Categories: ΝΥΧΤΕΣ

Δύο ομάδες από δύο διαφορετικές χώρες ενώνονται από το πάθος τους για την ίδια μουσική

Την Πέμπτη 30 Απριλίου η Revolt! προσκαλεί την λονδρέζικη Toi.Toi.Musik στο gig space του six d.o.g.s για κάτι περισσότερο από ένα πάρτι. Δύο ομάδες από δύο διαφορετικές χώρες ενώνονται από το πάθος τους για την ίδια μουσική.

Η Toi.Toi.Musik δεν είναι απλώς ένα πάρτι ή μία δισκογραφική εταιρεία· Η Toi.Toi είναι μία ιδεολογία που αντιπροσωπεύει έναν πλήρες μουσικό πολιτισμό και το ήθος του. Τη στιγμή που ηλεκτρονική μουσική σκηνή κινείται προς την εμπορευματοποίηση και τη μίμηση, η Toi.Toi πολεμά για το γνήσιο. Για πέντε χρόνια έχει επιμεληθεί μερικά από τα πιο underground house και techno event του Λονδίνου, προωθώντας καλλιτέχνες όπως οι Jay Haze, Daze Maxim, Audio Werner, Nicolas Lutz, Delano Smith και Claus Voigtmann.

Από την άλλη το angency και  label Revolt! είναι γνωστή για την θεμελιώδη συνεισφορά της στην αθηναϊκή ηλεκτρονική την οποία και στηρίζει από το 2011. H Revolt! Με ποιότητα, ήθος και συνέπεια, εκπροσωπεί και στηρίζει ένα διεθνές roster από DJs, παραγωγούς και live acts, όπως οι Adil Hiani, Alex Celler, Anestie Gomez, K.atou, Kreon, Mr. Roussos, RADIQ, VID aka Egal 3, SYLPHE.

Οι δύο promoters Fares Benouhiba και Isis Salvaterra, λίγο πριν το μεγάλο πάρτι στο στέκι της Αβραμιώτου, κάνουν μια μεγάλη συζήτηση για το ήθος πίσω από τις δράσεις των ομάδων τους.

Η Toi.Toi. Musik στο μικροσκόπιο. Ο Fares συνομιλεί με την Isis Salvaterra.

 Πώς προέκυψε Toi.Toi.Musik; Νιώσατε την ανάγκη να προσφέρετε κάτιδιαφορετκό; η Isis: Καθόλου. Συνέβη πολύ φυσικά. Είχα φίλους καλλιτέχνες που μου ζήτησαν να κάνω τα bookings τους και έτσι γεννήθηκε το agency. Όσον αφορά το label, η ιδέα προήλθε από τον Mr. G όταν ήρθε για πρώτη φορά και έπαιξε για εμάς. Ήταν τόσο εμπνευσμένος από την όλη εμπειρία της Τoi.Τoi και μας είπε ότι πρέπει να ανοίξουμε ένα label με την υποστήριξή του, γι’ αυτό έκανε και το πρώτο release. Και στις δύο περιπτώσεις, με το agency και το label, ήταν πολύ προσωπικές καταστάσεις, μας αρέσει η στενή επαφή με τα πράγματα και ότι γεννιέται μέσα από την εμπειρία. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό απλά να προχωράς και να αφήνεις τα πράγματα να συμβούν χωρίς πίεση, απλά μπαίνουν στη θέση τους και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχθούν. Κάνω πάντα μία αναλογία σε σχέση με τους καλλιτέχνες. Δεν στοχεύεις στο να έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό με gigs κάθε μήνα – τα gigs κάθε μήνα έρχονται επειδή εργάζεσαι φυσικά, όπως ο καλλιτέχνης ακολουθεί την καρδιά του, ο booker καταλήγει να ακολουθεί αυτή τη ροή· αν η ιδέα του αριθμού των gigs έρχεται πρώτη και χρησιμοποιείται ως στόχος, τότε η τέχνη και το να ζεις τη μουσική δεν είναι προτεραιότητα – ο αριθμός των συναυλιών είναι. Αν κάποιος αφιερώνει όλη την αγάπη και το πάθος κάνοντας το καλύτερο στην τέχνη του, τότε αναπόφευκτα θα κερδίσει από αυτό τελικά, είναι ένα γεγονός, αλλά πρέπει αφεθεί ελεύθερος πρώτα.

Τι κατά τη γνώμη σου εκπροσωπεί η ηλεκτρονική μουσική, που τροφοδοτεί το πάθος για αυτήν. Πες μας κι άλλα πράγματα για την φιλοσοφία πίσω από την Toi.Toi. Αυτό που είναι ως επί το πλείστον συναρπαστικό και μοναδικό στην ηλεκτρονική μουσική είναι πως αποτελεί την πιο διαδραστική μορφή της μουσικής που διατίθεται σήμερα. Αν πας σε μία συναυλία για να δεις μία μπάντα είσαι απλά ένας δέκτης. Αν αντιθέτως είσαι στο dancefloor, παίρνεις έναν άμεσο ρόλο στο πώς θα διαμορφωθεί το σετ και είναι πολύ σημαντικό ο DJ να το εκλάβει αυτό. Γι’ αυτό είναι ένα συνεχές δούναι και λαβείν. Ο κόσμος πάντα θα πλάσει τη βραδιά και το σετ, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει μεγάλη τη διαφορά. Ο καθένας συμμετέχει.

Όπως ξέρουμε το line up το πιο σημαντικό πράγμα, έτσι ώστε να καταφέρεις να  στήσεις ένα σωστό πάρτι. Πώς εμπνέεσαι για να φτιάξεις ένα line up κα να συνδυάσεις residents και guests; Τι κάνει ένα πάρτι επιτυχημένο κατά τη γνώμη σου;  Κατά κύριο λόγο πράγματι πρέπει να γίνεται με έμπνευση, όμως το στήσιμο των line ups είναι περισσότερο σύνθετο απ’ ότι φαίνεται. Η πρόκλησή μου ως promoter είναι να δημιουργήσω ένα ταξίδι, να πάρω τη νύχτα σαν βιβλίο, κάθε κεφάλαιο του οποίου πρέπει να ακολουθεί το προηγούμενο και βγάζει νόημα. Η πρόκληση του κάθε καλλιτέχνη είναι να διατηρήσει μία συνεχή ροή (γι’ αυτό πρέπει να μιξάρει δίσκους – η μουσική ποτέ δεν ακολουθείται από σιωπή), η δική μου είναι να δημιουργήσω μία ολόκληρη νύχτα χωρίς προβλήματα, ακολουθώντας ένα σύνολο κανόνων όπως για παράδειγμα: το στυλ του καλλιτέχνη και η καταλληλότητά του για το lineup, οι ιεραρχίες (που χτίζονται γύρω από την εργασία του καλλιτέχνη, την εμπειρία του και όχι της δημοσιότητάς του) κτλ. Κάθε καλλιτέχνης που τοποθετείται στο lineup  πρέπει να έχει επίγνωση αυτής της διαδρομής και να συμπεριφέρεται ανάλογα, γι’ αυτό είναι αναγκαία η εμπειρία για να το κάνει αυτό.

Άλλες πτυχές που λαμβάνονται υπόψη που μπορεί οι άνθρωποι να παραβλέψουν έχουν να κάνουν με την ένταση, τις συχνότητες … το σώμα σας θα σοκαριστεί αν μπείτε σε ένα δωμάτιο όπου παίζεται πολύ σκληρή μουσική πολύ νωρίς τη νύχτα και αυτό γιατί το μυαλό και το σώμα μας δέχονται ορισμένες συχνότητες πιο εύκολα, και έχουμε τη δυνατότητα να τις λαμβάνουμε μία προς μία σε πιο σύνθετες δομές· είναι η αίσθηση της άνεσης που τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται από το συνειδητό μέρος του μυαλού, αλλά από το υποσυνείδητο. Αν έχεις ένα τέλεια ρυθμισμένο ηχοσύστημα, αυτό το δωμάτιο θα δημιουργήσει άνεση όταν εισέλθεις σε αυτό και ακόμη και αν δεν είσαι ικανός να το καταλάβεις, η «αίσθηση της άνεσης» είναι υπαρκτή και το υποσυνείδητό σου τη λαμβάνει.

Εκείνοι που λαμβάνουν αυτό το ταξίδι από την αρχή μέχρι το τέλος, εκείνοι που «διαβάζουν κάθε κεφάλαιο και τελειώνουν το βιβλίο» παίρνουν μαζί τους μία «μουσική εμπειρία». Για μένα αυτό είναι που καθορίζει μία επιτυχημένη εκδήλωση, όταν αισθάνεσαι πως το dancefloor συμμετέχει στο ταξίδι από νωρίς, εντελώς ευθυγραμμισμένο με τη μουσική και τους καλλιτέχνες. Το να βλέπεις στα πρόσωπά τους στο τέλος την ευχαρίστηση, αυτό είναι που ορίζει ένα επιτυχημένο πάρτι.

Τι θέλεις να πετύχεις στο μέλλον; Κάποια στιγμή μου έκαναν αυτή την ερώτηση και η απάντησή μου ήταν: είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε, μοιραζόμαστε αυτήν την καταπληκτική μουσική με άλλους, μαθαίνουμε όσο προχωράμε, συναντάμε καινούργιους ανθρώπους από διαφορετικές μουσικές σκηνές και μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα και το ίδιο πάθος. Εμείς απλά θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και είμαστε παθιασμένοι με αυτό. Όπως είπα και στην αρχή, είναι σημαντικό τα πράγματα να συμβαίνουν φυσικά, οπότε μόνο αν συνεχίσουμε τη διαδρομή θα μάθουμε τι θα συμβεί στα επόμενα χρόνια, ο χρόνος θα δείξει· αλλά αν πάρετε την πρώτη μας συνέντευξη από το 2010 και τη διαβάσετε σήμερα, είναι αλήθεια σήμερα όπως ήταν τότε και μας αρέσει να διατηρούμε αυτόν τον τρόπο, τη φιλοσοφία μας, την ακεραιότητα, την συγκέντρωση και την ποιότητα στην οποία πιστεύουμε.

Πώς νιώθεις για την συνεργασία σας μαζί μας στο επερχόμενο event στο Six d.o.g.s.; Ποια η άποψή σου για την αθηναϊκή σκηνή; Βρέθηκα στο Six Dogs για πρώτη φορά, όταν ο Zip έπαιξε για τη Revolt! και ήμουν πολύ εντυπωσιασμένη κυρίως με τη φιλοσοφία των ατόμων που βρίσκονται από πίσω, του υψηλού επιπέδου των resident DJ’s και το γεγονός πως φιλοξενήθηκε σε ένα club που πληροί τα υψηλά στάνταρντ που και εμείς αποζητούμε. Με πολλή υπερηφάνεια και ενθουσιασμό δεχτήκαμε αυτή τη συνεργασία καθώς για εμάς πέρα από τον επαγγελματισμό πρέπει να υπάρχει και μία ανθρώπινη επαφή, με πάθος, λεπτομέρειες και αυτός ο συνδυασμός τα προσφέρει όλα. Για μένα το Six D.o.g.s. είναι για την Ελλάδα, ότι είναι το Fabric για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Robert Johnson για την Φρανκφούρτη, δηλαδή ό,τι καλύτερο μπορείς να έχεις.


Η Isis «ανακρίνει» τον Fares Benouhiba 

Πώς ξεκίνησε η Revolt; Ήταν πάντα διοργάνωση events και agency και γιατί Revolt; Οι ρίζες της Revolt! γεννήθηκαν στην Κρήτη από τον Ρούσσο Σηφάκη (Mr. Roussos) κάποια στιγμή μέσα στο 2011. Τότε η Revolt! ήταν ένα εβδομαδιαίο residency σε ένα μικρό χώρο, όπου ο ίδιος έπαιζε και προωθούσε μία διαφορετική μουσική προσέγγιση στο τοπικό κοινό. Αυτό ήταν που τον οδήγησε στο να ονομάσει το concept της βραδιάς Revolt!, καθώς ήταν μία «επανάσταση» ενάντια στα μουσικά πρότυπα που προβάλλονταν σε αυτήν την πόλη μέχρι τότε. Ένα χρόνο αργότερα, όταν μετακόμισα στην Αθήνα και άρχισα να εξερευνώ τη σκηνή, σκεφτόμουν να υλοποιήσω μία νέα ιδέα που θα ταίριαζε στο μουσικό γούστο και τη φιλοσοφία μου, και εκείνη την περίοδο γνώρισα τον Ρούσσο κατά τη διάρκεια ενός gig του στην Αθήνα. Αυτή η συνάντηση ήταν που θ’ άλλαζε τα πάντα. Ανταλλάξαμε ιδέες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα αναλάβω τη Revolt!, καθώς μου άρεσε το όνομα και μοιραζόμασταν την ίδια φιλοσοφία. Μετά από μερικά events οι συνεργάτες μου, Ναυσικά και Κοσμάς, μπήκαν στην ομάδα, και έτσι γεννήθηκε το agency με τη σημερινή του μορφή.

Τώρα κάνετε τα περισσότερα πάρτι σας στο Six D.o.g.s. αλλά και σε άλλες τοποθεσίες. Μπορείς να μας πεις περισσότερα για αυτό; To Six D.o.g.s είναι ένα από τα καλύτερα club στην Ελλάδα! Η ομάδα πίσω από αυτό έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά, κάνοντάς το αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Με την επαγγελματική προσέγγιση από όλους όσους εργάζονται δεν υπάρχει καμία έκπληξη γιατί έχουμε αποφασίσει να διοργανώνουμε τα event μας εκεί. Πρόκειται για μία αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το Six dogs υπηρετεί την underground μουσική σκηνή εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Οι resident djs της Revolt! είναι και residents του dogs. Εμείς προτιμούμε να κάνουμε λιγότερα events και να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα αντί της ποσότητας. Ωστόσο, κάνουμε κατά καιρούς κάποια off location parties, όπως τον περασμένο χειμώνα με καλεσμένους τους Lowris και Cristi Cons και το επόμενό μας αυτό το καλοκαίρι σε συνεργασία με την νεοϋορκέζικη Resolute με τον Raresh και άλλους καλλιτέχνες.

Ο Mr. Roussos και η K.atou είναι δύο από τους πιο έμπειρους Djs στην Ελλάδα στο δικό σας είδος μουσικής. Πώς γνωριστήκατε και πως τελικά τους κάνατε residents; Ήδη γνώριζα την K.atou ως καλλιτέχνη πριν τη συναντήσω προσωπικά. Την είχα ακούσει πολλές φορές όταν μετακόμισα στην Αθήνα. Όπως ανέφερα και πριν, ήταν εκείνο το βράδυ όπου Ρούσσος έπαιζε στην Αθήνα με την K.atou στο Astron bar και πήγα για για τσεκάρω αυτό το gig που ήταν κάτι περισσότερο από ένα μαγικό συνδυασμό μεταξύ των αυτών των δύο, με την προσέγγισή τους για τη μουσική, το γούστο τους, τις δεξιότητες και τη συλλογή τους με δίσκους. Είχαμε μία πολύ καλή σχέση και αυτό με οδήγησε να τους ζητήσω να συνεργαστούμε. Για μένα είναι κάτι περισσότερο από resident καλλιτέχνες, είναι μέρος της φιλοσοφίας μας. Είμαστε μία ομάδα, δουλεύουμε μαζί και είμαστε σαν οικογένεια!

Θαυμάζω πραγματικά κάποιον που δεν είναι Έλληνας και παρόλα αυτά πραγματικά κινεί την τοπική σκηνή με τόσο πάθος, ποιότητα, αφοσίωση και επαγγελματισμό. Πως είναι να είσαι σε αυτή τη θέση; Είναι ανοιχτοί οι Έλληνες σε αυτό ή βλέπεις ότι νιώθουν να «απειλούνται» (με την καλή έννοια όμως); Συνάντησα ένα πολύ καλό έδαφος και δημιούργησα ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους που ποτέ δε φανταζόμουν πως θα συναντήσω. Η αγάπη και οι φιλίες που ξεπερνούν το dancefloor, αυτό το γόνιμο έδαφος για δημιουργικότητα έγινε η βάση μου. Η Αθήνα είναι μία πολύ φιλόξενη πόλη από κάθε άποψη. Η δημιουργία φρέσκων ιδεών και η ασταμάτητη ενέργεια γύρω από τη μουσική ήταν ο στόχος μου ανέκαθεν. Γύρω από τη μουσική είμαστε όλοι ενωμένοι, δεν υπάρχουν εθνικότητες. Θα μπορούσα να είχα κάνει αυτό που κάνω σε κάποια άλλη χώρα, αλλά εγώ αισθάνομαι μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Νιώθω ευλογημένος που ζω εδώ, που περιβάλλομαι από όλους αυτούς τους απίστευτους ανθρώπους και που κάνω τη δουλειά μου σ’ αυτήν την πόλη.

Έχετε και label τώρα: Μπορείς να μας πεις για την φιλοσοφία πίσω από αυτό; Τι καλλιτέχνες έχεις κλπ; Αφού καθιερωθήκαμε μέσα από τα events μας και το agency, αισθανθήκαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε το label με την ίδια φιλοσοφία, τόσο για να προωθήσουμε τη μουσική από τους δικούς μας καλλιτέχνες αλλά και από καλλιτέχνες που μας αρέσουν. Η δισκογραφική γεννήθηκε με μία μοναδική πρώτη κυκλοφορία από τρεις γνωστούς καλλιτέχνες με ψευδώνυμα αποκλειστικά για τη Revolt! και τρία εντελώς διαφορετικά κομμάτια σε έναν δίσκο 12”. Το επόμενο release βγαίνει σε περίπου δύο μήνες από τώρα, πάλι με 3 διαφορετικά κομμάτια από 3 καλλιτέχνες, η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι θα αναφέρεται το καλλιτεχνικό τους όνομά και όχι ψευδώνυμα.


Revolt! Meets Toi Toi Musik: Daniel Bell + Ion Ludwig (Live) w/ K.atou+ Mṛ Roussos

Πέμπτη 30 Απριλίου, μετά τα μεσάνυχτα στο Six D.o.g.s

Είσοδος 12 ευρώ (προπώληση 8 ευρώ)

POPAGANDA