Categories: ΠΟΛΗ

Χακάροντας την Αθήνα πάνω σε δύο ρόδες

Aπό σήμερα έως και την Κυριακή 21 Ιουνίου η Αθήνα υποδέχεται για πρώτη φορά το CycleHack. Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι σε ένα καφέ της Γλασκώβης και έγινε παγκόσμιο κινήμα που επιχειρεί να κάνει τον κόσμο πιο βιώσιμο, μειώνοντας τα εμπόδια στην ποδηλασία. Για περίπου δύο μερόνυχτα, περισσότερες από 30  πόλεις της γης όπως το Τόκιο, το Σίδνευ και το Βανκούβερ θα ενωθούν μέσα από κοινές συζητήσεις, για να βρουν λύσεις στους λόγους που αποθαρρύνουν την ποδηλατική κοινότητα να δραστηριοποιείται. Μέσα από μια ποικιλία δράσεων, άτομα με διαφορετικές ικανότητες και εμπειρίες θα κάνουν ποδήλατο σε ένα κοινό χάρτη ιδεών, hacks και design και με brainstorming θα βρεθούν σε νέα μονοπάτια.

Όπως λέει στην Popaganda η Άσπα Γιαννοπούλου, team leader του CycleHack στην Αθήνα, «η ιδέα εξαπλώθηκε εντυπωσιακά γρήγορα. Κάνοντας ποδήλατο στην πόλη, μου κέντρισε το ενδιαφέρον και αμέσως το είδα να γίνεται στην Αθήνα». Το ιδιαίτερο της πρωτοβουλίας  είναι ότι δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό και δε χρειάζεται να κάνεις ποδήλατο για να συμμετέχεις. Αφορά, από δραστήριους μηχανικούς, designers, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές, καλλιτέχνες, έως  ποδηλάτες με ανησυχίες και πεζούς ή οδηγούς λεοφωρείων που επηρεάζουν την κίνηση στην πόλη. «Θέλουμε όλοι αυτοί να καταφέρουν να έρθουν κοντά και να βρουν μαζί λύσεις σαν συνεργάτες και όχι σαν αντίπαλοι. Θα μπορούσε να δώσει αφορμή για διάλογο και σκέψεις για  το πώς το ποδηλατο μπορεί να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Η συνεργασία και η δημιουργικότητα ειναι το κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια».

Η Στοά Εμπόρων είναι το σημείο συνάντησης των Cycle Hackers που θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στα πιο απίθανα προβλήματα της αθηναϊκής κοινότητας και να περάσουν καλά. Οι κακοί δρόμοι, η έλλειψη ειδικών περασμάτων και καλής συμπεριφοράς προς τους ποδηλάτες θα αντικατασταθούν από έξυπνα ποδηλατικά hacks, creative digital media, ποδηλατικό styling και προτάσεις για σήμανση.  Και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Το τριήμερο περιλαμβάνει πλούσιες δράσεις για τους 40 συμμετέχοντες οι οποίοι το απόγευμα της Παρασκευής θα  σχηματίσουν ομάδες, έχοντας  στη διάθεσή τους 48 ώρες προκειμένου να σχεδιάσουν και να βρουν λύσεις σε πραγματικές ποδηλατικές ανάγκες. Στη συνέχεια, τη δεύτερη μέρα του event θα  κατασκευάσουν projects, χακάροντας ό, τι σκεφτούν και δημιουργώντας καινοτόμα υλικά μέσω ηλεκτροκόλλησης, 3d printer, ραπτομηχανής και πολλών άλλων μέσων, ενώ την Κυριακή, οι ομάδες θα δείξουν τις ιδέες και τα hacks τους και θα αναδειχθεί το καλύτερο. Πως να μην ανυπομονούμε, λοιπόν, για όλη αυτή την ωραία ιστορία;

Cyclehack Αthens TIPS

  • Αν δεν είσαι απ’ τους τυχερούς που πρόλαβαν να εγγραφούν , μην χάσεις τo highlight του event την Κυριακή με την παρουσίαση των hacks των συμμετεχόντων και την ανάδειξη του καλύτερου.
  • Ρίξε μια ματιά στο ιδιαίτερο design του website από τον Kωσταντίνο Mπέλια, μέλος της ομάδας του CycleHack: cyclehackathens.tumblr.com
  • Έλα όπως είσαι.

Διαβάστε αναλυτικά πληροφορίες για το CycleHack και  το πρόγραμμα του: cyclehackathens.tumblr.com/program
Έλλη Στεργίου

Share
Published by
Έλλη Στεργίου