Η Άνοιξη στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Μην ρωτάτε “γιατί’’. Απλά δεχτείτε το ως αξίωμα. Με λίγα λόγια θα σας πω ότι η αρχή του φθινοπώρου είναι και η εποχή που η πόλη ξυπνάει από τον λήθαργο του καλοκαιριού για να ξεκινήσει ένα τρίμηνο περίπου ‘’γενητούρι’’ με ιδέες και δράσεις (και όχι μόνο αντιδράσεις) ενάντια στην κακή διάθεση που γεννά με την σειρά της η κρίση και αντιτάσσει το μόνο όπλο που διαθέτει και αυτό δεν είναι κάτι άλλο από την απλή, απεριόριστη, χωρίς φραγμούς, “δημιουργία’’.

Ημέρα με τα χρώματα. Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Φεστιβάλ Χόλι. Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Φανταστείτε λοιπόν κοινό και διοργανωτές κάθε είδους – ακόμη και ο καταστηματάρχης ειδών ένδυσης στην Τσιμισκή θεωρείται ένα είδος “διοργανωτή’’ για τον απλούστατο λόγο ότι ο άνθρωπος αυτός “διοργανώνει’’ ένα συνεχές, στατικό show μόδας για τους περαστικούς – ντόπιους και ξένους – με σκοπό να λιμπιστούν κάτι και να προβούν στην τόσο μα τόσο επιθυμητή δράση που δεν είναι άλλη από την αγορά- να είναι στημένοι σε μία εκκίνηση για έναν αγώνα δρόμου – που όλο μα όλοι θέλουν να τρέξουν γιατί τους δίνει ζωή- και να περιμένουν το μπαμ για να ξεκινήσουν. Χαλαρά όμως γιατί μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι Θεσσαλονίκη.

Και αυτός ο τόσο αναζωογονητικός αγώνας έχει διάφορες στάσεις. Από τις επισκέψεις στην must-fix-me πλαστικό Γιολάντα Πεπέ για το νέο “vampire lifting’’ – δεν σου πίνουν το αίμα απλά στο παίρνουν για να απομονώσουν βλαστοκύτταρα και να μετά να σου τα βάλουν στο πρόσωπο για αναπαραγωγή κολαγόνου – , στα ραντεβού στο Askisis για τη απόλυτη άσκηση της σεζόν, το cross fit ή αλλιώς ‘’κάντο όπως οι λοκατζήδες’’, τις εξορμήσεις στη τόσο φρέσκια αίθουσα τέχνης ΡΩ, την αναμονή της παράδοσης της ολοκαίνουργιας παραλίας δια χειρός των Cuomo-Νικηφορίδη, μέχρι το υπέροχο animal print sporty παντελόνι Giambattista Valli στο StyleFax και την υπέροχη αρχή της ‘’πολιτιστικής σεζόν’’ που όλοι περιμένουν.

Θέλω να μείνω σε αυτές τις πολλαπλές εκρήξεις δημιουργικότητας και δημιουργίας που συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στην ‘’ερωτική’’ και άλλα τέτοια κλισέ, πρωτεύουσα του Βορρά.

Φεστιβάλ Χόλι. Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FOSPHOTOS

Ημέρα με τα χρώματα. Φωτό: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FOSPHOTOS

Reworks, Η μέρα με τα Χρώματα (Φεστιβάλ Χόλι) από τη Sfina, Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο από την ομάδα Θεσσαλονίκη Αλλιώς, Stefan Biniak από τον OffRadio.gr, Biennalle (thessalonikibiennale.gr),  Pillbox, ανανεωμένα 48α Δημήτρια (dimitria.thessaloniki.gr), για να αναφέρω κάποια από τα πιο σημαντικά αυτού του μήνα. Έπονται όμως κι άλλα.

Ειδικά με τα Δημήτρια είμαι εντυπωσιασμένη. Φέτος δημιουργήθηκε μια ομάδα που δίνει επιτέλους τον αέρα ανανέωσης, φρεσκάδας και πρωτοτυπίας που χρειαζόταν.

Η έναρξη των Δημητρίων την Κυριακή 29/09 το μεσημέρι με το Συνφάγωμεν ήταν απλά το τέλειο ξεκίνημα: Ένα τεράστιο εικαστικό τραπέζι, ως αντίδωρο του Δήμου προς τους πολίτες, μουσική, χορός και θέατρο στην Προβλήτα Α στο Λιμάνι και ο κόσμος να συμμετέχει σε μια γιορτή χαράς και θετικής διάθεσης. Κάτι σαν ‘’ξόρκι στο κακό’’ θα το χαρακτήριζα γιατί όλοι ήταν σε μια τέτοια διάθεση.

Στιγμιότυπο από το Συνφάγωμεν και την εμφάνιση-έκπληξη της ΕΛΣ.

Στιγμιότυπο από το Συνφάγωμεν και την εμφάνιση-έκπληξη της ΕΛΣ.

Μαγικά “θεάματα’’ -προς τέρψιν των ματιών και της ψυχής του κόσμου που έχει πια πάθει κατάθλιψη από το να βλέπει ειδήσεις στα κανάλια-  ήταν και η πρόβα της Λυρικής Σκηνής στον Λευκό Πύργο και οι παραστάσεις της με τίτλο “Ταξίδι στην Αιωνιότητα’’ –αφιέρωμα στην μνήμη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 28/09 και την Κυριακή 30/09. Το ίδιο συναρπαστικό θέαμα ήταν και η Άσκηση Σύσσυμον στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Παρασκευή 27/09.

Εν αναμονή της  ‘’αντι-όπερας’’  στο Δημαρχείο την Τετάρτη 2.10 από την Εταιρεία Μουσικού θεάτρου ‘’Οι όπερες των Ζητιάνων’’ με τίτλο Νέα Ελλάδα και μουσική Βάγκνερ. Από ότι έμαθα θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους στο δημαρχειακό μέγαρο και θα είναι μια διαδραστική εκδήλωση.

Δημητρόσπιτο ή το Μπενσουσάν Χαν στην οδό Εδέσσης 6.

Δημητρόσπιτο ή το Μπενσουσάν Χαν στην οδό Εδέσσης 6.

Και έρχονται οι συναυλίες Jazz στο Παλλάς, οι εκδηλώσεις στο ‘’Δημητρόσπιτο’’ όπως χαρακτηρίζει η ομάδα των Δημητρίων το σπίτι-κόσμημα του Μπενσουσάν Χαν στην οδό Εδέσσης 6, χώρος όπου φιλοξενεί εικαστικά, μουσική και διάφορες ‘’διαφορετικές’’ παραστάσεις που όμοιες τους δεν έχετε δει.

Tip: Save the date for #dissonArt στις 14 Οκτωβρίου στην Εδέσσης 6.

Tip2: αν θέλει κάποιος να επισκεφτεί την πόλη, τώρα και μέχρι αρχές Δεκεμβρίου είναι η κατάλληλη εποχή.  Επιπλέον και οι “μάγειρες’’ της πόλης ακονίζουν τα καινούργια τους μαχαίρια…Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος να επισκεφτείς την Θεσσαλονίκη. Αυτό και η βόλτα-ζεν στην παραλία της με ή χωρίς ποδήλατο….

Stay e-tuned with the Northern Side of Life.

Φωτό: Γεωργία Δώδου

Φωτό: Γεωργία Δώδου