popaganda_5_xronia_neo_mouseio

Το Μουσείο της Ακρόπολης συμπληρώνει την Παρασκευή 20 Ιουνίου τα 5 χρόνια λειτουργίας του και το  γιορτάζει δεόντως και πολυπλεύρως. Αύριο λοιπόν το Μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, όπως και το εστιατόριο. Η είσοδος θα είναι μειωμένη για όλους, με τα εισιτήρια στα 3 ευρώ και το ίδιο βράδυ, στις 9.30 μ.μ., το προαύλιο του Μουσείου θα μετατραπεί σε συναυλιακή σκηνή υπό τους ήχους του Leon of Athens. Με την συμπλήρωση του πέμπτου έτους λειτουργίας του, το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα. Την ημέρα των γενεθλίων του θα παρουσιαστούν οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό. H Popaganda σας προτείνει να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία σαν ένα εναλλακτικό ολοήμερο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είτε βολτάροντας στην αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων, είτε απολαμβάνοντας ένα χαλαρό ποτό στο πολυβραβευμένο εστιατόριο με θέα τους ιστορικούς λόφους της Ακρόπολης. Με αφορμή τα πέντε χρόνια  επιτυχούς λειτουργίας του Μουσείου, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις χρονολογίες-σταθμούς για το καμάρι του ελληνικού τουρισμού, αλλά κι ένα μικρό trivia για όσα χρειάζεται να ξέρετε για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Acropolis Museum_211L9758_low_Photography Giorgos Vitsaropoulos (1)
WF_X_COLOR_Azurite

10 ιστορικές στιγμές του Μουσείου της Ακρόπολης

  • 1976: Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου της Ακρόπολης διατύπωσε πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Σεπτέμβριο του 1976, οριοθετώντας και τον χώρο στον οποίο τελικά κτίστηκε το νέο Μουσείο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε ως αναγκαιότητα για την Ελλάδα την κατασκευή ενός νέου Μουσείου που θα διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της Ελληνικής τέχνης και όπου θα μεταφέρονταν τα γλυπτά του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες και όσα γλυπτά βρίσκονταν στις αποθήκες του παλαιού Μουσείου.
  • 1976: Αρχίζουν οι μαραθώνιοι των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Αρχικά προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί, το 1976 και το 1979,οι οποίοι όμως δεν τελεσφόρησαν γιατί τα επιλεχθέντα οικόπεδα κρίθηκαν ακατάλληλα.
  • 1989: Η Μελίνα Μερκούρη, που ως Υπουργός Πολιτισμού ταύτισε την πολιτική της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, κίνησε ένα νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ακυρώθηκαν το 1999 μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης οικιστικής περιοχής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη που χρονολογείται από τους προϊστορικούς ως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ανασκαφή έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο Νέο Μουσείο.
  • 2000: Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο διαγωνισμός τελεσφόρησε και απένειμε το πρώτο βραβείο στον Γαλλοελβετό Bernard Tschumi με τον Μιχάλη Φωτιάδη.
  • 2003 :Η ανασκαφή στην περιοχή Μακρυγιάννη δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, όμως αρκετό καιρό μετά τον τελευταίο διαγωνισμό ξεκίνησε η θεμελίωση του κτιρίου όπως το ξέρουμε σήμερα.
  • 2009: Στις 20 Ιουνίου του 2009, πραγματοποιήθηκαν, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, παρουσία του Προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθέτησε κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανό, στη Μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Την επόμενη μέρα το μουσείο άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του στο κοινό.
  • 2010:Τον Νοέμβριο του 2010 σε διαγωνισμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου
  • 2012: Το Μουσείο Ακρόπολης βραβεύθηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012 για το πρόγραμμα αυτό από το International Institute for Conservation (IIC) στην Βιέννη, με το Keck Award 2012. Το βραβείο αφορά στο πρόγραμμα του μουσείου για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυατίδων της νότιας πρότασης του Ερεχθείου, με χρήση τεχνολογίας λέιζερ.
  • 2013: Ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός ιστότοπος TripAdvisor συμπεριέλαβε το Μουσείο Ακρόπολης στη λίστα με τα 25 κορυφαία μουσεία του κόσμου με βάση τις προτιμήσεις των αναγνωστών του. Το Μουσείο κατέλαβε την 4η θέση στη λίστα με τα 25 κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και την 13η θέση με τα 25 κορυφαία μουσεία του κόσμου.

Αξίζει να ξέρετε για το Μουσείο της Ακρόπολης ότι: 

  • 4.000 περίπου αντικείμενα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης σε έναν εκθεσιακό χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το σώμα του Μουσείου καταλαμβάνει περίπου 25.000τμ.
  • 6,5 εκατομμύρια είναι ο αριθμός των επισκεπτών στα 5 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.Στους πρώτους 11 μήνες λειτουργίας του, το Μουσείο δέχτηκε 1.950.539 επισκέπτες, εκ των οποίων το 43% ήταν Έλληνες. Τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας του μουσείου οι επισκέπτες έφτασαν τους 1.161.555.
  • 414.527 φίλους  μετρά ως τώρα η επίσημη σελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης στο Facebook. Από αυτούς οι 316.812 είναι Έλληνες.
  • 13% των επισκεπτών του τελευταίου χρόνου μας έρχονται από τις Η.Π.Α., αμέσως επόμενοι λάτρεις τις κλασικής κουλτούρας φαίνεται πως είναι οι Γάλλοι με 7% και τρίτο έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 4%.
  • Οι 3 +1 μέρες ελεύθερης εισόδου είναι η 25η Μαρτίου, η 18η Μαΐου, 28η Οκτωβρίου  και εικάζουμε ότι στο εξής το Μουσείο θα διευρύνει τα ωράριά του την μέρα της αυγουστιάτικης πανσελήνου (ανοιχτό έως και τις 12 μμ) με την είσοδο ελεύθερη από τις 9 μμ, όπως έγινε πέρυσι.
  • Οι 3 κεντρικές συλλήψεις του Bernard Tschumi στο σχεδιασμό του κτηρίου σχετίζονται με την κίνηση του επισκέπτη, τη διάχυση του φωτός και τον αρχιτεκτονικό προγραμματισμό του κτηρίου. Η διαδρομή του επισκέπτη σχηματίζει ένα τρισδιάστατο βρόγχο, προσφέροντας μια αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία με αφετηρία την αρχαιολογική ανασκαφή ως την αίθουσα του Παρθενώνα και πίσω. Όσο για το φως, το Μουσείο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον φυσικό φωτισμό– εξ’ ου και οι πολλές τζαμαρίες – καθώς παρουσιάζει κυρίως έργα γλυπτικής τα οποία απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φωτισμού από άλλους τύπους μουσείων. Τέλος, το Μουσείο δομείται γύρω από ένα πυρήνα από μπετόν που έχει τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέσα στον πυρήνα τοποθετούνται οι χώροι υποστήριξης ενώ γύρω του αναπτύσσονται οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου.
  • 3 γκουρμέ πιάτα αξίζει κανείς να δοκιμάσει στο εστιατόριο του Μουσείου: Καρπάτσο από φρέσκο ψάρι σε χυμούς εσπεριδοειδών και μοσχολέμονο, καπνιστό φιλέτο με λάδι τρούφας και αποξηραμένα φρούτα και μιλφέιγ μανιταριών με καπνιστό τυρί Μετσόβου και μελιτζάνες. Αν μπορεί να το κάνει στον εξώστη με την πανοραμική θέα της Ακρόπολης, τότε ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Star το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης συγκαταλέγεται στα 5 κορυφαία εστιατόρια μουσείων στον κόσμο.
  • 3 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κανείς στο Μουσείο της Ακρόπολης: καφές, «greek breakfast» στο εστιατόριο και διάβασμα στο αναγνωστήριο του δευτέρου ορόφου με θέα τις Καρυάτιδες και το Αέτωμα του Εκατόμπεδου.
  • 3 βασικές καινοτομίες του Μουσείου: Το διευρυμένο του ωράριο παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό του να το επισκέπτεται τακτικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Eίναι το μοναδικό μουσείο της χώρας που λειτουργεί με σταθερό 12ωρο ωράριο έξι ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τα διεθνή μουσειακά πρότυπα. Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2013 λειτουργεί στο δεύτερο όροφο το εργαστήριο όπου φιλοξενούνται καθημερινές παρουσιάσεις από Συντηρητές και Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου. Tέλος, παρά το γεγονός ότι το Μουσείο μέχρι το 2013 δεν είχε λάβει καμία Κρατική Επιχορήγηση και λειτουργεί βάσει των εσόδων του, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σταθερά χαμηλές. Ο περσινός στόχος ήταν το ποσοστό των επισκεπτών με μηδενικό εισιτήριο να αγγίξει το 44%.
  • 42% του συνόλου των  επισκεπτών για το έτος 2013-2014 πράγματι έκανε χρήση μηδενικού εισιτηρίου. Εκτός από το χρόνο μας, αξίζει και τα σέβη μας το Μουσείο της Ακρόπολης.