reactivate map

Αν μας δινόταν μια ευκαιρία, τι θα αλλάζαμε στις γειτονιές της Αθήνας; Αν και όλο και πιο συχνά πραγματοποιούνται δράσεις από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από διάφορες οργανώσεις που στόχο έχουν να ομορφύνουν και να ζωντανέψουν το κέντρο κυρίως της πόλης, σίγουρα υπάρχουν περιοχές που παραμένουν υποβαθμισμένες. Σε αυτά ακριβώς τα μέρη της Αθήνας εστιάζει το Reactivate Athens  -101 Ideas / (Επανα) Ενεργοποιήστε την Αθήνα – 101 Ιδέες που μας προσκαλεί σε έναν ανοιχτό διάλογο και στην επεξεργασία προτάσεων για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεων από την Παρασκευή 13/12 μέχρι και τη Δευτέρα 16/12/2013, με αφετηρία την Αρχιτεκτονική, την Κοινωνιολογία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τον Κινηματογράφο. Στόχος του Reactivate Athens-101 Ideas είναι η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών αλλά και επισκεπτών της Αθήνας, πάντα με κύριο άξονα τις έννοιες της προσβασιμότητας, του αποκλεισμού, της αδράνειας, της δικτύωσης, τη συνεύρεσης, του δημόσιου χώρου ως κοινό τόπο, των ελλείψεων και της ευαισθητοποίησης. Μέσα από συζητήσεις αλλά και κινηματογραφικές προβολές, η ιδέα είναι να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα της πόλης μας και να γίνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ώστε να διατυπωθούν βιώσιμες αλλά μη δαπανηρές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.

Κοινωνικοί φορείς και μη κυβερνητικοί οργανισμοί μαζί  τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του προγράμματος θα συνεχίσουν τις ερευνητικές τους δράσεις και κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014 ώστε να δημιουργεί ένα μοντέλο τοπικής αυτό-οργάνωσης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα των δύσκολων περιοχών της Αθήνας. Πρόκειται για περιοχές μικτών χρήσεων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που όμως μπορούν με ελάχιστες προσπάθειες και δημιουργικούς τρόπους να μεταμορφώσουν τόσο το τοπίο όσο και την ίδια την καθημερινότητα των ανθρώπων. Κενά διαμερίσματα και κτήρια μπορούν να μετατραπούν σε κοινωνικές κατοικίες, αθλητικά κέντρα, φυτώρια προαγωγής της δημιουργικής έκφρασης αλλά και σε κέντρα πρόσβασης για προσωρινή εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών ή στέγασης φοιτητών και εναλλακτικής μόρφωσης.

Ραντεβού, λοιπόν, με την ερευνητική ομάδα του Reactivate Athens στο εργαστήρι της, στην οδό Αθηνάς 67!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/12, ώρα 19.00,

Εργαστήριο RA Lab,

ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

“Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ”

Οι πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις ιδέες τους πάνω στο θέμα της ενεργοποίησης του κέντρου της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι ελλείψεις των υποβαθμισμένων κυρίως περιοχών της Αθήνας και η αξιοποίηση των κρυφών δυνατοτήτων τους.

Ομιλητές:

Γιώργος Πανέτσος / Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών, Επιμελητής Διεθνούς Επιθεώρησης Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ

Κώστας Μωραίτης / Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιδρυτής-διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου ΑΡΣΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Αριστείδης Αντονάς / Αρχιτέκτων, Συγγραφέας, ANTONAS OFFICE

Άννα Σκιαδά / Αρχιτέκτων, μελετήτρια πεζοδρόμων και δημόσιων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, επιμελήτρια εκθέσεων αρχιτεκτονικής, συν-επιμελήτρια της Ελληνικής εκπροσώπησης στη 13η Μπιεννάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με το κοινό.

Συντονιστής: Alfredo Brillembourg / Επικεφαλής προγράμματος REACTIVATE ATHENS, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου ΕΤΗ Ζυρίχης, Συν-διευθυντής της ομάδας Urban -Think Tank.

Μετά το τέλος, θα ακολουθήσει dj set από εμάς

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12, ΩΡΑ 19:00

Εργαστήριο RA Lab,

ΗΜΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

«ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΘΗΝΕΣ»

Η πόλη όπως αποτυπώνεται από τον κινηματογραφικό φακό, ο οποίος αποκαλύπτει στιγμές είτε εφήμερες είτε παγιωμένες, οι οποίες συχνά αποτελούν την σταθερή πραγματικότητα.

Προβολές:

«Μικροπόλεις -Ομόνοια» (28΄), του Γιάννη Γαϊτανίδη

«Μικροπόλεις -Κυψέλη» (28΄), της Περσεφόνης Μήλιου

«Casus Belli» (11΄), του Γιώργου Ζώη

«Προαύλιο» (10΄), της Ρηνιώς Δραγασάκη

Ομιλητές:

Γιάννης Γαϊτανίδης / Σκηνοθέτης

Ρηνιώ Δραγασάκη / Σκηνοθέτης

Περσεφόνη Μήλιου / Σκηνοθέτης

Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό.

Συντονιστής: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος / Δημοσιογράφος -κριτικός κινηματογράφου

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12, 12:00 μ.μ.

Εργαστήριο RA Lab,

ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

«ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Παρουσίαση – Ομιλίες:

Οι κοινωνικές ομάδες δράσεις του προγράμματος ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από το οποίο αναζητούν και προκαλούν τη σύνδεση με τους πολίτες.

Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό.

Συντονίστρια:

Λίνα Λιάκου / Αρχιτέκτων, μέλος ερευνητικής ομάδας του Reactivate Athens Lab

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/12, ώρα 19.00

Εργαστήριο RA Lab,

ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

«ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

 Πολίτες και ειδικοί καλούνται να συζητήσουν τις ιδέες τους πάνω στη διαφορετικότητα, τον αποκλεισμό και την πρόσβαση.

 Ομιλητές:

Δημήτρης Ζιώμας / Οικονομολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ

Θάνος Παγώνης / Αρχιτέκτων -Πολεοδόμος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μάρθα Φωστέρη / Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης, Βοηθός Δ/ντή ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Ιωάννης Χωριανόπουλος / Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 Συντονιστής:

Θωμάς Μαλούτας / Γεωγράφος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήρι του Reactivate Athens (Αθηνάς 67 & Λυκούργου, Ομόνοια). Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε επίσης στο www.reactivate-athens.com)