_MG_4276

Πείτε μας δυο λόγια για το Date Your Architect. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πως σας ήρθε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;  

Tο Date your Architect είναι μια πρόταση για την προώθηση της αρχιτεκτονικής μέσα στην κρίση. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κατασκευαστικός τομέας έχει πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο μάλιστα το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Το Date your Architect λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να ανανεώσει το χώρο του και δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει αρχιτέκτονα, να πάρει συμβουλές, λύσεις και προτάσεις μέσα σε 90 λεπτά. Ο πελάτης έρχεται με την κάτοψη και φωτογραφίες του χώρου που τον ενδιαφέρει να αλλάξει και φεύγει από το γραφείο μας με ένα τευχάκι, το οποίο περιέχει όλες τις σημειώσεις, σκίτσα κτλ που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδραστικής συνάντησης. Πρόκειται για “συμβουλευτική αρχιτεκτονική”, η οποία προφανώς και δεν αντικαθιστά την αρχιτεκτονική μελέτη, απλώς δίνει τη δυνατότητα στους πολλούς -και όχι μόνο στους λίγους- να φτιάξουν τον χώρο τους με custom συμβουλές από ειδικούς. Δεν θα χαρακτήριζα το date your architect  “πρωτότυπη ιδέα”, έστω και αν δεν υπήρχε πουθενά μέχρι που την παρουσιάσαμε εμείς, αλλά ως μια φυσική εξέλιξη και προσαρμογή της αρχιτεκτονικής σε περίοδο κρίσης, και αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση.

_MG_4228

Ποια είναι τα κοινά σημεία αναφοράς που σας προσδιορίζουν και μπορούμε να βρούμε σε κάθε έργο σας;

Αυτό που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική μας, ανεξαρτήτως κλίμακας, είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του έργου, η λειτουργικότητα και η χρηστικότητα του χώρου, οι προσεγμένες λεπτομέρειες, καθώς και η “εμμονή” μας να σχεδιάζουμε custom έπιπλα και αντικείμενα, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί και να αντιπροσωπεύει τον πελάτη, αλλά και εμάς, 100%.

Υπάρχει κάποιο project το οποίο να ξεχωρίζετε ιδιαίτερα; 

Αυτή είναι μια δύσκολή ερώτηση, γιατί το κάθε έργο, όπως και ο κάθε πελάτης, είναι ξεχωριστό. Θα ξεχωρίζαμε ίσως περισσότερο τις εξοχικές κατοικίες στο σύνολο τους, γιατί γνωρίζουμε πόλεις, χωριά, νησιά τα οποία ακόμα και αν έχουμε ξαναεπισκεφθεί, τα βλέπουμε από άλλη οπτική, και η ελληνική επαρχία έχει τον τρόπο της να σε γοητεύει και να σε κερδίζει. Τζια, Αίγινα, Λέσβος, Άνδρος και Σύρος, φυσικά, είναι μερικά από τα νησιά που αγαπήσαμε μέσα από την ευκαιρία που μας δόθηκε να τα επισκεφτούμε με την επαγγελματική μας ιδιότητα και στα οποία με κάθε ευκαιρία επιστρέφουμε – αυτό είναι το καλό του να διατηρείς καλές σχέσεις με τους πελάτες.

_MG_4258

Πώς θα θέλατε να δείτε την Αθήνα να εξελίσσεται αρχιτεκτονικά;

Η Αθήνα, είναι μια πόλη με πολλές αντιθέσεις. Ως πρώτο βήμα για να μπορέσει να εξελιχθεί σαν πόλη δεν είναι το να αλλάξει αρχιτεκτονικά, αλλά το να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων. Πρέπει όλοι να γίνουμε πιο δεκτικοί στο καινούργιο και να μην κατακρίνουμε το άγνωστο, μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τι της χρειάζεται για να γίνει πραγματικά μια όμορφη πόλη; 

Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το να γίνει η Αθήνα βιώσιμη για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της. Και αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας facelift σε πολλά κτίρια, καθώς και μέσω της δημιουργίας χώρων πρασίνου και περιπάτου. Βλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες από φορείς να αλλάξει το αστικό τοπίο της Ελλάδας, με πρόσφατο παράδειγμα την ανάπλαση της παραλίας της Θεσσαλονίκης και -γιατί όχι- το Rethink Athens. Ας είμαστε αισιόδοξοι!

_MG_4244

*Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς για τις αρχιτεκτονικές συμβουλές των pro.plus.ma arkitektones (arkitektones.eu) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους για μια συνάντηση Date Your Architect, μια που για τους αναγνώστες της Popaganda το ραντεβού προσφέρεται έναντι 150 ευρώ, αντί για την καθιερωμένη τιμή των 180 ευρώ.

*Καλέστε τους στο 210 6435311 ή στείλτε τους ένα mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].