Ομάδα Πραθήναι/Team Prathine

Πραθναι: απαρέμφατο παθητικού αορίστου του ρήματος πιπράσκω. Σημασία: πωλώ. Πιπράσκομαι: πωλούμαι. Αγγλιστί: (to) be sold.

Τα garage sales στην Αμερική, τα έχουμε δει σε ταινίες σχεδόν από πάντα ενώ σε κάθε μας ταξίδι στο εξωτερικό μία βόλτα στα προσωπικά πωλητήρια είναι πάντοτε μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό είναι και το Πραθήναι, ένα προσωπικό πωλητήριο στο οποίο επιτυγχάνεται η προσωπική και όχι η εμπορική σχέση και θα ενταχθεί στο Κυριακάτικό μας πρόγραμμα από τις 16 Μαρτίου.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτό το προσωπικό πωλητήριο και πώς διαφέρει από όλα τα bazaar (εποχικά και μη); Η σκέψη πίσω από το Πραθήναι είναι απλή. Δεν υπάρχουν έμποροι και μεσάζοντες. Ο κάθε κάτοικος της Αθήνας μπορεί να συμμετάσχει είτε ως πωλητής είτε ως αγοραστής. Δεν είναι ανάγκη να έχει κανείς «μια περιουσία» για να πουλήσει. Ο καθένας, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να μαζέψει οτιδήποτε αχρείαστο γι’ αυτόν και να μπει έτσι στον κόσμο του Πραθήναι.

Εξάλλου, στον αναβρασμό του «ό, τι έχω, είμαι», οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεμίσει κάθε τετραγωνικό εκατοστό της ντουλάπας (και του σπιτιού μας γενικά) με διάφορα αντικείμενα. Ρούχα που μας ξετρέλαναν για να τα φορέσουμε κάνα-δυο φορές και τώρα μας κοιτάνε από την κρεμάστρα λουσμένα με αντι-σκορικά, ένα σετ ποτήρια που δεν χρειαζόμαστε πια, παιδικά ρουχαλάκια τα οποία είναι στοιβαγμένα στο πατάρι, βιβλία στα οποία δεν θα ανατρέξουμε ξανά και μένουν να σκονίζονται στις βιβλιοθήκες. «Αυτό που για μένα πλέον δεν σημαίνει κάτι, μπορεί να γίνει ο θησαυρός κάποιου άλλου», αναφέρει ο γνωστός σχεδιαστής Γιώργος Ελευθεριάδης και ένας εκ των τεσσάρων που κρύβονται πίσω από την ιδέα.

Ομάδα Πραθήναι/Team Prathine

«Αυτό που γοήτευσε εμένα, τον Γιώργο Δρακόπουλο, τον Γιώργο Μο και τη Νότα Δράκου ήταν η ιδεολογία που κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν υπάρχει η έννοια του “έμπορα”. Η διαδικασία είναι προσωπική, έρχεσαι σε επαφή με την ιστορία των πραγμάτων, μπορείς να τα διηγηθείς σε όποιον σε ρωτήσει και έτσι να έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους. Έχει χαθεί αυτή η επαφή. Κι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστούμε και να γνωριστούμε», διευκρινίζει και παρομοιάζει εύστοχα το Πραθήναι με μια κοινωνική gallery.

Οι δεύτερες ευκαιρίες λοιπόν δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους, είναι και για τα πράγματα. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μια γερή εκκαθάριση που θα αποφέρει χώρο και χρήμα. Είναι όμως κι ένας ευχάριστος τρόπος για να πλαισιωθούν οι κυριακάτικες βόλτες μας. Γιατί η επιλογή της ημέρας και του χώρου δεν έγινε τυχαία.

Ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος, στα Κάτω Πετράλωνα, είναι ένας χώρος- σταθμός για όλους τους Αθηναίους, συνυφασμένος με καλοκαιρινές προβολές. «Τα Πετράλωνα ήταν ανέκαθεν μια μεσοαστική κατοικημένη περιοχή στην καρδιά της Αθήνας. Η πιο αγαπημένη μας περιοχή που όπως εξελίσσεται δίνει τη “μυρωδιά” της πόλης μέσα στην παράδοση», σχολιάζει ο κ. Ελευθεριάδης. «Δεν είναι ρίσκο ο ανοιχτός χώρος, θα έχουμε φυσικά πάρει τα μέτρα μας σε περίπτωση βροχής. Θέλαμε να γίνει κομμάτι της βόλτας καθώς η Κυριακή είναι ημέρα που ενδείκνυται για βόλτες. Δεν θέλαμε να κλειστούμε σε έναν χώρο που να θυμίζει εμπορικό κατάστημα».

Φυσικά εκεί δεν θα βρούμε τυχαία κομμάτια τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση ή υπερεκτιμημένα αντικείμενα. «Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούμε βάσει νόμου να πουλήσουμε έργα τέχνης, πολύτιμους λίθους και μέταλλα ή -εννοείται- αρχαία. Προσέχουμε τα πράγματα να μην είναι ελαττωματικά ή σπασμένα. Σεβόμαστε και τις δύο πλευρές. Διευκολύνουμε τους πωλητές παρέχοντάς τους τα πάντα -μόνο τα πράγματά τους  χρειάζεται να φέρουν-, αλλά και όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους. Προσφέρουμε σε όλους τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και μία μοναδική εμπειρία», εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης και εγγυάται για μία διασκεδαστική και δημιουργική κυριακάτικη συνήθεια που σύντομα θα «στολιστεί καλλιτεχνικά».

Ομάδα Πραθήναι/Team Prathine

Η κυριακάτικη λίστα μας λοιπόν, εμπλουτίζεται πλέον με μία διαφορετική πρόταση από τέσσερις δημιουργικούς ανθρώπους που διαθέτουν εμπειρία και μπορούν να εγγυηθούν για το αποτέλεσμα: ένα πρωτόγνωρο, προσωπικό πωλητήριο, το οποίο θα φέρει τους κάτοικους της Αθήνας πιο κοντά μέσα από τη μοναδική, προσωπική ιστορία του καθενός. Ο καθένας μας μπορεί να πάρει έστω και λίγα πράγματα, να πιάσει τον πάγκο του και να αφεθεί σε μία ιδιαίτερη εμπειρία από την οποία δεν θα κερδίσει μόνο υλικά αγαθά.

Πραθήναι, Αθηναϊκό Προσωπικό Πωλητήριο, Τρώων 36, Πετράλωνα. Aπό τις 16 Μαρτίου.

Κόστος συμμετοχής (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ): 70 ευρώ για έναν πάγκο (ο οποίος μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα σε δύο φίλους ή μη)

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 17:00. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε θέση, καλέστε από Τρίτη έως Παρασκευή, 12:00-16:00 στα τηλέφωνα: 694 5151499 ή 694 5151497 και στο facebook page