Kubrick pure social club, φωτογραφία Μιχάλης Κορώνης

Η Λάρισα φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το Bar Engage – Αγκαζέ , μία μεγάλη γιορτή για την κουλτούρα του cocktail και του καλού ποτού. Βartenders από διακεκριμένα παριζιάνικα και λονδρέζικα bars, καθώς και βραβευμένα ελληνικά bars από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα και το Ηράκλειο παρουσιάζουν λίστες με signature cocktails σε διαφορετικά σημεία της Λάρισας. Pop up bars και after parties με γνωστούς Έλληνες bartenders, κινητά events που στήνονται σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα και επαγγελματίες που μυούν τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά του καλού ποτού, συνθέτουν το σκηνικό του Αγκαζέ.

Το πρώτο Bar Engage – Αγκαζέ πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2016 με φιλοξενούμενους καταξιωμένους bartenders από το Παρίσι, οι οποίοι γνώρισαν και αγάπησαν τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή. Η φετινή,δεύτερη διοργάνωση, από τις 6 έως και τις 12 Μαΐου, προσκαλεί καταξιωμένους bartenders από το Λονδίνο και το Παρίσι για μια  «μονομαχία» με σέικερ ενώ 13 bars από όλη την Ελλάδα θα δείξουν τη δουλειά τους και θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες από ειδικούς. Την επιμέλεια υπογράφουν η πλατφόρμα για το bartending Kintsugi Project (των Στέφανου Δραγανιδάκη και Γιάννη Σαμαρά), το λαρισαϊκό Kubrick – Pure Social Club, και ο bartender Άρης Μακρής,  bar manager στο παρισινό Le Syndicat.

Στόχος της ομάδας του Bar Engage είναι η εξωστρέφεια της πόλης και η δημιουργία ενός θεσμού ζωντανού που θα βάλει τη Λάρισα στο επίκεντρο και θα αναδείξει τον πολιτιστικό, ιστορικό και γαστρονομικό πλούτο της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό,  οι καλεσµένοι bartenders θα περιηγηθούν σε αξιοθέατα της περιοχής, ενώ θα επισκεφθούν οινοποιεία, αποστακτήρια και τοπικούς συνεταιρισµούς για γνωρίσουν τα προϊόντα που παράγει η περιοχή, καθώς και τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή τους. Το περσινό τους οδοιπορικό αναμένεται να προβληθεί σύντομα σε ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη, ο οποίος τους ακολούθησε σε όλες τους τις δραστηριότητες.

Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούνται: από το Λονδίνο οι Aidan Bowie (Dandelyan, #3 World’s 50 Best Bars 2016), Dan Garnell (Happiness Forgets, #10 World’s 50 Best Bars 2016), Jake O’Brien Murphy (Callooh Callay, #48 World’s 50 Best Bars 2016) και Rosey Mitchell (69 Colebrooke Row), ενώ από το Παρίσι οι Adama Ballo (Lockwood), Aurélie Panhelleux (CopperBay), Danilo Grenci (Bluebird), Hadrien Moudoulaud Ruel (Bonhomie), Keïla Urzaiz de Calignon (Little Red Door, #24 World’s 50 Best Bars 2016) και Nicolas Munoz (Bespoke).

Εικονογράφηση: Kos Markatos

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα ώστε η Λάρισα αυτές τις μέρες να έχει μια τόσο σημαντική αλλά και μεγάλη γιορτή, ειδικά για τα δεδομένα της περιφέρειας, αλλά και να δημιουργηθεί μια ελληνογαλλική “συμμαχία” μεταξύ του Kubrick bar και του φημισμένου  παριζιάνικου cocktail bar “Le Syndicat” ;

Πηγαίνοντας πίσω στο 2009, ο Αλέξανδρος Σακελάρης, εκ των ιδιοκτητών του Kubrick Bar -του μέρους δηλαδή που “έμαθε” στον κόσμο της Λάρισας να πίνει αξιόλογα cocktail και από το οποίο έχουν προκύψει γενιές άριστων bartender  που πλέον εργάζονται σε καταξιωμένα μέρη στην Ελλάδα και την Ευρώπη – μου διηγείται το πώς αποφάσισε ανοίγοντας τότε το Kubrick, να εστιάσει στα cocktail. Για όσους δεν ζουν εδώ, το πρώτο Kubrick -γιατί στην πορεία των ετών τριπλασιάστηκε σε μέγεθος- ήταν ένα λιλιπούτειο bar με μοναδική ατμόσφαιρα, και με χαρακτηριστικό τον ιδιαίτερο φωτισμό που έβγαινε από τα κρεμαστά φωτιστικά σε σχήμα καπέλου – που δεν ήταν παρά αντίγραφα των καπέλων που φορούσε ο Alex και η παρέα του στην ταινία “Κουρδιστό Πορτοκάλι”. 

To 2009, έχοντας βαρεθεί να φτιάχνω μονότονα ποτά και όντας χρόνια σε αυτή τη δουλειά, ένιωσα την ανάγκη να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Eίχαν πέσει ήδη από το 2006 στα χέρια μου κάποια βιβλία του Simon Difford σε σχέση με τα cocktail και άρχισα να διερευνώ τις προοπτικές ώστε να ασχοληθούμε σοβαρά με τα cocktail. Έτσι δημιουργήσαμε το Kubrick. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε ανοίξει στην Αθήνα το Baba Au Rum και εκεί γνώρισα τον Χρήστο Χουσέα, τον οποίο και καλέσαμε στο Kubrick προκειμένου να εκπαιδεύσει το προσωπικό μας, την πρώτη μας γενιά! Πιστέψαμε πολύ σε όλο αυτό και επιμείναμε, στην πορεία βέβαια το cocktail έγινε μόδα και άρχισαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να φτιάχνουν καθώς υπήρχε ρεύμα. Έτσι αν και δεν υπήρχε παιδεία cocktail στην πόλη, καλλιεργήθηκε και έτυχε εμείς να είμαστε οι πρώτοι. Οι πηγές μας και οι πρώτες μας ύλες ήταν από την Αθήνα και το εξωτερικό γιατί δεν θελήσαμε να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα. Συνετέλεσαν πολύ και τα ταξίδια  που κάνουμε κάθε χρόνο σε bar show του εξωτερικού“.  

Τον δρόμο των cocktail ακολούθησε με επιτυχία και ο Στέφανος Δραγανιδάκης, από την πρώτη γενιά bartender του Kubrick. Mετά από πολλά ταξίδια, επιμονή και πάθος για την ενασχόληση με τα cocktail αλλά και τη φιλοσοφία τους,  βρίσκεται πλέον στο Trap του Συντάγματος στην Αθήνα, έχοντας δημιουργήσει μαζί με το Γιάννη Σαμαρά και την πλατφόρμα  Kintsugi Project. Η πλατφόρμα, πέρα από τη διοργάνωση premium event και σεμιναρίων, ασχολείται και με την έρευνα πάνω στη γεύση, τα cocktail και τις ζυμώσεις και δημιουργεί πρωτότυπα ποτά, π.χ.  έχουν ενσωματώσει super foods στα ποτά τους ή έχουν δημιουργήσει τη δική τους μπύρα ανανά. 

Σε ένα από τα ταξίδια της ομάδας του Kubrick στο Παρίσι, γνωρίστηκαν με τον Sullivan Doh και έγιναν φίλοι, ώσπου ο Sullivan ήρθε στη Λάρισα το 2014 για τις διακοπές του Πάσχα. Εκεί γνώρισε τον bartender Άρη Μακρή, τον οποίο και προσκάλεσε να πάει για δουλειά στο Παρίσι, στο Le Syndicat που άνοιγε τότε.

Λόγω ενός guest bartending (του Sullivan στο Κιούμπρικ πριν από 4 χρόνια) άλλαξε η ζωή μου προς το καλύτερο. Από τη Λάρισα και το Kubrick βρέθηκα να εργάζομαι στο Παρίσι, πλέον ως bar manager στο Le Syndicat. Πέρυσι, το πρώτο bar Aγκαζέ! Οι 10 καλύτεροι (για εμένα) bartenders του Παρισιού, περάσανε 5 μέρες στην Λάρισα και όλο αυτό που καταφέραμε ήταν μια πρωτοφανής εμπειρία! Πανέμορφα συναισθήματα γιατί η ιδέα έγινε πραγματικότητα αλλά χωρίς τον Αλέξη Σακελάρη του Kubrick και το Στέφανο Δραγανιδάκη τίποτα δεν θα είχε συμβεί! Το θεωρώ ως το τέλειο παράδειγμα φιλοξενίας: να φέρεις 10 φίλους / συναδέλφους στην πόλη από όπου κατάγεσαι. Ο πρώτος στόχος μου ήταν να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαν οι καλεσμένοι μας και ο δεύτερος (το ίδιο σημαντικός) σχετιζόταν με το ότι μέσω αυτής της αλληλεπίδασης ίσως  και κάποιο άλλο δημιουργικό παιδί της Λάρισας να έχει την ίδια και ίσως και καλύτερη ευκαιρία από τη δική μου. Έκανα τους παλιούς μου φίλους, φίλους  στους καινούργιους μου φίλους. Το θεωρώ επιτυχία που ένα χρόνο μετά, οι περσινοί φιλοξενούμενοι με ρωτάνε για τη Λάρισα και για τα μπαρ που δουλέψανε! Και αυτό που βλέπω να συμβαίνει στη φετινή  διοργάνωση (δεκαπλάσια ζήτηση και ενδιαφέρον από τα τοπικά μπαρ) είναι πολύ θετικό για την εξέλιξη των χώρων εστίασης της Λάρισας. Βλέπεις μπάρ που δεν είχανε σχέση με κοκτέιλ πριν, πλέον να έχουν την υποδομή αλλά και τη θέληση για εξέλιξη. Εάν συνεχίσουμε έτσι ελπίζω με 3-4 ακόμα Bar Aγκαzέ να γίνουμε η πόλη του κοκτέιλ. Η Λάρισα έχει κυρίως καφέ, κλαμπ και μπουζούκια. Ας μην κρυβόμαστε. Γιατί να μην το εξελίξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε; Στην ουσία αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μου! Και κάνω ό,τι μπορώ πάνω σε αυτό που γνωρίζω, χωρίς οικονομικές απολαβές και με πολλή κούραση. Αλλά στην τελική,  μου αρέσει!

Εικονογράφηση: Kos Markatos

Ο Sullivan Doh από την πλευρά του μου αναφέρει ότι τo πρώτο Bar Engage ήταν μια εκπληκτική εμπειρία και είναι πολύ ενθουσιασμένος που είναι κομμάτι και του φετινού! “Εννιά   bartenders  έζησαν αλλά και ανακάλυψαν την πόλη της Λάρισας, όπως είχα κάνει και εγώ το 2014 όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Kubrick. Όλοι μας περάσαμε υπέροχα!  Tις 5 μέρες που μείναμε ήμασταν ασταμάτητοι, αλλά αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε όλη την περιοχή, και να επισκεφτούμε μεταξύ άλλων ένα τυροκομείο και ένα οινοποιείο στην Κρανιά Ολύμπου. Το πιο ξεχωριστό από τις εκδρομές όμως ήταν  η επίσκεψη στα Μετέωρα. Yamas!”  ενώ ο Romain Krot, που συμμετέχει για δεύτερη φορά και πλέον ζει στην Αθήνα ετοιμάζοντας το δικό του μπαρ σημειώνει ότι το Bar Engage είναι μια πρωτοβουλία που έχει αξία και στηρίζεται στην φιλοξενία και το μεράκι των Ελλήνων αλλά και στην υψηλή ποιότητα και τις γνώσεις των διοργανωτών. “Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βάζουν την Ελλάδα στην κορυφή της cocktail σκηνής παγκοσμίως και βελτιώνουν την κακή φήμη που υπάρχει περί ανοργανωσιάς. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που η πρωτοβουλία αυτή επιστρέφει κι αυτή την χρονιά. Δεν μπορώ φυσικά να χάσω αυτό το γεγονός που αναμένω να είναι γεμάτο εκπλήξεις. Vive Larissa, Vive la Grèce!”.

https://www.youtube.com/watch?v=cKHtNrT6gL4&feature=youtu.be

Τα αθηναϊκά bars που θα συμμετέχουν είναι τα: 42, A for Athens, The Clumsies (#9 World’s 50 Best Bars 2016), Mr. Peacock, Noel, Odori Vermuteria di Atene, Upupa Epops. Θα συμμετέχουν επίσης τα Vogatsikou 3, La Doze και Cocktail Bar από τη Θεσσαλονίκη, Groove από τον Βόλο, Cadillac Records και Charlot από την Καρδίτσα και Χάλαβρο από το Ηράκλειο.