«Δορκάδα»: Το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Θεσσαλονίκης

 

Πόσο διαχρονικό μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στο κέντρο της πόλης; Πόσες δόσεις μεράκι και πόσες μεζούρες νοστιμιάς μπορεί να κρύβονται στη συνταγή ενός χειροποίητου γιαουρτιού ή μιας κρέμας; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, η φημισμένη «Δορκάδα», το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Θεσσαλονίκης σας έχει την λύση. Οδός Κασσάνδρου 91 και οι δύο Γιάννηδες, ξαδέρφια της οικογένειας Γκαβαλίνη, μας καλωσορίζουν στο κατάστημά τους, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα vintage μαγαζιά της πρωτεύουσας. Χρώματα, γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής, πιο αγνής και σίγουρα πιο ανθρώπινης. Τα πράγματα μέσα στο μαγαζί δείχνουν να μην έχουν αλλάξει στο ελάχιστο. Η αίσθηση πως βρίσκεσαι αρκετές δεκαετίες πίσω δημιουργείται στο μυαλό σου από την πρώτη στιγμή, γεγονός που μας επιβεβαιώνουν και οι ιδιοκτήτες. «Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του μαγαζιού είναι αυτός που το κρατά ψηλά στην εκτίμηση και την προτίμηση του κόσμου. Δεν έχουμε κάνει καμία σπουδαία επέμβαση στο στυλ και την διαρρύθμιση γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: γιατί πιστεύουμε πως η δουλειά μας θα χάσει την ταυτότητά της» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ένας εκ των δύο Γιάννηδων.

Η «Δορκάδα», ένα από τα πλέον ιστορικά επιχειρηματικά brand names της συμπρωτεύουσας, έχει τις ρίζες του στο 1957, όταν το πρώτο μαγαζί άνοιξε στο Τσινάρι (1961-σήμερα: οδός Κασσάνδρου) ο Ταξιάρχης Τομαράς, θείος των σημερινών ιδιοκτητών. Με καταγωγή από την Καλοσκοπή Φωκίδας και με περίσσια όρεξη για δουλειά και δημιουργία, ο Τομαράς κάνει την πρώτη του επιχειρηματική κίνηση στην πόλη και η «Δορκάδα» ξεκινά την ιστορική της πορεία. Γιατί όμως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο όνομα για να χαρακτηρίσει την επωνυμία της επιχείρησης; «Δεν ήταν κάτι σκόπιμο. Κανένας από την οικογένειά μας δεν έχει ρίζες από το ομώνυμο χωριό. Όμως, επειδή σαν περιοχή φημίζεται για το παραδοσιακό γιαούρτι και δεδομένου ότι το προϊόν αυτό ταυτιζόταν και με το δικό μας, επιλέχθηκε το όνομα Δορκάδα. Ακριβώς για να παραπέμπει στο πρόβειο γιαούρτι, που παράγουμε» εξηγεί ο δεύτερος από τους Γιάννηδες.

Γιάννης Γκαλαβίνης και Γιάννης Γκαλαβίνης, ξαδέρφια και συνεχιστές του ιστορικού γαλακτοπωλείου.

Το βασικό προϊόν του καταστήματος, για το οποίο έχει άλλωστε αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του, είναι το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού παραμένουν επίσης η κρέμα, το παγωτό αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, το ρυζόγαλο αλλά και τα χειροποίητα σιροπιαστά γλυκά. «Η ποικιλία του μαγαζιού ήταν περιορισμένη, όταν αναλάβαμε τη διεύθυνση το 2012, περίπου στο 1/3 σε σχέση με σήμερα. Όμως με σταθερά βήματα, αν και λιγάκι διστακτικά στην αρχή, αυξήσαμε τα είδη των προϊόντων και είδαμε τον κόσμο να τα προτιμά.» μας αποκαλύπτουν τα δύο ξαδέρφια και προσθέτουν: «Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ότι, ενώ παλαιότερα οι πελάτες έρχονταν κυρίως για το γιαούρτι και δευτερευόντως για τα υπόλοιπα γλυκά που προσφέρουμε, αυτό δείχνει να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια».

Η πορτοκαλόπιτα, το cheese cake με φράουλα ή βύσσινο, τα κοκ, τα τρίγωνα Πανοράματος, το ρεβανί και η σοκολατόπιτα είναι μερικά μονάχα από τα γλυκίσματα, που κοσμούν την βιτρίνα της Δορκάδας και προσελκύουν τα βλέμματα και την όρεξη των περαστικών. Πώς αποφάσισαν όμως δύο νέοι άντρες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης; «Αρχικά, ήταν κάτι που το ζούσαμε από μικροί και μας ενθουσίαζε. Εδώ μέσα μεγαλώσαμε. Και ακόμη κι αν επιλέξαμε αρχικά τελείως διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους, καταλήξαμε στην οικογενειακή επιχείρηση, που τόσο αγαπούσαμε.» συμφωνούν και οι δυο. «Το μαγαζί αυτό έχει τόσο μεγάλη σταθερή πελατεία από το παρελθόν, που αρκεί για να το κρατά ζωντανό. Όμως χαιρόμαστε που βλέπουμε νέους ανθρώπους, παρακινημένους από τους γονείς τους, να μας επισκέπτονται και να μας προτιμούν. Προχθές, για παράδειγμα, ήρθε μια κυρία με την κόρη της για να αγοράσουν γιαούρτι και, όταν μπήκε μέσα η γυναίκα, έβαλε τα κλάματα. Όταν αργότερα της ζητήσαμε να μας πει τον λόγο, μας εξήγησε πως θυμήθηκε τον εαυτό της να μπαίνει στο μαγαζί πριν από χρόνια μαζί με τον πατέρα της, για να της αγοράσει παγωτό. Αυτές και μόνο οι ιστορίες αρκούν για να σε γεμίζουν υπερηφάνεια και ικανοποίηση για αυτό που κάνεις».

Δορκάδα, Κασσάνδρου 91, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310234675
Γιάννης Καρακασίδης

Share
Published by
Γιάννης Καρακασίδης