ΠΟΛΗ

To φεστιβάλ Listen to the road γεμίζει το ιστορικό κέντρο με pop up καλλιτεχνικά δρώμενα

Στo φεστιβάλ δρόμου που διεξάγεται καθημερινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου μπορείς να παρακολουθήσεις υπαίθριες performances, μουσική και κουκλοθέατρο σε κάποια από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS
Οι φοιτητές δραματικής σχολής αυτοσχεδιάζουν

Οι φοιτητές δραματικής σχολής αυτοσχεδιάζουν

Όπως λέει και το κλισέ των ημερών, η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της και οι βόλτες στο κέντρο έχουν πλέον κάτι το διαφορετικό: περισσότερος κόσμος, περισσότερα φωτάκια και περισσότερα happenings. Μουσικές ξεχύνονται στους πεζόδρομους από μικρές μπάντες που με ελάχιστο εξοπλισμό στήνουν μια υπαίθρια συναυλία, καλλιτεχνικές ομάδες οργανώνουν δράσεις και performances όπου συχνά συμμετέχουν και οι περαστικοί ενώ αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις ακόμα και κουκλοθέατρο. Αλήθεια, μήπως πετυχαίνεις πολλές τέτοιες δράσεις τώρα τελευταία; Και αν ναι, νομίζεις ότι είναι τυχαίο; 

Ένα θεατρικό στιγμιότυπο

Ένα θεατρικό στιγμιότυπο

Η Multitrab productions, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα που διοργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις όπως το Athens Digital Arts Festival, αποφάσισε να ενεργοποιήσει δημιουργικά το κέντρο της πόλης με το Listen to the Road. To Listen to the Road είναι ένα φεστιβάλ δρόμου με ανοιχτή συμμετοχή καλλιτεχνών κάθε είδους. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με μουσική, χορό, κουκλοθέατρο, circus performing, εικαστικές τέχνες, stand up comedy, παραστατικές τέχνες και storytelling, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να παρουσιάσει το έργο του δημόσια, σε κάποιο σημείο του ιστορικού κέντρου. «Υπάρχουν τόσοι καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι στην Αθήνα, γιατί να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι και να μην παρουσιάζουν το έργο τους έξω στον κόσμο;», μας λέει ο Σπύρος Μανωλάτος, ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ.

Και μερικές μουσικές πινελιές...

Και μερικές μουσικές πινελιές…

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Βρισκόμαστε στο υπαίθριο πάρτυ τους στο συνΑθηνά, απέναντι από την πλατεία Βαρβακείου, όπου οι περαστικοί έχουν σχηματίσει ένα ημικύκλιο και παρακολουθούν τους πρωτοετείς φοιτητές μιας δραματικής σχολής που επιδίδονται σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς. Τα αυτοσχέδια σκετς τους είναι σύντομα και διασκεδαστικά και ο κόσμος ρωτά με ενδιαφέρον περί τίνος πρόκειται. Λίγο αργότερα, η νεανική μπάντα Three and a Half men αναλαμβάνει  τη μουσική υπόκρουση της διοργάνωσης και ο κόσμος διαρκώς πληθαίνει κάνοντας πηγαδάκια.

Τα έξυπνα avatars του φεστιβάλ

Τα έξυπνα avatars του φεστιβάλ

Οι Three and a half men αναλαμβάνουν δράση

Οι Three and a half men αναλαμβάνουν δράση

Listen to the road (10)

«Θέλουμε να δημιουργούμε μια τέτοια ατμόσφαιρα κάθε μέρα μέχρι τον Ιανουάριο», μας εξηγεί ο Σπύρος. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χάρτη καθημερινότητας για το κοινό, να ξέρει δηλαδή ότι περνώντας από συγκεκριμένα σημεία του κέντρου θα δει κάποιο εικαστικό δρώμενο και θα έρθει σε επαφή με τους καλλιτέχνες. Μέχρι στιγμής έχουμε μεγάλη συμμετοχή, περίπου 30 σχήματα μας έχουν προσεγγίσει και το πρόγραμμά μας όλο και πλουτίζει. Η κουλτούρα των street artists είναι καθημερινότητα στο εξωτερικό και εμείς θέλουμε να την εντάξουμε στον τρόπο ζωής των Αθηναίων».

Ο κόσμος παρακολουθεί καθισμένος στις κερκίδες

Ο κόσμος παρακολουθεί καθισμένος στις κερκίδες

Αλλά και όρθιος στον πεζόδρομο

Αλλά και όρθιος στον πεζόδρομο

Listen to the road (11)

Μια μπύρα δεν είναι ποτέ κακή ιδέα

Εκτός από το δίαυλο άμεσης επικοινωνίας που ανοίγει το Listen to the road μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, οι διοργανωτές φιλοδοξούν ο θεσμός να φέρει κοντά τους καλλιτέχνες ώστε να δημιουργηθεί μια νέα, ζωντανή κοινότητα νέων ανθρώπων που θα αλληλεπιδρούν δημιουργικά μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν ιδέες και -γιατί όχι;- θα συνεργάζονται. Το σάιτ του φεστιβάλ έχει έξυπνα δημιουργήσει avatars για την κάθε τέχνη ξεχωριστά, κάνοντας τη διαδικασία της συμμετοχής αλλά και της παρακολούθησης -αφού αυτά μοιράζονται στους χώρους του φεστιβάλ- ακόμα πιο παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική. Επίσης, η προώθηση των δράσεων γίνεται κυρίως mouth to mouth- οι διοργανωτές θέλουν το φεστιβάλ να εξαπλωθεί σαν «κοινό» πολιτιστικό μυστικό μεταξύ των Αθηναίων, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή τους στο όλο εγχείρημα. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα περπατάς στο κέντρο, κράτα τα μάτια σου ανοιχτά και…listen to the road!


Το Listen to the road διεξάγεται καθημερινά σε 5 συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας (Πλατεία Καραμάνου, Μητροπόλεως 72, Πλατεία Βαρβακείου ,Καλαμιώτου και Ευαγγελιστρίας, Πλατεία Αγίας Ειρήνης) μεταξύ 11:00 και 15:00 ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η ανοιχτή πρόσκληση τρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
NEWS
26.05.2020
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.