Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΝΥΧΤΕΣ

Odori: Βερμούτ, πίτσα και συμπάθεια στην πιο πολλά υποσχόμενη άφιξη του κέντρου της Αθήνας

Ένας “βοτανικός κήπος” με όμορφη μπάρα και ιταλικά γούστα αποθεώνει το βερμούτ με φαντασία και κέφι.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουλελής
odoriF

Εάν περνούσες την Τετάρτη το βράδυ από την Σκουλενίου, θα έβλεπες πολύ κόσμο να λικνίζεται, να πίνει και να διασκεδάζει στο Odori, τη νέα άφιξη του κέντρου που μόλις είχε ανοίξει τις πόρτες του. Κι αν αναρωτηθείς πότε πρόλαβαν οι Αθηναίοι να το μάθουν η απάντηση βρίσκεται ότι το Odori είναι το καινούριο δημιούργημα της ομάδας του The Clumsies, που θυμίζουμε ότι το Condé Nast Traveller το ανέδειξε το πιο επιτυχημένο μπαρ παγκοσμίως,  και του pop-up Palmitas, που διέγραψε μια εκ φύσεως σύντομη αλλά πολύ επιτυχημένη τροχιά τους μήνες που μας πέρασαν.

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος κάνει τα μαγικά του στο Odori.

Ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος κάνει τα μαγικά του στο Odori.

Shang Dynasty (Smirnoff Vodka, smoked tea & Asian citrus cordial, ginger, 9.00 €)

Shang Dynasty (Smirnoff Vodka, smoked tea & Asian citrus cordial, ginger)

Το Odori, όπως μας εξηγεί ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος (πέμπτος νικητής του World Class Bartender 2015), που θα τον βρείτε, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τα βράδια πίσω από την μπάρα, αποθεώνει το βερμούτ. Αρχικά στο Odori θα βρείτε έξι διαφορετικά aperitivo, με ιταλικές και ελληνικές επιρροές, ιδανικά για early drinks που συνοδεύουν το φαγητό σου.  Δοκιμάζω το ιδιαίτερο Piazza Castello (Martini Riserva Speciale Rubino, cold brew coffee, Fernet-Branca, Three Cents tonic water, 7.00 €) με το απίθανο άρωμα που αναδίδουν οι κόκκοι καφέ να κινητοποιεί τις αισθήσεις μου πριν την πρώτη γουλιά. Το συγκεκριμένο cocktail ταιριάζει άψογα με το γλυκό Profiterole Tiramisu (μασκαρπόνε, εσπρέσο, καραμέλα, σοκολάτα 70% κακάο, 5.50 €) που ναι, είναι αυτό που φαντάζεστε: ο κολασμένος συνδυασμός προφιτερόλ και τιραμισού.

Piazza Castello (Martini Riserva Speciale Rubino, cold brew coffee, Fernet-Branca, Three Cents tonic water) συνδυάζεται άψογα με

Piazza Castello (Martini Riserva Speciale Rubino, cold brew coffee, Fernet-Branca, Three Cents tonic water) συνδυάζεται άψογα με

Profiterole Tiramisu (μασκαρπόνε, εσπρέσο, καραμέλα, σοκολάτα 70% κακάο)

Profiterole Tiramisu (μασκαρπόνε, εσπρέσο, καραμέλα, σοκολάτα 70% κακάο)

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα κλασικά cocktail αλλά κι εκεί υπάρχει μια πρωτοτυπία.  Για κάθε ένα από τα κλασικά cocktail αντιστοιχεί και η ανορθόδοξη εκδοχή του. Για παράδειγμα υπάρχει το κλασικό Dry Martini που όπως ξέρουμε είναι πολύ τζιν με λίγο βερμούτ και υπάρχει και το Upside Down Martini που είναι πολύ βερμούτ με λίγο τζιν. Επιπλέον υπάρχουν τα cocktail που ως κοινό στοιχείο είναι ότι το βερμούτ έχει αντικαταστήσει ή έχει συμπληρώσει κάποιο άλλο από τα κλασικά συσταικά τους όπως για παράδειγμα το Old Fashioned που περιέχει σιρόπι από αρτεμισία (φυτό που στα γερμανικά ονομάζεται wermut και που έδωσε την ονομασία του στο αγαπημένο μας ποτό) ή το Mojito που έχει βερμούτ και λίγη μαστίχα.

Ο σεφ του Odori Αλμπέρτο Σιμιλίδης

Ο σεφ του Odori Αλμπέρτο Σιμιλίδης

Χαζεύοντας τον κατάλογο των ποτών δεν μπορείς να μην σταματήσεις σε εκείνες τις δύο σελίδες που σου δίνουν πληροφορίες για τα βότανα που εμπλουτίζουν το κρασί κι έτσι δημιουργείται το βερμούτ. Οκτώ διαφορετικά βότανα και οκτώ αντίστοιχα cocktail που το καθένα έχει ως κύριο συστατικό του ένα από τα βότανα. Οι δύο αυτές σελίδες αποτελούν ένα χρήσιμο guide line για το ποιο cocktail να διαλέξεις.

Πριν καταλήξω στο Shang Dynasty (Smirnoff Vodka, smoked tea & Asian citrus cordial, ginger, 9.00 €) διαβάζω για το ginger: αρωματική ρίζα από την Κίνα και την Ινδία με πιπεράτη, γλυκιά και δροσερή γεύση, συστατικό της ασιατικής κουζίνας και γιατρικό και ναι το cocktail μου είναι όσο πιπεράτο και δροσερό θέλω. Η ιδέα με τα βότανα εναρμονίζεται άψογα με την ταπετσαρία του Odori που σε κάνει να αισθάνεσαι λες και σε βρίσκεσαι μέσα σε έναν δροσερό, καταπράσινο και εξωτικό βοτανικό κήπο. Την αίσθηση του καλοκαιριού και του κήπου εντείνουν τα διακοσμητικά ωδικά πτηνά που κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, τόσο όμορφα και αληθοφανή που σχεδόν νομίζεις ότι είναι αληθινά, ότι θα ανοίξουν το ράμφος τους και θα κελαηδήσουν μόνο για σένα.

Πίτσα στον ξυλόφουρνο

Πίτσα στον ξυλόφουρνο

Και πίτσα στο πιάτο: Fungi e tartufo (μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών, λάδι τρούφας)

Και πίτσα στο πιάτο: Fungi e tartufo (μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών, λάδι τρούφας)

Κι εκεί που αναρωτιέμαι τι άλλο πια να πιω έρχεται ο Μανώλης για να με αποτελειώσει με στιλ. Παρουσιάζοντας ουσιαστικά την πορεία και την εξέλιξη του Campari φέρνει μπροστά μου τρία μπουκαλάκια: ένα με MiTo (Campari, sweet Italian vermouth di Torino αρωματισμένο με έλαια πορτοκαλιού), ένα με Americano (Campari, sweet Italian vermouth di Torino με soda water) κι ένα με Negroni (gin, Campari και Italian vermouth) σε μια ολοκληρωμένη πρόταση σερβιρίσματος (15.00 €).

Νομίζεις ότι τα διακοσμητικά πουλιά θα σου κελαηδήσουν

Νομίζεις ότι τα διακοσμητικά πουλιά θα σου κελαηδήσουν

Τώρα αν πάλι είστε του DIY και για εσάς υπάρχει λύση στο Odori αφού σας δινεται η δυνατότητα να φτιάξετε το δικό σας Negroni χρησιμοποιώντας  ως βάση κάποια από τα ακόλουθα βερμούτ Martini Riserva Speciale Rubino (9.00 €), Odori vermouth blend (10.00 €). Aged vermouth (11.00 €) ή Vermouth cooked with tomato (10.00 €) εμπλουτίζοντας το με ένα από τα ακόλουθα spirits Zacapa 23 rum, tanqueray gin, Don Julio tequila και Bullet Bourbon whiskey.

odori17

Κι αν όλα τα παραπάνω αφορούν το ποτό υπάρχουν κι εκείνα που αφορούν το φαγητό. Κατεβαίνω στην κουζίνα για να θαυμάσω πώς μια πίτσα χρειάζεται το πολύ 60’’ δευτερόλεπτα για να ψηθεί στον ξυλόφουρνο, που κατασκευάστηκε μετά από ειδική παραγγελία του μαγαζιού. Δοκιμάζω την εξαιρετική Fungi e tartufo (μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών, λάδι τρούφας, 16.00 € η μεγάλη, 13.00 € η μικρή) αλλά οι επιλογές είναι πολλές. Μερικές από αυτές η πικάντικη Vezuvio (Diavolo σως, πεπεροντσίνι, σαλάμι Napoletano, πανσέτα, 10.00 € η μεγάλη, 8.00 € η μικρή) και η ελαφριά Ortolana (μοτσαρέλα, φρέσκα μανιτάρια, πιπεριά, τομάτα, κρεμμύδι, ανθότυρο, 8.00 € η μεγάλη, 6.50 € η μικρή). Στο φούρνο ψήνονται ακόμη τα calzone και τα lasagna, για τα οποία ο σεφ του μαγαζιού Αλμπέρτο Σιμιλίδης είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα φρέσκα ζυμαρικά καθώς και στο κρασί. Πάντως η αλήθεια είναι το ψήσιμο στον ξυλόφουρνο κάνει την μεγάλη διαφορά. Όπως εξηγεί ο Αλμπέρτο οι Ιταλοί λένε ότι το ψήσιμο γίνεται από τη γη και τον ήλιο. Τη γη καθώς οι πέτρες είναι από λάβα και ο ήλιος καθώς φέγγει η φλόγα μέσα στον φούρνο δίνοντας μια ηλιοκαμμένη όψη στην πίτσα.

Λάβα, ήλιος, ένας καταπράσινος κήπος, αλκοόλ και ρετρό ιταλικά τραγούδια. Ένα ολόκληρος αυτάρκης πλανήτης ξεκίνησε μόλις την τροχιά του στην Σκουλενίου. Ετοιμαστείτε για προσεδάφιση και την πιο δροσερή βόλτα του φετινού καλοκαιριού.

odori27

Odori, Σκουλενίου 2, 2103314674.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.