7Ply Project (2)

Σανίδες πάνω σε μπάρες, skateboard art, έκθεση φωτογραφίας, graffiti  performances, ασκήσεις γιόγκα, αλλά και πολύ μουσική θα φιλοξενήσει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Άνω Τούμπα), από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του 7PLY Project 2014.

 7ply construction είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κατασκευής των skateboards, φτιαγμένα δηλαδή από επτά φύλλα ξύλου και οι διοργανωτές του ομώνυμου φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη επέλεξαν αυτό το όνομα για να βαφτίσουν την αγαπημένη τους γιορτή του skate και της street κουλτούρας, που διοργανώνεται εδώ και εννιά χρόνια.

1610822_10152506615677913_4760587243108743738_n

Ο Χάρης Κωνσταντινίδης, διοργανωτής του 7PLY Project. Φωτο: Δημήτρης Γκουντινάκης

Μιλήσαμε με τον Χάρη Καζαντζίδη, της εταιρίας Propaganda Rollin co.που διοργανώνει το φεστιβάλ και του ζητήσαμε να μας ξεναγήσει σε αυτό το prοject, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες φαν της σανίδας, κι όχι μόνο.

Τι είναι το 7PLY Project; Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της street κουλτούρας που γίνεται στην χώρα μας. Είναι η αιτία που καλλιτέχνες, skaters, μουσικοί και street lovers συγκεντρώνονται και γιορτάζουν, αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και θέτουν τις βάσεις για την επόμενη χρονιά. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ εξελίσσεται και μεταλλάσεται σε κάτι καινούργιο. Κάθε χρόνο μαθαίνουμε κάτι καινούργιο και προσπαθούμε τις καινούργιες εμπειρίες μας να τις διοχετεύσουμε ξανά μέσα στην διοργάνωση κρατώντας έτσι την αισθητική μας επίκαιρη και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, αλλά και τον επισκεπτών αμείωτο. Σίγουρα, δηλαδή, αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι σαν εμπειρία από τις 8 περοηγούμενες χρονιές, αυτό είναι ότι μάθαμε να ακούμε, να επεξεργαζόμαστε και να επιστρέφουμε ανανεωμένοι και επίκαιροι!

7Ply Project (5)

 Πρόκειται για μια διοργάνωση που απευθύνεται αποκλειστικά στους φαν του skate; Φυσικά και όχι, αφού η τέχνη μπαίνει στο προσκήνιο και παρόλο που πραγματευόμαστε την σανίδα δεν περιορίζουμε την χρήση της, αλλά ταυτόχρονα και τις δράσεις του φεστιβάλ στο αθλητικό μέρος. Το 7PLY Project προσελκύει ανθρώπους όλων των ηλικιών και αποσκοπεί στην διάδοση της street κουλτούρας και του skate, μια σύγχρονη στάση προς την σωματική και πνευματική υγεία.

7Ply Project (3)

 Άρα, τι μπορεί να δει κάποιος που θα το επισκεφτεί; Έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η φετινή διοργάνωση; Οι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στον χώρο του φεστιβάλ μπορούν να δουν την ομαδική έκθεση έργων τέχνης σε ή με σανίδες του skate, έκθεση φωτογραφίας που πλαισιώνει ευρύτερα το street στοιχείο της του festival, graffiti, yoga, projections, μαθήματα για skate, τον διαγωνισμό skate που θα πραγματοποιηθεί σε εγκατάσταση με επτά σκαλιά στον εξωτερικό χώρο και άλλα πολλά.  Η διαφοροποίηση φέτος είναι ότι μιλάμε για 15 ημέρες και όχι για δύο, όπως τις προηγούμενες χρονιές, και αυτό γιατί θέλουμε να κάνουμε πράξη τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Θέλουμε δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να έρθουν κοντά με όλο αυτό που κάνουμε, να καταλάβουν γιατί το κάνουμε και να μπορέσουν όλοι να αποκομίσουν κάτι που ευελπιστούμε σαν διοργάνωση ότι θα είναι αρκετό για να τους κάνει πιο ανήσυχους, δραστήριους και ενημερωμένους.

7Ply Project (15)

 Μιλώντας για skate, ποια είναι η εξέλιξή του σε ελλαδικό επίπεδο;  To skate ιστορικά είναι αρκετά νέο σαν άθλημα και ακόμα πιο νέο στην χώρα μας όπου δεν ξεπερνάει τα 40 χρόνια ζωής. Τα τελευταία 10 χρόνια και ειδικότερα με την δημιουργία της Propaganda Rollin co., που είναι η πρώτη ελληνική εταιρία skate, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα που συντέλεσαν στην εξέλιξη του αθλήματος, αφού η εταιρία υποστηρίζει πάντα τα νέα ταλέντα, διοργανώνει εκδηλώσεις τέτοιου μεγέθους για την εκπαίδευση νέου κόσμου που μπορεί να ενδιαφέρεται να το γνωρίσει και προσφέρει τα προϊόντα της σε πολύ χαμηλότερη τιμή από όλα τα αντίστοιχα εισαγόμενα υποκατάστατα. Έχουμε πραγματοποιήσει μια μεγάλη «σταυροφορία», που η κρίση ήρθε για να ανακόψει, αλλά η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε κρατάει την ενέργεια μας σταθερή και παρατείνει την αποστολή μας. Υπάρχουν, πλέον, skaters που μπορούν να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγο έλλειψης υποδομών, όμως είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίζουμε με την Αμερική, όπου εκεί το επίπεδο πλέον έχει εκτοξευθεί.

7Ply Project (11)

 Πως μπορούν να ενημερωθούν οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με το skate; Όταν ξεκίνησα να κάνω skate δεν υπήρχαν μέσα, αν έπεφτε ένα περιοδικό στα χέρια μας ή μια βιντεοκασέτα νιώθαμε σαν να ήρθε ο Άι Βασίλης. Τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά… Youtube και αναζήτηση «How to…». Πέρα από αυτό, όμως, η Propaganda Rollin co. υλοποιεί μαθήματα skate και είμαστε πάντα στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να βοηθήσουμε στο να γνωρίσει με ασφάλεια και σωστή καθοδήγηση τα βασικά για την τροχοσανίδα και την χρήση της!

7Ply Project (14)

 7Ply Project 2014 – 9th Edition
Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Γρ. Λαμπράκη 57, Τούμπα

Διάρκεια Έκθεσης: 22.11 – 06.12 από τις 11:00 | Είσοδος ελεύθερη
Closing Party: 06.12 | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες εδώ  

ΣΣ. Οι φωτογραφίες είναι από το περσινό 7Ply Project

7Ply Project (18)