Ο παστουρμάς του Αραπιάν και οι σούπες του Μελίλωτου

Αραπιάν, μπακάλικο

Master Φάνης Θεοδωρόπουλος

Est. Από το 1935

Best Παστουρμάς, σουτζούκι, αλλαντικά και τυριά.

Η εταιρία μας ιδρύθηκε το 1935 από τον Σαρκίς Αραπιάν. Ήταν συνέταιρος με τον πατέρα μου. Ήρθε από την Πόλη έστησε ένα μικρό εργαστήρι στην παλιά Κοκκινιά και άνοιξε το μικρό κατάστημα στην Ευριπίδου, από όπου και ξεκίνησε να προμηθεύει τους Αθηναίους και την επαρχία με παστουρμά και σουτζούκι. Και ο παππούς μου ήταν από την πόλη. Όταν “‘έφυγε” ο Αραπιάν κράτησε ο πατέρας μου το μαγαζί, με την ίδια ονομασία και τώρα το συνεχίζω εγώ. Είμαι η τρίτη γενιά, ανέλαβα το 2002 αλλά παρ’ όλα αυτά είμαι εδώ από μικρό παιδί και την ξέρω πάρα πολύ καλά την γειτονιά. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι όταν δεν είχα σχολείο ερχόμουν εδώ.

Τα παλιά χρόνια στο κέντρο ήταν διαφορετικά. Είχε περισσότερο κόσμο, πιο ωραία διάθεση, μια αλλιώτικη ατμόσφαιρα. Τότε υπήρχε μόνο το κέντρο. Μόνο στο κέντρο υπήρχαν μαγαζιά, ο κόσμος ερχόταν αποκλειστικά εδώ για να κάνει τα ψώνια του. Ειδικά τις γιορτινές μέρες, που ήταν και όλα στολισμένα, η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική.

Είμαι εδώ και 10 χρόνια στην επιχείρηση. Κατά κύριο λόγο φέρνουμε ελληνικά προϊόντα αλλά έχουμε και κάποια εισαγόμενα. Ειδικευόμαστε στον παστουρμά και το σουτζούκι. Έχουμε όμως και πολύ καλό κασέρι Ξάνθης. Γενικά έχουμε παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά και προσπαθούμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα σε αυτά. Προμηθευόμαστε τα προϊόντα μας από την Δράμα, από ένα εργαστήριο στην Προσουτσάνη. Ο παστουρμάς μας είναι δύο ειδών. Ο παστουρμάς από μπούτι, που είναι άπαχο και η μπριζόλα, που έχει λίγο λίπος.

Μετά τις γιορτές θα ανοίξουμε και ένα δεύτερο κατάστημα εδώ λίγο πιο κάτω και θα φέρουμε κι άλλα πράγματα. Όσον αφορά την εμπορική κίνηση, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι το ποιοτικό μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά αξίζει. Είναι λίγο πιο επιλεκτικός σε αυτά που θα πάρει πλέον. Λίγα και καλά. Ψάχνεται λίγο παραπάνω. Έχει κάνει στροφή στο ελληνικό προϊόν. Η κρίση βοήθησε τον Έλληνα να γυρίσει στα ελληνικά προϊόντα. Και εμείς εδώ και καιρό έχουμε ντόπια προϊόντα, από μικρούς παραγωγούς από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Το κέντρο έκανε μια καμπή για ένα διάστημα. Τότε μετά τους Ολυμπιακούς, υποβαθμίστηκε αρκετά, για την ακρίβεια το υποβάθμισαν, αλλά τώρα αναγεννιέται. Όλοι το βλέπουμε διαφορετικά πια. Ξεκινάμε από την αρχή και προσπαθούμε να το βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο

Info Ευριπίδου 41, τηλ. 210-32.17.238. Λειτουργεί από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5μιση το απόγευμα καθημερινά και το Σάββατο εκτός Κυριακής.

Μελίλωτος, εστιατόριο

Master Δέσποινα και Κώστας

Est.  Από το 2008 στην Ξενοφώντος και από το 2011 στην Καλαμιώτου.

Best  Μαγειρευτά που εναλλάσσονται καθημερινά, σαλάτες και της ώρας με ένα ελαφρύ γκουρμέ touch και πάντα εξαιρετικά καλομαγειρεμένα. Υψηλή ποιότητα στις πρώτες ύλες που είναι κυρίως εποχιακές. Highlight οι σούπες (βελουτέ, κοτόσουπες, κρεατόσουπες, ψαρόσουπες), τα μπιφτέκια κοτόπουλο, η σαλάτα με βοτανοτύρι, παντζάρι, καρύδια, σπανάκι, παντζαρόφυλλα και κρέμα βαλσάμικου και τα σκιουφικτά Κρητικά ζυμαρικά με μπουκιές κοτόπουλου και φρέσκα μανιτάρια.

Δεν επιλέξαμε να ανοίξουμε μαγαζί στο κέντρο. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι αυτό μας επέλεξε. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό μαγαζί 40 τ.μ. στην Ξενοφώντος στο Σύνταγμα με ένα τραπέζι και δύο μηχανάκια γιατί στόχος μας ήταν τότε να κάνουμε μόνο delivery. Θέλαμε δηλαδή να προωθήσουμε φαγητό εστιατορίου καλομαγειρεμένο σε γραφεία. Στην Ελλάδα το delivery έχει συνδυαστεί με γρήγορο και πρόχειρο φαγητό και αυτό μας ενοχλούσε πολύ.

Με εκείνο το μικρό μαγαζί ξεκινήσαμε αλλά αργότερα θέλαμε να κάνουμε ένα εστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα. Να δουν και οι πελάτες μας ποιοι είμαστε. Το ζητούσαν και οι ίδιοι. Θυμάμαι μια περίπτωση που μας είχαν πάρει από ένα ξενοδοχείο και ήθελαν μια κράτηση για 20-30 άτομα και στο παλιό μαγαζί είχαμε μόνο ένα τραπέζι για να καθόμαστε και εκείνοι νόμιζαν ότι είχαμε μόνο ένα τραπέζι γιατί όλα τα άλλα ήταν πιασμένα. Τους λέγαμε δεν έχουμε τραπέζια και μας ρωτούσαν “ωραία ποια είναι η πρώτη ημερομηνία που θα έχετε τραπέζι” και εμείς τους λέγαμε “δεν καταλάβατε, δεν υπάρχει το έπιπλο τραπέζι στο κατάστημα”. Και κάπως έτσι πήραμε την τελική απόφαση να μετακομίσουμε και να ανοίξουμε ένα εστιατόριο κανονικό που παράλληλα όμως θα κάνει και delivery.

Όταν μεταφερθήκαμε στην Καλαμιώτου άλλαξε όλη η ψυχολογία μας. Κατ’ αρχάς είδαμε φως. Το παλιό μαγαζί ήταν στο βάθος μιας στοάς και δεν μας έβλεπε καν ο ήλιος. Εδώ είναι ο πεζόδρομος, βλέπουμε κόσμο, βλέπουμε ήλιο, κίνηση, καμία σχέση.

Συγκριτικά με πριν μια δεκαετία το κέντρο μου αρέσει πιο πολύ. Παλιά υπήρχε και μια νοοτροπία να είναι όλα ίδια. Να είναι όλα μαζικά χωρίς χαρακτήρα με μόνο σκοπό το κέρδος. Τώρα είναι πιο ωραία τα πράγματα, υπάρχει μια ταυτότητα από τα μαγαζιά, από τους επιχειρηματίες, από το προσωπικό, από τους χώρους γενικότερα. Βλέπεις πιο έμπρακτη, πιο μεγάλη προσπάθεια και γνώση να γίνει κάτι καλό και με την δική του ταυτότητα.

Όταν ανοίξαμε το μαγαζί θυμάμαι να έχουμε φάει απίστευτα βρισίδια γιατί πολλές φορές τελειώνουν τα φαγητά νωρίς και έρχεται μετά κάποιος πελάτης και μας ζητάει ένα συγκεκριμένο πιάτο που έχει τελειώσει. Βέβαια πλέον μας έχουν μάθει και ξέρουν ότι εφόσον τελειώσει κάτι, θα έρθει την επόμενη μέρα και θα φάει κάτι φρέσκο. Τώρα βέβαια όσοι μας έχουν μάθει αν δεν βρουν αυτό που θέλουν θα δοκιμάσουν κάτι καινούριο από το μενού.  Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά ότι είχαμε έναν πελάτη ο οποίος μας έπαιρνε τηλέφωνο και μας ρώταγε: ‘Έχεις το τάδε πιάτο;” και του λέγαμε εμείς όχι και εκείνος μας απάνταγε  “ε κλείστο το γαμημένο” και μου το έκλεινε στα μούτρα.

Κάτι που επίσης θυμάμαι πολύ έντονα όσα χρόνια είμαι εδώ, είναι ένας κύριος που έχει ένα μαγαζί εδώ κοντά και είχε έρθει ένα μεσημέρι -δεν είχε πολύ κόσμο- και άρχισε να μου λέει ότι του αρέσει πολύ το φαγητό γιατί τρώει χωρίς να έχει καούρες και κοιμάται ελαφριά το βράδυ. Είναι πολύ όμορφο να έρχεσαι σε επαφή με τους πελάτες σου και να ακούς καλά σχόλια.

Στο κέντρο μας γοητεύει πολύ η διαρκής κίνηση του κόσμου, το γεγονός ότι βλέπεις κόσμο πρωί-βράδυ. Είναι κάτι μοναδικό. Το πρωί θα δεις την κυρία Μαρία που θα πάρει το ύφασμα ή το πόμολο και θα συναντήσει τον νυχτόβιο που εκείνη την ώρα γυρίζει σπίτι και έχει φάει ένα μπέργκερ ή μια σούπα εδώ στη γειτονιά. Όλο αυτό είναι η γοητεία του κέντρου της Αθήνας μαζί με τη νεολαία και τις νέες προσπάθειες που γίνονται με σκοπό να το ομορφύνουν και να το αναπτύξουν ακόμα περισσότερο. Όπως εσείς για παράδειγμα με αυτό που κάνετε, όλο το team, που μπήκατε σε ένα παλιό κτήριο και του δώσατε νέα ζωή.

Info Καλαμιώτου 19, τηλ.210-32.22.458. Λειτουργεί καθημερινά από τις 12-1 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα λειτουργεί έως τις 6 το απόγευμα και Τρίτη έως Σάββατο κλείνει 1 η ώρα το βράδυ και Κυριακές λειτουργεί 2 το μεσημέρι με 10 το βράδυ.

Αλεξία Μπαμπαλίκη

Share
Published by
Αλεξία Μπαμπαλίκη