Ζαρκαδιάν, αλλαντικά

zarkadian

Master Αλέξανδρος Ζαρκαδούλας και Αναστασία Ντίνου.

Est. Πριν επτά μήνες.

Best Παστουρμάς. Ακόμη σουτζούκια καυτερά, πικάντικα και μη, μορταδέλα με παστουρμά, μορταδέλα με προσούτο, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και φέτα από το Καρπενήσι. Παξιμάδια, τσικουδιές, αλάτι από τα Ιμαλάια το οποίο έχει και ευεργετικές ιδιότητες.

Ο θείος μου γνωρίζει τη δουλειά εδώ και 17 χρόνια. Δούλευε και σε άλλο μαγαζί πριν ανοίξει το δικό του και πιο παλιά σε εργοστάσιο.

Το πραγματικό όνομα του θείου μου που έχει το μαγαζί, είναι Ζαρκαδούλας. Το Ζαρκαδιάν είναι αρμένικο όνομα κι επειδή ο παστουρμάς είναι κατά βάση αρμενικό προϊόν, αποφάσισε να ονομάσει το μαγαζί Ζαρκαδιάν για να είναι πιο «πιασάρικο». Ο παστουρμάς είναι παστό κρέας με αλάτι και έχει ψημένη αλοιφή μπαχαρικών απ’ έξω που του δίνει την πικάντικη γεύση. Γενικά τα προϊόντα που διαθέτουμε είναι πιο γκουρμέ. Στα αλλαντικά υπάρχουν αρκετές ανατολίτικες γεύσεις ενώ στα τυριά προτιμούμε πιστά την Ελλάδα. Ο κόσμος δοκιμάζει τις πικάντικες γεύσεις και ας μην τις έχει συνηθίσει. Η εποχή των αλλαντικών είναι ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι κυρίως η εποχή των τυριών, ακόμα και αυτά όμως έχουν τις σεζόν τους. Όχι πως δεν θα βρούμε και τον χειμώνα διάφορα τυριά όπως φέτα ή γραβιέρα, απλώς ο κόσμος αυτή την εποχή επιλέγει κυρίως αλλαντικά.

Αυτό που προωθούμε πολύ είναι η παστουρμαδόπιτα. Σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σκεφτήκαμε ότι μόνο στο κέντρο μπορούσαμε να ανοίξουμε το συγκεκριμένο μαγαζί ώστε να πάει καλά, μιας και κυκλοφορεί πάντα κόσμος που έρχεται με σκοπό να ψωνίσει. Ειδικά τελευταία, ο κόσμος έχει αφήσει τις γειτονιές και επισκέπτεται το κέντρο συχνότερα. Εδώ θα βρει φθηνότερα προϊόντα και τα περισσότερα θα είναι καλής ποιότητας. Δεν έχουμε κλείσει ούτε ένα χρόνο παρουσίας, παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι πάει πολύ καλά η δουλειά. Το καλοκαίρι είχαμε μια μικρή καθοδική κάμψη, πράγμα αναμενόμενο γιατί με τη ζέστη δύσκολα κατεβαίνει κάποιος κεντρικά να ψωνίσει, ειδικά οι ηλικιωμένοι.

Λίγα χρόνια πριν, κάποιος μπορεί να φοβόταν να κατέβει βράδυ στην Ευριπίδου. Η περιοχή γύρω από την Αθήνας ήταν πολύ υποβαθμισμένη. Τώρα ευτυχώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Στο κέντρο συμβαίνουν καθημερινά πολλά και διάφορα. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες και  έχω δει περίεργα καταστάσεις. Θυμάμαι πολύ έντονα ένα πρωί, που έκλεψε ένας μετανάστης το πορτοφόλι και το κολιέ μιας κυρίας. Εκείνη φώναζε να τον πιάσουν, τελικά τον έπιασαν, τον έδειραν και αργότερα ήρθε η αστυνομία και τον πήρε. Δεν με ξάφνιασε, γιατί τέτοια συμβάντα γενικά στην Αθήνα τα έχω συνηθίσει, μου έμεινε όμως στο μυαλό.

Οι Αθηναίοι δεν ξέρουν να τρώνε. Άτομα άνω των 50 γνωρίζουν περισσότερα πράγματα, οι νέες γενιές όμως, καθόλου. Έχουν βολευτεί στο έτοιμο και στο γρήγορο φαγητό. Παρ’ ότι παλιότερα δεν  έτρωγα πολλά και διαφορετικά φαγητά, έμαθα αρκετά πράγματα για την ελληνική κουζίνα επειδή οι συγγενείς μου ασχολούνταν με το αντικείμενο. Πλέον έχω αλλάξει. Δοκιμάζω συνεχώς νέες γεύσεις και συνταγές και νομίζω πως ξέρω να τρώω σωστά.

Χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου για μένα, είναι ένας κύριος που περνάει έξω από τα μαγαζιά ακούγοντας μουσική και κάνει κάτι περίεργα δικά του χωρίς όμως να πειράζει κανέναν.

Info Ευριπίδου 28, τηλ. 210-32.10.464. Λειτουργεί καθημερινά και το Σάββατο, από τις 7π.μ. έως τις 5-6μ.μ. Κυριακή κλειστά.

1 2