Ο Σαμψών με τις φανέλες, τα Μαλλιά Μολοκότου και η στρούγκα του Μοριά

Το κέντρο της Φανέλας

Master Γιώργος Σαμψών, από το Ρέθυμνο Κρήτης, γι’ αυτό και το ιδιαίτερο επώνυμο.

Est. Το 1975, από τον ίδιο.

Best Εσώρουχα ανδρικά, γυναικεία και παιδικά. Πυτζάμες γυναικείες και ανδρικές, διάφορα υφάσματα για ποικίλες χρήσεις.

Past «Αποφάσισα τότε να ανοίξω μαγαζί εδώ στο κέντρο, γιατί το κέντρο της Αθήνας ήταν το κέντρο της γης. Το εμπορικό κέντρο αντιπροσώπευε το κέντρο της Ελλάδας. Θυμάμαι τα παλιά χρόνια κατέβαινα κάθε μέρα και έβλεπα πάρα πολύ κόσμο. Υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τώρα οι ώρες έχουν περιοριστεί πολύ ενώ τότε ήταν πολύ διαφορετικά. Ο κόσμος κατέβαινε ασταμάτητα εδώ γιατί υπήρχαν τα πάντα. Μπορούσε κάποιος να βρει οτιδήποτε κι αν έψαχνε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την περίοδο που γίνονταν διαρκώς διαρρήξεις και το κέντρο της Αθήνας περνούσε τη μεγαλύτερη υποβάθμισή του. Με είχαν κλέψει πολλές φορές. Αν και κατά τη δεκαετία του ’80, τα πράγματα στο κέντρο ήταν πιο ομαλά απ’ ότι είναι τα τελευταία χρόνια. Είχα ξεχάσει θυμάμαι το μαγαζί δύο φορές ανοιχτό και όταν ήρθα το πρωί και το βρήκα ξεκλείδωτο, διαπίστωσα ότι δεν έλειπε τίποτα. Αναμφίβολα, εκείνη την περίοδο ήταν καλύτερα».

Present  «Τα μαγαζιά που ανοίγουν τώρα, διαφέρουν από το μοτίβο της κλασσικής αγοράς που υπήρχε παλιότερα και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν εκλείψει η κλασσική αγορά, δεν θα έρχονται πια πελάτες στο κέντρο για να αγοράσουν προϊόντα πρώτης ανάγκης. Όταν αυτά δε θα υπάρχουν πια, δε θα χρειάζεται να έρχονται στο διάλειμμά τους και να πιουν παράλληλα έναν καφέ ή να φάνε κάτι. Φοβάμαι ότι εν τέλει, όλα τα καφέ, τυροπιτάδικα, μπαρ και γενικότερα τα διάφορα μαγαζιά γρήγορου φαγητού, πιθανότατα θα δουλεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα και ο κόσμος θα κατεβαίνει μόνο για βόλτα στο κέντρο όταν δεν θα εργάζεται. Όλα αυτά είναι μία μόδα. Υπήρχε μεγάλη κίνηση στο Γκάζι και σταδιακά αραίωσε, στο Ψυρρή συνέβη το ίδιο. Ύστερα από κάποια χρόνια θα γίνει το ίδιο και εδώ. Θα βαρεθεί ο κόσμος, θα το χορτάσει και από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν καταστήματα για να έρχεται να αγοράζει τα κλασσικά είδη που αγόραζε, δεν θα έρχεται πια. Η αγοραστική κίνηση των εμπορικών καταστημάτων όπως δείχνουν τα πράγματα θα πέσει και άλλο και κατ’ επέκταση και των υπόλοιπων καταστημάτων. Το εγκαταλείπει ο κόσμος σιγά-σιγά το κέντρο, εγώ αυτό βλέπω. Ουσιαστικές προσπάθειες για την αναβάθμιση του δεν έχουν γίνει. Είναι δυσοίωνα τα πράγματα. Όσα χρόνια εργάζομαι εδώ, ο πιο χαρακτηριστικός τύπος του κέντρου είναι η Φτερού, ο Αντρέας. Είναι ο μοναδικός που έχει μείνει εδώ τόσα χρόνια».

Info Αιόλου 51, τηλ: 210 3211 878. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο, 08:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 08:00-19:00.

 Στην επόμενη σελίδα ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα με μαλλί για πλέξιμο

Page: 1 2 3

Αλεξία Μπαμπαλίκη

Share
Published by
Αλεξία Μπαμπαλίκη