Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Philos Athens: To νέο concept store του Κέντρου έχει και καλό φαγητό (μεταξύ άλλων)

Ένα ιστορικό νεοκλασικό της Σόλωνος μετατράπηκε σε έναν εντυπωσιακό πολυχώρο.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα
p5

Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται το Philos Athens είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό που ανήκε στον Ευριπίδη Κουτλίδη, ξυλέμπορα από την Πτερούντα της Λέσβου και κληροδότη μιας μεγάλης συλλογής έργων τέχνης που εκτίθεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη. Αργότερα στεγάστηκε εκεί το Παλαιοπωλείο Μιχαλακάκου και έπειτα το κτίριο έμεινε ερειπωμένο για σχεδόν είκοσι χρόνια. Μέχρι που ομάδα του Philos σε μια καθημερινή της βόλτα στο Κολωνάκι, περιοχή στην οποία είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και παλαιότερα, αντίκρυσε το διατηρητέο νεοκλασικό και το ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά.

Έτσι βρήκε σπίτι ένα project που έξυνε για χρόνια το μυαλό των δύο εμπνευστών του Philos Athens. Η ιδέα των παιδιών βασίζεται στην ύπαρξη ενός χώρου μέσα στον οποίο μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι αισθήσεις και η αλήθεια είναι πως αυτό γίνεται σαφές κατά την είσοδο στον χώρο. Τα υλικά, τα έπιπλα και οι διάκοσμοι είναι προσεκτικά επιλεγμένα έτσι ώστε να μην κρύβουν καμία από τις ιδιότητες του κτίσματος. Κάθε τι μέσα στο Philos Athens, υπηρετεί την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου και την ιστορία του. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ξύλο τριανταφυλλιάς, τζάμι, μάρμαρο, και ορείχαλκος, ετερόκλιτα αλλά όλα διαχρονικά, προσφέρουν μια υψηλή αισθητική στον χώρο.

«Το είχαμε στο μυαλό μας πολύ καιρό αλλά ψάχναμε τον ιδανικό χώρο και αυτό το κτίριο μπορεί να στο προσφέρει. Το ότι είναι σαν σπίτι με διάφορους μικρούς χώρους ενωμένους μεταξύ τους και μπορείς να περιηγηθείς από δωμάτιο σε δωμάτιο, μας βοήθησε ακόμα περισσότερο.  Έχουμε μια αγάπη για τα νεοκλασικά και μια μέρα απλά περνούσαμε από τη Σόλωνος και είδαμε αυτό το κτίριο. Ήταν σκοτεινό και μισογκρεμισμένο, δεν είχε χάσει όμως την αίγλη του. Μας τράβηξε το ενδιαφέρον να ψάξουμε να δούμε τι γίνεται. Ήταν δύσκολο, καθώς είναι ένα διατηρητέο κτίσμα, αλλά όταν καταφέραμε και βρήκαμε άκρη με το που μπήκαμε μέσα, ήταν έρωτας με την πρώτη μάτια. Δεν χρειαζόταν πια να κοιτάξουμε τίποτα άλλο. Αν ήταν να κάνουμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας, θα γίνονταν αποκλειστικά εδώ.

QxMzd
lgsfu
qieNH

Οπότε οτιδήποτε ξύλινο υπάρχει μέσα στο Philos, όπως για παράδειγμα η ξύλινη σκάλα την οποία λατρέψαμε, είναι όπως το βρήκαμε και είναι τις καλύτερης ποιότητας, λόγω του επαγγέλματος του Κουτλίδη που έκανε εισαγωγή ξύλου από την Β. Αφρική.  Ουσιαστικά αυτό που κάναμε ήταν μια γλυκιά και απαλή αναπαλαίωση και όχι ανακαίνιση, για να αναδείξουμε τα στοιχεία του κτιρίου. Οι τοίχοι, αν δεις, έχουν τα σημάδια τους, τις τρύπες τους. Θυμάμαι έλεγε ο μάστορας, «Είναι δυνατόν να μην καλύψουμε τις τρύπες;». Κάθε σημάδι είναι και ένα γεγονός που έχει συμβεί, είναι η ιστορία του. Κι εμείς οι άνθρωποι έχουμε σημάδια που είναι αναμνήσεις. Δεν θέλαμε να τα σβήσουμε.».

Αν και μετρά μόλις δύο μήνες ζωής, το Philos Athens διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή από brands κυρίως από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ιδιαίτερες σουηδικές τσάντες από αδιάβροχο καμβά, δερμάτινα βραχιόλια, t-shirts, χουχουλιάρικα κασκόλ, εμαγέ κουζινικά σκεύη, ακόμα και τράπουλες, σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις στα δωμάτια του Philos, υπό τους χαλαρωτικούς ήχους γλάρων (ναι, γλάρων), που ακούγονται σε κάθε δωμάτιο μεταφέροντας κάτι από την ατμόσφαιρα του βορρά. Πέρα όμως από το εμπορικό κομμάτι, στο νεοκλασικό της Σόλωνος, μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικά sandwiches, αυγά, τάρτες, χειροποίητα κουλουράκια και εκλεκτό καφέ .

«Ο σκοπός μας δεν είναι να είμαστε εστιατόριο. Προσφέρουμε τίμια, καλά πιάτα με εξαιρετικές πρώτες ύλες και πολύ αγάπη, σαν να μαγειρεύουμε στην κουζίνα του σπιτιού μας. Η κουζίνα μας είναι ανοιχτή για να βλέπει κάποιος την διαδικασία, αλλά και για να αντιλαμβάνεσαι πάντα το που βρίσκεσαι, όταν περιηγείσαι στο χώρο.

To Philos, προέρχεται από το ρήμα –φιλώ, που σημαίνει αυτό που αγαπώ πάρα πολύ. Επειδή λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει σαν συνθετικό για πολλά και ανοίγει, νιώσαμε ότι αυτό ταιριάζει στον χώρο μας. Εδώ μπορούν να μαζευτούν όλων των ειδών οι «φίλοι».

Μας έχει κάνει εντύπωση ότι στο λίγο διάστημα που είμαστε ανοιχτοί το 35% των πελατών μας είναι τουρίστες. Τυχαία έρχονται, περνούν και βλέπουν τον χώρο, τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και μπαίνουν. Είμαστε εδώ για οποιοσδήποτε του αρέσει η Αθήνα. Για να του δείξουμε την πόλη όπως εμείς την αγαπάμε.».

 Philos Athens, Σόλωνος 32, Κολωνάκι, τηλ. 210 3619163, philosathens.com

 

ynvxW
KJ2MH
9FP6K
8NnuQ
aInLF
L1JkH
dSXvR
buLOU
xOrWw
ngFxF
s7Kwa

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.