07_Στέγη-Γραμμάτων-και-Τεχνών-Ι.Ω.-Ορέστης-Σεφέρογλου-2

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το «Open House» θα κρατήσει συντροφιά στους Αθηναίους για ένα διήμερο αρχιτεκτονικού και όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Σε μια εποχή «χαράς του φωτογράφου» στην οποία ο κόσμος έχει ανάγκη να έρθει κοντά με τον πολιτισμό του, επανεκτιμώντας τα κτίρια και την πόλη του, μια τέτοια ιδέα δεν περνάει απαρατήρητη.

Στις 16 και 17 Μαΐου η Αθήνα γίνεται μουσείο με εκθέματα αρχιτεκτονικά της στολίδια, τα οποία βρίσκονται δίπλα σου και συχνά απλά προσπερνάς. Το Σαββατοκύριακο εκείνο, 70 δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ανοίγουν εντελώς δωρεάν τις πύλες τους και εσύ έχεις μόνο να τηρήσεις τη σειρά προτεραιότητας και να επιλέξεις ποια από αυτά θέλεις να επισκεφτείς. Φέτος το ΟΗΑ επεκτείνεται εκτός του Δήμου Αθηναίων προσφέροντας μια συνολικότερη εικόνα αρχιτεκτονικής παρατήρησης και αναβίωσης κτηρίων όπως ένα «χρωματιστό Ξενοδοχείο στην Κηφισιά» ως το «Μουσείο Βορρέ» στην Παιανία.

Ο θεσμός « Οpen House» είναι πολύ απλός αλλά ισχυρός, μια ιδέα ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος της εκάστοτε πόλης που πραγματοποιείται. Η αρχή έγινε στο Λονδίνο το 1992 και μέχρι τώρα η διάδοσή του εκτίνεται σε περισσότερες από 30 πόλεις στον κόσμο. Στην υλοποίηση της ιδέας «Open House Worldwide» στην Ελλάδα, βοήθησε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οpen House Greece», την οποία απαρτίζουν 5 αρχιτέκτονες – κύρια μέλη της οργανωτικής επιτροπής: η Ρενάτα Δούμα, η Τατιάνα Αναγνωστάρα, η Τόνια Μαυρουδή, η Γιώτα Μουρατίδου και η Κατερίνα Δουδούμη.

Με κύριο μέλημα τους να καταλάβει ο επισκέπτης «την αξία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού» αλλά και το «πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής όταν ο χώρος είναι καλά σχεδιασμένος» κατάφεραν να προσελκύσουν 300 εθελοντές και 15.000 επισκέψεις στην περσινή γιορτή αρχιτεκτονικής, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η προσέλευση και στα τρία O.H στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  «Όσο έχουμε εθελοντές θα συνεχίζουμε» αναφέρει η ομάδα, παρά τις τυχόν δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει με χορηγίες και δωρεές. Το πιο σημαντικό για τα μέλη της διοργάνωσης είναι ότι στην πλειοψηφία του το κοινό δεν έχει επαγγελματική σχέση με την αρχιτεκτονική, γεγονός που προσδίδει στο θεσμό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Στις 15 Μαΐου, μια μέρα πριν την έναρξη, η Αθήνα θα γίνει «Ανοιχτό Σπίτι» για σπουδαστές και μαθητές, στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και τις δύο επόμενες μέρες οι επισκέψεις θα αφορούν το ευρύ κοινό, που θα ξεναγηθεί σε ομάδες με τη βοήθεια εθελοντών, σε κτίρια «που ποικίλουν ως προς τη χρήση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το αρχιτεκτονικό στυλ και την εποχή της κατασκευής», αφορούν τον καθένα από μας και ιντριγκάρουν κάθε φαντασία.

Εντός και εκτός των ορίων της πρωτεύουσας , στα «μουσειακά εκθέματα» συμπεριλαμβάνονται ιστορικά κτίρια εξέχουσας αρχιτεκτονικής όπως το «Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής», το «μουσείο της Ακρόπολης», σύγχρονα τοπόσημα της πόλης όπως η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», η «Ολλανδική πρεσβεία», κτήρια που αναβίωσαν μετά από μελέτη αποκατάστασης όπως το «Οne Athens» , το «Placebo Farmacy» στη Γλυφάδα, ένα κουτί που κρύβει «ατελιέ κοσμημάτων» και πολλοί άλλοι θησαυροί που σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε, κάνοντας το δικό σας πρόγραμμα.

Σημείο συνάντησης, (info point) για τους εθελοντές, τους αρχιτέκτονες και τους επισκέπτες του ΟΗΑ 2015 είναι ο χώρος του «Συν Αθηνά» στην πλατεία Βαρβακείου και το περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου από Τετάρτη 13/05 και Παρασκευή 15/05 αντίστοιχα. Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση, και θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τα προϊόντα της, κάνοντας μια δωρεά κι ενισχύοντας έτσι το θεσμό.

Στο Open House Athens 2015 γνωστοί και άγνωστοι , λάτρεις της αρχιτεκτονικής και απλοί παρατηρητές θα περιπλανηθούμε για να ξανά ανακαλύψουμε την πόλη μας χωρίς το άγχος των υποχρεώσεων της καθημερινότητας με διάθεση εξερεύνησης όχι μόνο των προφανών σημείων αλλά και των εσωτερικών χώρων που τα καθιστούν μοναδικά και αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού μας. Αθλητικά και φύγαμε..


Το αναλυτικό πρόγραμμα με τα κτίρια και τα ωράρια που ανοίγει το καθένα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα http://www.openhouseathens.gr/

Άλλες δράσεις 

5-17/05: ΠΑΡΑΛΛΗΛEΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN 

Workshop folding & design (16/05, 13:30-17:00)
Διάλεξη Ιστορίας της Τέχνης ( 17/05, 14:00-16:00 )
Για περισσότερες πληροφορίες : www.vakalo.gr

15-24/05: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ SONY “OHA 2015 – ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ”
Διαγωνισμός φωτογραφίας όπου λαμβάνουν μέρος όσες φωτογραφίες δημοσιευτούν στο instagram με #sony_oha2015

15-17/05: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ SMARTPHONE & TABLET
Η City Tales υποστηρίζει το Open House παρέχοντας πληροφορίες για τα κτίρια που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Από τις 15 Μαΐου 2015, κατέβασε την εφαρμογή City Tales από το www.citytales.eu/app ανακάλυψε τα κτίρια και οργάνωσε της επισκέψεις σου.

17/05: ΠΑΡΤΥ ΛΗΞΗΣ
“Ρομάντσο”, Αναξαγόρα 3-5 , 21:00