Πρωτοσυνάντησα την Κατερίνα Γούναρη σε ένα bazaar του Holy Mustache στο μπαρ Mosh Pit στη Λάρισα. Εντυπωσιάστηκα από την απλότητα, την αέρινη παρουσία της και τα υπέροχα φυσικά σαπούνια που έφτιαχνε. Ενάμιση χρόνο μετά την ξαναείδα σ’άλλο ένα bazaar του Holy, πιο ζεν από ποτέ, αφού από την Αθήνα μετακόμισε στη φύση του θεσσαλικού κάμπου. Περάσαμε ένα υπέροχο απόγευμα μιλώντας για όλες τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή της η επιστροφή στη φύση και το σαπούνι ΖΕΝ.

ZEN 03

Τι ακριβώς είναι το σαπούνι ΖΕΝ και γιατί το ονόμασες έτσι; Είναι ένα σαπούνι πολλαπλών εφαρμογών από 100% ελαιόλαδο, νερό και σόδα. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα ακόμη σαπούνι, είναι τρόπος ζωής και μια απάντηση στον υπερκαταναλωτισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα από τα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας του είναι η απέριττη απλότητά του. Έτσι το όνομα επιλέχθηκε με βάση τη λιτή εμφάνιση και την απλή σύσταση.

Ποιες είναι οι χρήσεις του; Χρησιμοποιείτε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει καθαρισμό και απολύμανση είτε έχει να κάνει με την ατομική υγιεινή είτε με κάποιο χώρο. Χρησιμοποιείται για τα μαλλιά, το πρόσωπο, το σώμα, για τα πατώματα, τα μπάνια, τα πιάτα, τα μάρμαρα και το πουρί, για τα ρούχα, για τα φυτά, τα τζάμια, για την απομάκρυνση των αλάτων. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Όλες οι χρήσεις περιγράφονται αναλυτικά σε έναν οδηγό που προσφέρουμε με κάθε σαπούνι.

Τι σε οδήγησε να δημιουργήσεις κάτι που θα αντικαθιστούσε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά; Η απλοποίηση της δικής μου ζωής. Ξεκινώντας από την τροφή, την ένδυση, την απλότητα στο χώρο και επεκτείνοντάς την στις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον τρόπο διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Η ολιστική εργασία μου πάνω σε αυτό οδήγησε στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός προϊόντος που θα ήταν φυσικό, ποιοτικό, αποτελεσματικό και οικολογικό. Ένα για όλα.

ZEN 04

Πόσο έτοιμος είναι σήμερα ο καταναλωτής  να αφήσει ό,τι χρησιμοποιούσε  και να στραφεί σε ένα προϊόν με 10 διαφορετικές χρήσεις; Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται προς το σαπούνι μας. Στη αρχή είναι κάπως διστακτικοί, αλλά από τη στιγμή που θα το δοκιμάσουν, ιδιαίτερα πάνω στο σώμα τους, δύσκολα γυρίζουν στα χημικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων. Οι οικονομικές συνθήκες του κράτους και οι κοινωνικές προεκτάσεις που αυτές μπορεί να έχουν στην καθημερινότητα ωθούν τον κόσμο στον περιορισμό της κατανάλωσης και στην εξεύρεση λύσεων για οικονομικά και ταυτόχρονα ποιοτικά και πρακτικά προϊόντα. Σε μια τέτοια συγκυρία γεννήθηκε το ΖΕΝ.

Η απλοποίηση της καθημερινότητας είναι στάση ζωής για σένα; Είναι στόχος ζωής, όχι μόνο στάση. Το πόσο μπορεί ένας άνθρωπος ν’ απλοποιήσει τη ζωή, ξεκινώντας από έναν τομέα και επεκτείνοντάς το στους υπόλοιπους είναι μια ατέρμονη προσπάθεια. Η αδιάκοπη εργασία μου πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση γέννησε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του ΖΕΝ. Σαπούνια παρασκεύαζα και παλαιότερα, απλοποιώντας όμως  κάποιους  τομείς στην ζωή μου άλλαξε και η οπτική μου. Μου φαινόντουσαν πια  πολύ επιτηδευμένα  και ουσιαστικά περιττά για τον άνθρωπο, αδυνατούσα  να πείσω τον εαυτό μου ότι μου είναι απαραίτητα τα διαφόρων ειδών σαπούνια που παρασκεύαζα (άλλο για μακριά μαλλιά, άλλο για τριχόπτωση, άλλο για ευερέθιστα δέρματα κ.α.). Πώς ήταν δυνατό να τα πουλήσω σε άλλους; Στις δημιουργίες μας αντικατοπτρίζεται αυτό που έχουμε μέσα μας. Άρα καθώς άλλαζα εσωτερικά, αυτό άρχισε να αντανακλάται και στα δημιουργήματά μου. Αυτό με ώθησε στο να παρασκευάσω ένα σαπούνι, μέσα από το οποίο θα μπορέσω να διαδώσω ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζει καλύτερα, ποιοτικότερα και με λιγότερα. Το ZEN είναι το μέσον για να διαδώσω αυτή την κουλτούρα.

Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις από την Αθήνα και να ζήσεις κοντά στη φύση του θεσσαλικού κάμπου; Δεν την πήρα εγώ, αυτή με πήρε. Απλά συνέβη. Μετά από κάποιες μέρες στο χωριό μου, το περασμένο Πάσχα, διαπίστωσα ότι μου ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθω στους ρυθμούς της Αθήνας. Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ακατόρθωτο. Έτσι άρχισαν να έρχονται στη ζωή μου άνθρωποι, χωρίς ουσιαστικά να το επιδιώκω, που αποτέλεσαν τους συνδέσμους για να καταλήξω κοντά στη φύση. Έγιναν όλα με μια φυσική ροή, είχε έρθει η ώρα μου. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο σύντροφός μου, που ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο βήμα, χωρίς όμως να ασκήσει κάποιου είδους πίεση πάνω μου, χωρίς να μου το προτείνει καν.

ZEN 06

Πώς είναι λοιπόν η ζωή και η καθημερινότητα στη φύση; Μαγική. Εργάζομαι περισσότερο από όσο στην πόλη και έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Δεν ξέρω πώς, αλλά συμβαίνει. Συνειδητοποιώ πως κυκλοφορώ χωρίς χρήματα πολλές φορές, αφού δεν χρειάζεται ν’ αγοράσω κάτι. Γύρω μου υπάρχουν όλες οι πρώτες ύλες που χρειάζομαι. Κήποι και δέντρα για τροφή, νερό από πηγή, βότανα και ξυλεία απ’ τα βουνά, καθαρό οξυγόνο, πρόθυμοι άνθρωποι να με βοηθήσουν και να με εξυπηρετήσουν. Σήμερα για παράδειγμα πήγα με το γείτονα στο χωράφι του και μαζέψαμε ζοχούς για βραδινό. Έτσι έχουμε γίνει μια ομάδα ανθρώπων, που η κύρια ενασχόλησή μας είναι η φυσική αγωγή. Αυτό περιλαμβάνει τη φυσική καλλιέργεια καταρχήν, την φυσική τροφή κατ’ επέκτασιν,  τη φυσική δόμηση σε ένα επόμενο βήμα, έναν τρόπο ζωής συμβατό με τη φύση γύρω μας και τη φύση του ανθρώπου. Σε αυτές τις δραστηριότητές μας, συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή του ΖΕΝ.

Παρασκευάζεις και άλλα προϊόντα εκτός από το ΖΕΝ; Υπάρχει μια σειρά προϊόντων που ονομάζεται ΖΕΝ special orders. Είναι εξατομικευμένα προϊόντα κατόπιν παραγγελίας και όποιος ενδιαφέρεται επικοινωνεί και του αποστέλλεται η λίστα,  ώστε να σχηματίσει την παραγγελία του ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τις δημιουργίες σου; Μέσα από την σελίδα μας στο Facebook  ή μέσω e-mail στο [email protected] Δίνουμε  πληροφορίες για το προϊόν και κανονίζουμε την αποστολή. Διαφορετικά, στην Αθήνα στο Hellenic art and design (Xαιρεφώντος 10, Πλάκα) και στην Καλαμπάκα στο κατάστημα Τα δώρα της φύσης (Κονδύλη 26).