Τα πάρτι του Key Bar, οι κρέπες της Ρωξάνης, τα μαλλιά του Σακαλάκ, οι παραστάσεις του Faust, τα ποτά του Dude

Key, μπαρ

Η Μαρί και η Άντζελα του Key Bar

Master Άντζελα- Μαρί

Est. Φεβρουάριος 2007. Πριν εκεί ήταν ένα μαγαζί που πουλούσε χαρτί.

Best Καλή μουσική, καθαρά και φθηνά ποτά. Επίσης έχει φαγητό και ένα ολοκαίνουριο μενού που εναλλάσσεται καθημερινά από λαζάνια φούρνου μέχρι μαγειρευτό μοσχαράκι με τζίντζερ, σαλάτες και γλυκά. Φτιάχνουν εξαιρετικό Mojito και Moscow Mule, τα οποία είναι και τα Happy Tale Cocktails, που κοστίζουν όλη μέρα 6 ευρώ.

Past “Η Πραξιτέλους παλιά ήταν άδεια από μπαρ και μαγαζιά. Ήμασταν μόνοι μας. Το βράδυ ήταν το μόνο φωτεινό σημείο εδώ πέρα. Υπήρχαν μαγαζιά με σφραγίδες, με χρώματα, με κλειδιά, εξ’ ου και η ονομασία Key Bar. Και αυτά τα μαγαζιά δυστυχώς το ένα μετά το άλλο έκλειναν. Μετά άνοιξαν κάποια μπαρ και ύστερα ήρθε η κρίση, οι διαδηλώσεις, οι φωτιές σε μαγαζιά και οι αυξανόμενες κλοπές. Αυτό σίγουρα μας επηρέασε. Περάσαμε δυο χρόνια δύσκολα. Τώρα τα πράγματα έχουν ηρεμήσει. Και ο χρόνος που πέρασε ήταν καλύτερος”.

Present “Επιλέξαμε το κέντρο γιατί εδώ βγαίναμε, εδώ ζούσαμε, μας αρέσει, το αγαπάμε. Και ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το κέντρο. Από ένα μαγαζί στη Σκουφά, μετά στην πλατεία Καρύτση και μετά ψάχναμε να κάνουμε κάτι δικό μας εδώ στο κέντρο γιατί είδαμε ότι αρχίζει να αναπτύσσεται πολύ. Κάτι το οποίο θεωρητικά μας βγήκε σε καλό. Ετοιμάζουμε διάφορα πράγματα για το χειμώνα. Σίγουρα θα γίνονται κάποια events. Και τώρα σκεφτόμαστε μήπως ξανακάνουμε ένα festival που είχαμε κάνει και τον Ιούνιο. Σαν μασκότ του κέντρου θα λέγαμε όλους εμάς εδώ που κυκλοφορούμε στο κέντρο καθημερινά και το αγαπάμε και το ζούμε. Ειδικά εδώ το Key είναι και λίγο στέκι δηλαδή σίγουρα θα δεις κόσμο που έχεις ξαναδεί και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ. Είμαστε όλοι σαν μια μικρή οικογένεια”.

Info Πραξιτέλους 37, 210 3230380, Ανοιχτά: Από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ καθημερινά.

Ρωξάνη, κρεπερί  

Master Ρωξάνη

Est. Νοέμβριος 2012.

Best Κρέπες γλυκές και αλμυρές στις οποίες πέρα από τα κλασικά υλικά μπορείς να προσθέσεις και κάποια κρητικά προϊόντα όπως μυζήθρα, ανθότυρο και απάκι. Σπεσιαλιτέ τους η κρέπα με μοτσαρέλα, προσούτο, ρόκα, ντομάτα, μπαλσάμικο και αυτή με τη μυζήθρα, απάκι, ρόκα και ντομάτα.

Past  “Είχαμε ήδη ένα μαγαζί εδώ στο κέντρο και όταν βρήκαμε αυτό το μέρος αποφασίσαμε να ανοίξουμε την κρεπερί”.

Present “Το κέντρο αναπτύσσεται όσο περνάει ο καιρός. Υπάρχει κινητικότητα. Δεν είναι μόνο εμπορικό πια αλλά ανοίγουν και άλλου είδους μαγαζιά καφέ, μπαράκια, εστιατόρια. Μπορείς δηλαδή να έρθεις για βόλτα. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ η περιοχή. Όσοι μένουν εδώ γνωρίζονται μεταξύ τους και γενικά επικρατεί μια όμορφη και φιλική ατμόσφαιρα. Πέρα από τα σκυλιά μας δε νομίζω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη μασκότ που να χαρακτηρίζει το κέντρο”

Info Πραξιτέλους 4, 211 4037941 Ανοιχτά: Κυριακή-Πέμπτη 09:00-01:00, Παρασκευή-Σάββατο 09:00-06:00

Μαλλιά Σακαλάκ, μαλλιά/νήματα

Σήφης Σακαλάκ

Master Σήφης Σακαλάκ

Est. 1935. Είναι η τέταρτη γενιά που δουλεύει το μαγαζί και μια από τις πιο παλιές επιχειρήσεις μαλλιών στην Ευρώπη.

Best Μαλλί για πλέξιμο στο χέρι το οποίο φέρνουν από πολλά Ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Past  “Το μαγαζί το δούλευε πρώτα ο παππούς μου, αργότερα το ανέλαβε ο πατέρας μου και εγώ μετά από εννιά χρόνια σπουδές στην Αγγλία μπήκα σε αυτή την επιχείρηση με επιλογή μου. Αυτό σπούδασα και με αυτό το αντικείμενο ασχολούμαι. Το κέντρο πάντα είναι ένα κέντρο με τα δικά του προβλήματα. Αυτή τη στιγμή έχει μια έλλειψη αξιοπρέπειας γύρω του, αλλά τα πράγματα στη ζωή είναι και πάνω είναι και κάτω. Παλιά στο κέντρο υπήρχε αξιοπρέπεια ενώ τώρα δεν υπάρχει. Η αγορά δεν είναι απαραίτητα μόνο τα μαγαζιά, είναι και ο κόσμος της, είναι και η συμπεριφορά του κόσμου της. Σήμερα το κέντρο δεν έχει καμία αρχή και όταν βρει θα είναι καλύτερα”.

Present “Το κέντρο έχει πολλές μασκότ. Η Ακρόπολη είναι μια από αυτές. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο γραφικοί και μη. Είναι ο άνθρωπος που πουλάει φτερά, η λεγόμενη Φτερού. Εγώ πάντως θέλω να βλέπω στο κέντρο χαμογελαστούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Και θα τους ξαναδώ είμαι σίγουρος”.

Info Κολοκοτρώνη 30, 210 3231710, Ανοιχτά: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο 08:30-15:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:30-20:00.

Faust, μπαρ/θέατρο

Ο Αλέξανδρος του Faust.

Master Αλέξανδρος

Est. 2011. Πριν από το μαγαζί εκεί δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν απλώς μια οικοδομή.

Best Πολλά events, happenings, performances από τα γκρουπ που έρχονται. Ωραίες jazz cabaret όπερες. Πολλές θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζουν για τον χειμώνα και ξεκινάνε από τις 11 Οκτωβρίου. Special cocktail το Bahama-mama που περιέχει εξωτικά φρούτα και ρούμι

Past “Πιο παλιά στο κέντρο επικρατούσε μια πιο underground ατμόσφαιρα. Ήταν πιο λίγα τα μαγαζιά, πιο σκοτεινοί οι δρόμοι, πιο ψαγμένος ο κόσμος που ερχόταν εδώ κάτω. Τώρα εντάξει λόγω και της πολλής κυκλοφορίας των μπαρ αλλάζει λίγο το σκηνικό, γίνεται λίγο πιο commercial. Αλλά εντάξει κρατάει λίγο το χρώμα του ακόμα. Πιο παλιά η αλήθεια είναι είχαμε ζήσει πιο μποέμ ιστορίες. Όσο να ναι η νύχτα κρύβει διάφορες ιστορίες. Τώρα λίγο έχουν ηρεμήσει τα πράγματα”.

Present “Το κέντρο πάντα θα μου αρέσει. Η κίνηση, οι άνθρωποι, όλη αυτή η ατμόσφαιρα που σου βγάζει το κέντρο. Σου μιλάει από μόνο του. Και ο κόσμος που συχνάζει στο κέντρο είναι έτσι πιο ιδιαίτερος θα έλεγα. Γι’ αυτό και άνοιξα εδώ το μαγαζί και όχι σε κάποια άλλη πιάτσα. Διάφορες μασκότ κυκλοφορούν στο κέντρο. Από τη Φτερού μέχρι τους τραγουδιστές του δρόμου. Ακόμα και τα σκυλιά είναι μασκότ”.

Info Καλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος, 210 3234095, Ανοιχτά: Κυριακή-Πέμπτη 20:00-04:00, Παρασκευή-Σάββατο 20:00-06:00

Dude, μπαρ

Η Εύα του Dude.

Master Εύα

Est. 17 Οκτωβρίου 2010. Στη θέση του πριν ήταν ένα υφασματάδικο.

Best Σφηνάκι βότκας Zubrowka με πόρτο και μια φέτα μήλο.

Past “Παλιά δεν υπήρχαν εδώ τόσα μπαρ. Καμία σχέση. Συγκεκριμένα πριν από 22 χρόνια είχα έρθει εδώ στο κέντρο με τους συνεργάτες μου, είχαμε πάει στο Booze που είναι από τα πιο παλιά μαγαζιά εδώ στην περιοχή, και τότε ήταν από τα μόνα που υπήρχαν. Ε μετά από χρόνια αποφασίσαμε να ανοίξουμε και εμείς το δικό μας μαγαζί σε αυτή την περιοχή που πάντα λατρεύαμε. Μας άρεσαν δηλαδή τα μικρά χαρακτηριστικά μπαρ του κέντρου”.

Present “Η περιοχή θεωρώ ότι σώζεται επειδή έχει ανάμεικτη επιχειρηματική δραστηριότητα και ελπίζω να παραμείνει έτσι. Και γενικά το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί εδώ, ενώ πριν μερικά χρόνια το κέντρο είχε λίγο ερημώσει. Και τώρα πάλι παίρνει τα πάνω του. Χαίρομαι όμως που δεν ανοίγουν μόνο μπαρ, υπάρχουν ακόμα παραδοσιακά μαγαζιά. Εδώ άλλωστε ήταν και ο δρόμος με τα υφασματάδικα. Χαρακτηριστική μορφή του κέντρου για μένα είναι ένα δίδυμο, ένας τύπος που έμενε εδώ κοντά και τώρα μετακόμισε λίγο πιο κάτω, ο οποίος κυκλοφορεί με το σκύλο του, ένα τεράστιο και μαλλιαρό σκυλί. Και είναι πια πολύ χαρακτηριστικός και κομμάτι του κέντρου”.

Info Καλαμιώτου 14, Αθήνα  Ανοιχτά: Από το μεσημέρι μέχρι αργά.

Αλεξία Μπαμπαλίκη

Share
Published by
Αλεξία Μπαμπαλίκη