Categories: ΠΟΛΗ

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Όλα τα γιορτινά events που δεν πρέπει να χάσεις

Φέτος τα Χριστούγεννα θα χορτάσουμε events. Και μόνο μια ματιά στη λίστα αλλά και στην πόλη, θα σε πείσει. Πέρα από τους γιορτινά φωτισμένους δρόμους και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, η Αθήνα έχει γεμίσει από παγοδρόμια, μουσικές, χριστουγεννιάτικα χωριά και μπαζάρ.

Tο μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Αθήνας

Από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, από τις 10:00 ως τις 22:00, στην Πλατεία Κοτζιά, κάνουμε πατινάζ στον πάγο σε ένα φανταστικό, χριστουγεννιάτικο παγοδρόμιο. Το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Αθήνας, συνολικού εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο μικροί και μεγάλοι επίδοξοι πατινέρ έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν στο απόλυτο γιορτινό σπορ με απόλυτη ασφάλεια, σας περιμένει. 

Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση μέσω της πλατφόρμας pagodromio.christmasinathens.gr

Ολόκληρη η πόλη σε χριστουγεννιάτικο ρυθμό

Το γιορτινό soundtrack έχει αναλάβει ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, Αθήνα 9,84. Οι παραγωγοί του επιλέγουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μουσικές που ακούγονται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, από την πλατεία Συντάγματος και την Ερμού μέχρι το Μοναστηράκι και την πλατεία Κοτζιά. Παράλληλα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου οργανώνει μουσικά pop-up events, συνεισφέροντας στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Έξι χριστουγεννιάτικα «χωριά» στις γειτονιές

Από την Αχαρνών και την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι και το Γουδή, οι γειτονιές της Αθήνας αποκτούν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα «χωριά». Από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του θα βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις τους για να υποδεχθούν τους περαστικούς με κατασκευές, γλυκο-κεράσματα, Christmas hand painting και πολλές ακόμη γιορτινές διαδράσεις. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, animateurs, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί.

Θα βρείτε τα Χριστουγεννιάτικα χωριά στις εξής τοποθεσίες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα: Πλ. Μεσολογγίου – Παγκράτι, Πλ. Αγίας Αικατερίνης – Κάτω Πετράλωνα, Πλ. Αθανασίου Διάκου – Κάτω Πατήσια, Πάγκο Ναθαναήλ Αγίου Ελευθερίου – Αχαρνών, Πλ. Βικτωρίας – Κυψέλη, Πλ. Αγίου Θωμά – Γουδή. 

Unholy Night

Το Δίκτυο Ενδυνάμωσης Σεξεργαζομένων (ΔΕΣ) σας προσκαλεί στο πρώτο του πάρτι, το Unholly Night. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Σεξεργαζομένων (International Day to End Violence Against Sex Workers) στις 17 Δεκεμβρίου, σκεφτήκαμε να μαζευτούμε την επόμενη μέρα συμβολικά, να πιούμε, να χορέψουμε και να έρθουμε πιο κοντά. Στόχος μας να υπενθυμίσουμε πως στη βία που δεχόμαστε, εμεις συγκεντρωνόμαστε κι απαντάμε με δράσεις αλληλεγγύης, δράσεις ενδυνάμωσης, και δράσεις που μας δίνουν την ευκαιρία να συστηθούμε ξανά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ραντεβού 18 Δεκέμβρη στο Romantso. 

Line Up: Dj floba / Το No Chris, visual artist, dj και music producer θα είναι εκεί με ένα experimental dancey mix, ένα σετ beyond genre, time and space / Live action performance από το Underground ποπ είδωλο, τη Fruitgillette / Drag show by Doukissa / Singing by Alexis.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, 22.00, Romantso, Αναξαγόρα 3-5.

Christmas Street Food village

Έξω από το Christmas Theater στήνεται το πρώτο Christmas Street Food village, ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό με ξύλινα σπιτάκια που θα προσφέρουν γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. Από κρέπες και περιποιημένα hotdogs μέχρι μεξικάνικα τσούρος και φαλάφελ. Aπό πίτσες και μακαρονάδες μέχρι αυθεντικά πιροσκί, πλιμένι και παραδοσιακούς γκεζλεμέδες. Aπό σούπες βελουτέ μέχρι βιενέζικη σοκολάτα και καραμέλες καρουζέλ. Αυτές και άλλες πολλές γεύσεις θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις στο χριστουγεννιάτικο χωριό!

Από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.

Το δέντρο της ελευθερίας

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στολίζουμε με κεραμικές δημιουργίες του εργαστηρίου κεραμικής του Κέντρου Πηλού του ΟΠΑΝΔΑ. Παράλληλα, στον χώρο θα εκτεθούν κεραμικά έργα, άγγελοι με φτερά και περιστέρια ειρήνης σε παραδοσιακής αρχιτεκτονικής περιστερώνες. 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00. Τοποθεσία: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη».

Επτά open-air προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Για τους λάτρεις της μεγάλης οθόνης, επτά ξεχωριστά σημεία σε ολόκληρη την πόλη, θα μεταμορφωθούν από τις 17 έως τις 30 Δεκεμβρίου, σε υπαίθρια σινεμά για να προβάλουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες που επιλέγει το Athens Open Air Film Festival σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας • Athens International Film Festival. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στη συμβολή των οδών Ερμού και Ασωμάτων στο Θησείο, στο Θέατρο Κολωνού, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, στο γήπεδο μπάσκετ Αμπελοκήπων, στο Θέατρο Γκράβας και στο Ζάππειο. 

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Ειδικά για το θεατρόφιλο κοινό, από τις 20 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με σημαντικές θεατρικές σκηνές της πόλης, προσφέροντας δημοφιλείς παραστάσεις για ενήλικες και οικογένειες, με δωρεάν είσοδο. Πρόκειται για το Εθνικό Θέατρο, καθώς και για τα Θέατρα Αθηνά, Αθηνών, Μουσούρη, Μορφές Έκφρασης, Ακροπόλ, Πόρτα, Τόπος Αλλού, Μικρό Χορν, Βέμπο, Νέος Ακάδημος, Βασιλάκου, Δημήτρης Χορν, Πόλη και Ideal Πολυχώρος Πολιτισμού. Επίσης, στιγμιότυπα της παιδικής παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Το αγόρι στο Θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση -προσαρμοσμένα από τη σκηνοθέτιδα Σοφία Μαραθάκη- σε flash mobs, θα παρουσιαστούν σε τέσσερις γειτονιές της Αθήνας.

Μία φάτνη για όλους

Διαδραστική αφήγηση με συνοδεία μουσικής, βασισμένη στο παραμύθι «Πανικός στη Φάτνη» του Τζιάνι Ροντάρι, από τη θεατρική ομάδα «Παραμυθοκαμώματα». Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και όλη την οικογένεια. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20. 

Κρατήσεις θέσεων: 210 7248150, 210 7232604 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00) 

Μια φάτνη για όλους, 21 Δεκεμβρίου, 18.00, Κέντρο Τεχνών

Dimos Athinaion

Στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαδραστικά εορταστικά προγράμματα για παιδιά, βραδινοί περίπατοι στους εκθεσιακούς χώρους, χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μοναδικά δώρα στο κατάστημα και γλυκίσματα στο εστιατόριο θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Ακρόπολης. 

Το Μουσείο καλεί τα παιδιά από 4 έως 11 ετών και τους συνοδούς τους να πάρουν μέρος στο διαδραστικό εορταστικό πρόγραμμα με θέμα τη γέννηση θεϊκών παιδιών, να εκφραστούν μέσα από την μουσική και να δημιουργήσουν ένα ηχητικό σκηνικό που θα πλαισιώσει την αφήγηση.

Ημέρες & ώρες: Τετάρτη 29/12 & Πέμπτη 30/12, 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. & 2:30 μ.μ.

Βραδινός περίπατος και παραδοσιακά εδέσματα

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου της Ακρόπολης σας περιμένουν κάθε Παρασκευή στις 8 μ.μ., εκτός από τις 24/12 και 31/12, σε έναν γοητευτικό περίπατο στις αίθουσες του Μουσείου για να γνωρίσετε μαζί τους τις συναρπαστικές ιστορίες που κρύβουν οι θησαυροί των συλλογών του. Η συμμετοχή είναι 5€.

Δείτε αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα του Μουσείου της Ακρόπολης εδώ.

Εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια

Από τις 11 Δεκεμβρίου, στα Μουσεία, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, τις Βιβλιοθήκες, αλλά και στην Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνονται δράσεις για όλη την οικογένεια με εργαστήρια εικαστικών, μουσικοκινητικής, αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγήσεις, μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις παιδικού θεάτρου και κουκλοθέατρου. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ. Για όσους, ωστόσο, προτιμούν να μείνουν στο σπίτι, έχουν προβλεφθεί μοναδικές διαδικτυακές δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. 

Swinging Christmas

Στις 30 Δεκεμβρίου, έρχονται τα «Swinging Christmas» με τους Σταύρο Ρωμανό και Τζένη Καπάδαη με τραγούδια που έγιναν θρυλικά από τους Frank Sinatra και Ella Fitzgerald. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποχαιρετούμε το 2021 με την εορταστική συναυλία «The Twelve Days of Christmas» με τραγούδια και ύμνους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ υποδεχόμαστε το 2022 με ένα πρωτοχρονιάτικο Gala Όπερας, στις 13 Ιανουαρίου -μια συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα, με διάσημες άριες και ντουέτα από τις πιο αγαπημένες όπερες, υπό την διεύθυνση του Nikolas Nägele. Στις εκδηλώσεις προστίθεται και το Φουαγιέ του Ολύμπια, στο οποίο γνωστοί καλλιτέχνες θα δίνουν ραντεβού σε ιδιαίτερες μουσικές συναντήσεις. 

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, 20.30, Athens Big Band, Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Κλείστε εισιτήρια εδώ.

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο

Όπως κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο. Φέτος, τη σκυτάλη των Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών παίρνει η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, που συγκροτεί έναν πολυπολιτισμικό θίασο με ηθοποιούς, μουσικούς και ερμηνευτές από διαφορετικές χώρες για να αφηγηθούν μια ιστορία ικανή να φέρει κοντά παιδιά από όλα τα μέρη του κόσμου, που τα ενώνει η ανάγκη να πλησιάσουν τους συνομηλίκους τους και να διαμορφώσουν σχέσεις που βασίζονται στην κατανόηση, την αποδοχή και την αλληλοϋποστήριξη.

Από τις 23 Δεκεμβρίου και μόνο για δέκα παραστάσεις, το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάση, Πέφτει χιόνι και είναι ροζ -γραμμένο ειδικά για τις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ- έρχεται να φωτίσει τα φετινά μας Χριστούγεννα με ζωντανή μουσική, τραγούδια, κουκλοπαίκτες, έμφαση στην κίνηση και δυνατότητα διάδρασης. Η παράσταση, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού, τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη ευαισθητοποίησης σε σχέση με την κλιματική κρίση.

Πληροφορίες και Προπώληση εισιτηρίων εδώ.

Παραμονή Χριστουγέννων με φαναράκια ευχών

Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, ο ουρανός πάνω από την πλατεία Κοτζιά θα γεμίσει με τα παραδοσιακά φαναράκια της Νύχτας των Ευχών. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show από το Athens Digital Arts Festival με φόντο το Δημαρχιακό Μέγαρο. 

Χριστούγεννα με μουσικές της Αυτοκρατορικής Βιέννης

Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 20.30 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, σε μια ξεχωριστή συναυλία με τις υπέροχες μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης.

Πολυαγαπημένες μελωδίες από βαλς και πόλκες στροβιλίζονται με ένα μεθυστικό τρόπο προκαλώντας την φαντασία και τις αισθήσεις σε ένα απόλυτα γιορτινό κλίμα.
Οι εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λαμπερές μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης. Πολυαγαπημένα βαλς, πόλκες, μαζούρκες, αλλά και αποσπάσματα από οπερέτες, συνθετών που έζησαν και έγραψαν στην Βιέννη του 19ου αιώνα, με κυριότερους εκπροσώπους τα μέλη της οικογένειας Strauss (ο Strauss πατέρας και οι υιοί του Johann, Josef και Eduard), υπόσχονται ένα μελωδικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Μεθυστικές μελωδίες που συνεχίζουν να μαγεύουν το κοινό εδώ και αιώνες και να αποτελούν το απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία μιας ζεστής γιορτινής ατμόσφαιρας.

Δευτέρα 27/12 | 20.30. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ. Προπώληση εισιτηρίων: ηλεκτρονικά στο site της Ticket Services στο bit.ly/3l98sNU, τηλεφωνικά: 210 7234567 (Ticket Services).

Xmas At Home

Φέτος, ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει και στις οθόνες σας, μέσα από το #SNFCCXmasAtHome! Τον Δεκέμβριο, διαδικτυακές συναυλίες, Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, Αναγνώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά μας κρατούν συντροφιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πιο γιορτινής περιόδου. 

Καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, το #SNFCCXmasAtHome θα εμπλουτίζεται με επιπλέον on demand περιεχόμενο από αγαπημένες μουσικές συναυλίες και εκδηλώσεις, που θα παραμένουν διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μείνετε συντονισμένοι! 

Blend XMAS with Nina Kraviz at Oddity Club

Tο Blend σε προσκαλεί στο πιο καυτό χριστουγεννιάτικο party της πόλης. Το Oddity Club ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του την πιο ξεχωριστή βραδιά του χρόνου με επίτιμη καλεσμένη την κορυφαία superstar της παγκόσμιας house και techno σκηνής, Nina Kraviz. Μαζί της στα decks οι resident djs του Blend Mikee και Manolaco. H λατρεμένη γυναίκα Dj και παραγωγός των Ελλήνων clubbers επιστρέφει στην Αθήνα τη νύχτα των Χριστουγέννων για να βάλει φωτιά στο πολυαναμενόμενο εορταστικό party του Blend, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αφήσει εποχή. Το τρομερό κορίτσι από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, η πρώτη Dj που έπαιξε στο Σινικό Τείχος, η αισθησιακή Ρωσίδα- φαινόμενο της dance, η remixer και ιδιοκτήτρια δύο δισκογραφικών (Trip, Galaxiid) με το απόλυτο επιδραστικό attitude θα βάλει τη σφραγίδα της σε ένα event που θα συζητάμε για πολύ καιρό. 

Σάββαρο 25 Δεκεμβρίου, 23.00, Oddity Club, Εισιτήρια εδώ.

The Christmas Factory – Η Επιστροφή

Κάνουμε γιορτές στο πιο χαρούμενο και πιο ασφαλές Χριστουγεννιάτικο πάρκο της πόλης. Κι αν με όλα όσα έχουν συμβεί πολλά έχουν αλλάξει, κάποια πράγματα ευτυχώς μένουν πάντα ίδια. Τα Ξωτικά εφοδιασμένα με νέα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και πολύχρωμες γιρλάντες, πεντανόστιμα γλυκά και ζαχαρωτά και φυσικά με τα μαγικά αντισηπτικά τους, καθάρισαν και στόλισαν το Αρχηγείο του Άγιου Βασίλη,και τον λαμπερό χώρο της Τεχνόπολης.

Θα έχουμε και φέτος την ευκαιρία να  προμηθευτούμε τα δώρα μας στην πιο πλούσια υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στην οποία θα τα βρούμε όλα: παιχνίδια, ζαχαρωτά, αναμνηστικά, γούρια και, φυσικά, δώρα για τους πολύ πολύ αγαπημένους μας. 15 καταστήματα εστίασης με γλυκά εδέσματα, hot dogs, σουβλάκια και pizza και 30 εμπορικά καταστήματα με κάθε λογής προτάσεις θα καλύψουν κάθε επιθυμία και ανάγκη. Στην αυλή της Τεχνόπολης,  θα βρείτε το ονειρικό carousel, τα αυτοκινητάκια, την πιο λαμπερή ρόδα της Αθήνας, το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης και πάρα πολλά παιχνίδια για όλους. Και κάθε Σαββατοκύριακο, θα απολαμβάνετε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Από 27 Νοεμβρίου 2021 έως 6 Ιανουαρίου 2022, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

St. Petersburg Classical Ballet of Russia: Το μπαλέτο των Χριστουγέννων

Ο Καρυοθραύστης, το μπαλέτο των Χριστουγέννων έρχεται στις 25 και 26 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater. Το Classical Ballet της Αγίας Πετρούπολης που αποτελείται από σπουδαίους χορευτές των φημισμένων μπαλέτων Κίροφ (Μαριίνσκι) έρχεται αυτά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα με εξήντα συντελεστές για να παρουσιάσει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη. 

25-26 Δεκεμβρίου, 20.30, Christmas Theater, Γαλάτσι, Πληροφορίες: 211 7701700, Εισιτήρια εδώ.

Έκπληξη η Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Το εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κορυφώνεται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Με ένα event – έκπληξη του Δήμου Αθηναίων, θα αποχαιρετήσουμε τη χρονιά που πέρασε και θα υποδεχτούμε τη νέα με πολλές ευχές, χαρά και αισιοδοξία! 

POPAGANDA