεραμικό έργο ζουν από τις παραγωγές.

Ήθελα να οργανώνω σεμινάρια με Έλληνες και ξένους κεραμίστες οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στον χώρο τους και να μαθαίνω και εγώ και όποιος άλλος ενδιαφέρεται καινούργιες τεχνικές. Ήθελα να φέρω την τεχνολογία του 3D print στο εργαστήριο και να προσελκύσω designers που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έργα με φυσικά υλικά ώστε να ξεφύγουν από το πλαστικό ακόμα και αν είναι ανακυκλωμένο», μας λέει χαρακτηριστικά όταν αναφέρεται στην απόφαση της να ανοίξει αυτόν τον αισθητικά μοναδικό χώρο κάτω από την Ακρόπολη.

Το Sealed Earth προσφέρει μαθήματα σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την κεραμική ή να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, είναι το εργαστήριο πολλών κεραμιστών που δεν έχουν δικό τους και είναι χώρος επιμόρφωσης σε ακόμα περισσότερους κεραμίστες που έρχονται για να διδαχθούν νέες τεχνικές και καινοτομίες μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνει η Λουκία με διεθνείς καλλιτέχνες και δασκάλους της τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που δουλεύουν εδώ από τη Μάρα Δεσύπρη και τον Νίκο Υφαντή μέχρι και τον Γιώργο Τσεριώνη, έχουν βάλει τη δική τους νότα στον χώρο και έχουν αναγάγει το εργαστήριο και gallery σε ένα κομψοτέχνημα σύγχρονου design που συνδυάζει το φυσικό φως της τοποθεσίας, την ενέργεια της περιοχής και τα έργα των ανθρώπων σε ένα μοναδικό αισθητικά αποτέλεσμα. 

Μιλώντας για καλλιτέχνες ζητώ από τη Λουκία να μου πει για εκείνους που θαυμάζει και εκτιμά η ίδια. «Αγαπώ τους ανθρώπους που με έκαναν να αγαπήσω την κεραμική. Τον Νίκο Σκλαβενίτη που μου έμαθε την ιστορία της κεραμικής, την φόρμα και την παρατήρηση. Τον Μένανδρο Παπαδόπουλο που με  βοήθησε να εντρυφήσω στην τεχνολογία και την χημεία της κεραμικής και στις εναλλακτικές δυνατότητες του καμινιού και τα παραδοσιακά ψησίματα και τον Κώστα Ταρκάση που μου έδειξε τον δρόμο προς την εικαστική κεραμική και την ώθηση να αρχίσω να παρακολουθώ την σύγχρονη κεραμική ανά τον κόσμο.

Αγαπώ  και θαυμάζω τη δουλειά της Θεοδώρας Χωραφά  από την Αίγινα. Τρελαίνομαι όπου και αν δω αντικείμενα της Βερναρδάκη και νιώθω δέος για το έργο της. Και από τους νεότερους Έλληνες κεραμιστές, λατρεύω Γιώργο Βαβάτση και Ηλία Χριστόπουλο, την Μάρω Μελένιου, την Λεωνή Γιατζόγλου, την Μίρκα Δραπανιώτου και από ξένους τους, Simon Zsolt, Kentaro Kawabata, Tomoya Sakai.

Από εικαστικούς που κάνουν κεραμικά έργα λατρεύω την δουλειά της Ναταλίας Μαντά, του Γιώργου Τσεριώνη και της Νάσιας Παυλίδου, αλλά και καλλιτέχνες όπως οι Ramesh Mario Nithiyendran, Eva Hild, Maxwell Mustardo και η λίστα δεν τελειώνει», μας λέει χαρακτηριστικά η καλλιτέχνις και ιδιοκτήτρια του χώρου.

Το Sealed Earth λειτουργεί και ως gallery, αλλά η δράση του δεν περιορίζεται στον όμορφο χώρο κάτω από την Ακροπόλη. Η έκθεση big blue dot που διοργάνωσε φέτος στο Κουφονήσι ήταν μια δράση που οργανώθηκε και στηρίχτηκε οικονομικά από το εργαστήριο του Sealed Earth και πήρε σάρκα και οστά χάρη και στη βοήθεια κάποιων ιδιωτών καθώς και της τοπικής κοινότητας του Κουφονησίου χάρη στο όραμα του προέδρου του νησιού Αντώνη Κωβαίου.

«Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Θέλω πολύ να το εξελίξω αυτό και να γίνει θεσμός αλλά σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια από την πολιτεία» εξομολογείται η Λουκία Θωμοπούλου που στα άμεσα σχέδια της είναι να στήσει μια πρόταση με μια σπουδαία Ελληνίδα επιμελήτρια με στόχο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος θεσμός, αλλά και να δημιουργήσει μια γκαλερί σύγχρονης κεραμικής.

Ήδη εργάζεται εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να δημιουργήσει και μια κοινότητα συλλεκτών κεραμικών έργων που δεν υπάρχουν τώρα, αλλά μέχρι τότε όποιος θέλει να καταδυθεί στον όμορφο κόσμο της μπορεί να επισκεφτεί το Sealed Earth, είτε για να παρακολουθήσει μαθήματα, είτε για να θαυμάσει τα έργα των καλλιτεχνών του χώρου σε κάποια έκθεση.

Sealed Earth: Ερεχθείου 22, Ακρόπολη.
https://www.sealedearth.art/
Γιάννης Τσιούλης

Share
Published by
Γιάννης Τσιούλης